Nabylam działkę...i co dalej ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
MiA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2006, o 08:50

Nabylam działkę...i co dalej ?

Post »

Witajcie,
Niedawno nabylismy dzialke,ktora przynosi nam wiele radosci :D
Jednak praktycznie zerowa wiedza o uprawie roslin przyparza mi kolejnych siwych wlosow na glowie :shock:
Licze na Wasze fachowe porady i pomoc :)
Dzialka (a konkretniej warzywnik) zostala przekopana i odchwaszczona,wydzielilam grzadki i posialam - marchew, pietruszke, jarmuz, buraki, fasolke(niska),troche groszku i tzw.zieleninie czyli pietruszke,szczypior, koperek i rzodkiewki oraz salate.Planuje tez posiac ogorki a sadzonki pomidorow "mieszkaja" jeszcze na okiennym parapecie w domu.
W czym problem? Nie wiem,ile podlewac (codziennie?) czy nawozic,czym i jak nawozic - chcialabym ze wzgledu na malutkie dziecko zostac przy warzywkach jak najbardziej "naturalnych" :wink: i ogolnie,jak pielegnowac te moje grzadki???
Wdzieczna będę za kilka dobrych rad w moze dla Was wrecz banalnych kwestiach,ale...ja dopiero sie ucze :? a nauczyc sie chce :wink:
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj MiA :D
Zacznij od poczytania tego forum, nabierzesz większej oriętacji w temacie uprawy i wówczas nie bedzie to takie trudne .
Zadawaj konkretne pytania bedziemy odpowiadać.
Podlewać, w miarę wzrostu roslin potrzebna wieksza ilosć wody, nawozić na razie nie musisz.
Pomidory po posadzeniu mocno podlej i nie podlewaj przez kilka dni, lepiej się ukorzenią.
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

ja tez jestem za naturalnymi sposobami uprawy roslin bez chemiii
i jako nawoz polecam gnojowke z pokrzyw a podlewac najlepiej wieczorem badz rano woda odstala ciepla nie prosto z kranu i najlepiej poczytac te forum i pytac o rozne nurtujace sprawy bo "kto pyta nie błądzi" :lol:
pozdrawiam i zycze milej przygody z dzialka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zalecam przeczytanie: "Wzajemne oddziaływanie roślin...", "Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin", "Niekonwencjonalne środki ochrony roślin" i wiele innych. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja zalecam odwiedzenie mojej strony która jest w podpisie :-)
W razie pytan chętnie pomozemy :P
zbysiu13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2006, o 20:08

Post »

A ja polecam skierowanie się w stronę funkcji ozdobnej roślin na działce....dosyć głośno o tym ostatnio, worek marchewki z kieleckiego kupisz za parę złotych....\
A jeżeli już chcesz warzywnik...nie jest to skomplikowane, tysiące porad w necie...Z własnego doświadczenia podpowiem- warto chronić pomidory, bez oprysków uschnęły rok temu , z jednym- dwoma owocami na krzaku............
MiA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2006, o 08:50

Post »

Hej :)
Dziekuje za odpowiedzi :)
Przejzalam dokladniej forum i wydaje mi sie,ze wiem ciut wiecej :wink:
Odnosnie naszej dzialki - ona jest juz od wielu lat zagospodarowana,czyli ma wydzielony warzywnik (ktory troche pomniejszylismy poniewaz uznalam,ze 100 m kw.to troszke za duzo :shock: obecnie ma ok.80 :wink: ) czesc tzw.rekreacyjna jest obsadzona iglakami i innymi krzewami ozdobnymi,"drobniejsza roslinnoscia" oraz trawnikiem.Wiosna z ziemi "wylazlo" sporo kwiatwo typowo wiosennych a teraz z niecierpliwoscia czekam na rozkwitniecie tych letnich.Posiadamy takze 8 jabloni (niskopienne) i dwie dosyc mlode grusze.
Wracajac do warzywnika,wczoraj wysadzilam pomidory - na razie na "pole" w przyszlym roku moze postaramy sie o jaka wiate dla nich i wysialam ogorki.
Z obserwacji grzadek z radoscia donosze,ze warzywka wychodza z ziemi,chociaz w obecnej chwili sa tycie tycie 8) ale... moze...nawet...beda choc minimalne zbiory :D
Wczoraj tez zalalismy pokrzywy na ekologiczny nawoz :) i...jakos to idzie do przodu :)
Musze przyznac,ze decyzja o kupnie dzialki to byl strzal w 10 :!:
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

MiA pisze:Hej :)
Musze przyznac,ze decyzja o kupnie dzialki to byl strzal w 10 :!:
Od trzech lat też tak uważam, życzę dużo radości z działki i Forum
Obrazek
anna_s
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2008, o 18:39

Post »

Jak się ciesze że nie bedziesz używać nazwozów sztucznych ;:138 , chemia jest tylko pozornie korzystna dla roślin i ludzi.Jak zgłebi sie w temat sztucznego nawożenia to okazuje sie, że są one dla nas rakotwórcze i niszczą równowagę w glebie... a przecież chcemy dla naszych roślin wszystkiego najlepszego

cieplutko pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”