Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

snowflake pisze:koluria... a cóż to takiego, pierwszy raz słyszę :)

A ta żółta porzeczka to może i biała... pamiętam że miała słodkie żółtawe owoce :lol:
O kolurii - cisza w internecie, ale przynajmniej zobaczyłem zdjęcia kwitnącej i wiem, że wykorzystuje się ją w farmakologii. Pochodzi chyba z Azji. To dla mnie zagadkowa roślina, ale może Alu Ty byś się czegoś dowiedziała na Twojej uczelni? Ja już wyczerpałem możliwości poszukiwań. Ale ważne, że rośnie i będzie kwitnąć :)
Ta żółta porzeczka to pewnie biała, bo to taki białożółty kolor :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

ja tam w wyszukiwaniu jestem niezła ale w rozumieniu innych języków już gorzej...ale może coś pomoże... na razie to znalazłam przed minutką... jak mi się uda to spróbuję gdzieś się dowiedzieć...

http://www.kowalewscy.pl/index.php?load ... ry=geoides

http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/arr ... ia+geoides

http://www.saylorplants.com/pd.asp?pid=2255

http://209.85.229.132/search?q=cache:_c ... =firefox-a

http://www.gardenbed.com/source/19/1827_cul.asp

http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=79113

Troszkę coś tam zrozumiałam, jakby potrzebna była pomoc :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Ale widzę, że lubisz wymyślne roślinki ... :wink: ale miło, ciekawostek się nauczymy :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Alu :!: Zwłaszcza ta strona z interii wiele mi pomogła. Inne juz znałem. Ale widać, ze to nie jest roślina ogrodowa, bo informacji o jej uprawie nie ma.
To prawda, lubię wymyślne i rzadkie rośliny. Mogą być polne. W starym ogrodzie rośnie czarcikęsik Kluka i pokrzelica sinokielichowa :) Tych roślin też prawie nikt nie zna. Chyba tylko botanicy i zielarki :)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jacku spóznione ale bardzo serdeczne gratulacje!!!!!!!!

Zainteresowała mnie fotka szalwi muszkatałowej - mialam w ub.roku wyrósł mi badyl, jedynie ozdobne ładne liscie, widze że w tym roku jednak puściła, ciekawa jestem jak u ciebie bedzie kwitła, czy ja moze cos pomieszałam, co prawda kupiłam to jako szałwie muszkatałową.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, ciekawa jestem jak zakwitnie Twoja koluria.
Gratuluję złotej karty.
Obrazek
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Taro :!: Sam jestem ciekawy szałwi muszkatałowej. Na razie cieszę się, że przezimowała. Wiem, że ma duże liście, a kwiaty - cóż przywykłem, że kwiaty niektórych roślin są mało atrakcyjne. Podobnie ma szałwia okręgowa, która też odpuściła po zimie. Będę robił zdjęcia moim szałwiom :)

Witaj Majka :!: Dzięki za piękne wiosenne kwiatki :) Koluria niezbyt popularna roślinka (miło mi było, jak wyszukiwarka na pierwszej stronie odesłała właśnie do mojego postu :) )więc będę ja pokazywał, jak zakwitnie.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Obrazek

GRATULUJĘ ZŁOTKA .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki Jolu :) Lecę do ogrodu, bo nareszcie mam trochę czasu, a pogoda dziś piękna. I Tobie takiej życzę :)
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Witaj Jacku!
Strasznie dużo pracy włożyłeś w tworzenie Twojego ogrodu...chociaż pewnie jeszcze wiele przed tobą....Wiem co mówię bo na mojej działce też nic nie było tylko jedna wielka łąka :evil: Przyznaję, że nie jestem w stanie "zaliczyć" całego Twojego ogrodu :( przynajmniej na razie...., ale mogę powiedzieć, że mi się podoba :lol: Masz wiele ciekawych pomysłów, tworzysz fajne rabaty...Życzę Ci aby w tempie ekspresowym urosły Twoje roslinki .. :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jolami za odwiedziny i miłe słowa :) Pracy sporo za mną i sporo przede mna. Zresztą tak jak u innych :) Tyle że mam frajdę tworzenia ogrodu od podstaw :) Dziś w końcu zaistniała rabata ziołowa. Dużo pracy przy niej było, bo musiałem nadsypać sporo ziemi. W sumie jakieś 30 taczek. A dziś uprzątnąłem gruz i rośliny, które tam rosły. Wyszło więc fajne i spore koło.
A tak przy okazji w moim ogrodzie pojawiły się cebulice syberyjskie i to miła nieplanowana niespodzianka. Cebulki albo raczej nasiona zaplątały się z roślinkami, które dostałem. Dzięki Ci Aniu-Zanno, bo to od Ciebie :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetne te ostatnie zdjęcia, Jacku.

I ja również gratuluję Ci złotka! (mnie chyba więcej czasu zajęło ozłocenie :wink: )

Moje rączniki także nie wychylają nosów z ziemi. :(
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku u Ciebie też wiosna teraz tylko mieć dużo czasu żeby móc jak najwięcej czasu spędzić w ogrodzie .
Jacku gratuluję złotka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jadziu :!: Tak, te cebulice przyniosły mi dużo radości, bo to PIERWSZE kwiatki tej wiosny! I to samosiejki :) Dziś znalazłem trzecią w piwonii (ta, która Ci się spodobała wyrosła w przetacznikach).
Myślę, że trzeba dać trochę czasu rycynowcom. To w końcu spore nasionka. Mnie bardziej martwi stale pojawiająca się pleśń :cry: Jutro opryskam je topsinem.

Dzięki Geniu, że wpadłaś :) Tak, wiosna i u mnie, tyle że prawie niekwitnąca :) Tylko te trzy cebulice. Ale już wkrótce to się zmieni. Właśnie dziś dostrzegłem cieszynianę rozwijającą pąk :)
Ale teraz przeważają młode kiełki i listki, i to też fajne, bo rośliny gramolą się spod ziemi i mówią, że poradziły sobie dobrze w zimie. Dziś odkryłem i przystrzygłem trytomę. Też już odpuszcza.
jedna z nowych skalnic - klinolistna
Obrazek
dzwonek kropkowany
Obrazek
dostałem sporo żurawek jesienią; na razie wiem, która od kogo ale intryguje mnie, jakie to będą odmiany (ta jest chyba od Krysi)
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Jacku , jestem bardzo ciekawa jak zakwitnie skalnica klinolistna . Nie spotkałam się z taką nazwą , więc tym większa moja ciekawość :D .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”