Odmładzanie starego derenia

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wena
100p
100p
Od: 20 kwie 2008, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odmładzanie starego derenia

Post »

Przeczytałam wątki na temat cięcia krzewów ozdobnych, w tym o dereniach. W większości są opisy kształtowania młodych dereniów, albo starszych, ale systematycznie ciętych. Mój ma ponad 15 lat i jest ogromny, poplątany z bardzo grubymi konarami.Słabo go cięłam i na dodatek bezmyślnie, stąd taki "zakręcony". W ubiegłym roku zauważyłam, że na długaśnych pędach jest coraz mniej listków, a od dołu nie wybijają już żadne młode pędy. Chciałabym go ściąć blisko ziemi , żeby pobudzić go do wydania młodych przyrostów i potem zacząć formować na nieduży krzak nawet wyciąć kilka konarów, ale boję się, żeby go nie stracić. Poradźcie, proszę, czy tak mocno od razu go ciąć , czy jakoś to cięcie rozłożyć w czasie?aha, ten mój to dereń biały .
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może najłatwiej i najszybciej ukorzenisz sobie młodego derenia?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

najlepiej jeśli możesz to wstaw fotkę, jaki to jest w ogóle dereń ?
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Re: Odmładzanie starego derenia

Post »

Ja widzę dwa wyjścia, pierwsze, to faktycznie rozłożyć to w czasie, żeby nie doznał jakiegoś szoku. To znaczy, w tym roku nie ciąć jeszcze do ziemi ale. . . no nie wiem jak on wygląda (fotka mile widziana) ALE około 60 cm nad ziemią? :roll:
I dopiero w przyszłym roku przyciąć na pożądanej wysokości. Wydaje mi się, że tak mocno przycięty już w tym roku powinien od nasady wybić nowe świeże pędy a można mu to ułatwić wycinając jakieś najstarsze badyle.

Drugi, to nie cackać się i zaryzykować przyciąć na pożądanej wysokości jednocześnie ukorzeniając gałązki dla bezpieczeństwa gdyby nie przetrwał, derenie łatwo się przyjmują i szybko rosną, można wstawić do flakonu w domu i po paru tygodniach będzie mnóstwo korzeni albo wbić gałązkę do ziemi.
Awatar użytkownika
wena
100p
100p

Post »

Zrobiłam fotki tego derenia. Obrazek zdj. z 2005( do tego roku nie był cięty). I dzisiaj zrobione Obrazek, Obrazek,
Obrazek.
Da się naprawić błędy :?: ;:151
Bogusia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wytnij 1/3 starych pędów dość nisko, jakieś 20-30 cm od ziemi.
Powinny wybić nowe pędy. A nawet jeśli nie wybiją to jak go prześwietlisz to będzie mu lepiej :D
Pozostałe podetnij trochę ale już nie tak bardzo.
Nie tnij radykalnie więcej niż 1/3 bo to zbyt duży szok dla krzewu.
Po roku dopiero będzie czas na wycięcie kolejnych starych pędów.
Choć sama widziałam jak kolega ciął całego derenia dość nisko przy ziemi ale według mnie to jednak ryzyko.....
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Miałam podobny problem z moim dereniem, był łysy od dołu.
Tu możesz poczytać co z nim zrobiłam :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ghlight=14
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

MałaRybka pisze:Miałam podobny problem z moim dereniem, był łysy od dołu.
Tu możesz poczytać co z nim zrobiłam :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ghlight=14
No i pięknie się zagęścił. :)
Ja w tym roku obciąłem wszystkie derenie tak jak budleje, postawiłem na na kolorowe długopędy. ;)
Awatar użytkownika
wena
100p
100p

Post »

Obcięłam, niech się dzieje "wola nieba". Przy okazji okazało się, że gałązki miał tak długie, że niektóre się ukorzeniły :). Jeśli go trafi, to mam z czego dosadzić :)Na początku cięłam z myślą o zostawieniu części pędów i ciachnięciu pozostałych, ale jak zobaczyłam te ukorzenione gałązki, to zdecydowałam się na radykalny krok. Gałązki poszły w doniczki, żeby wzmocnić korzonki.
Rybko, ja czytałam twój wątek i dlatego postanowiłam coś zrobić z moim krzakiem. Twój zazielenił się bardzo szybko, czy w tym roku też go będziesz ciąć?
Bogusia
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

na razie nie ruszam mojego derenia, zobaczę jak bedzie rósł latem. Jak mi się coś nie będzie podobało to go ciachnę :D
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”