Ali uśmiechnięty ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

snowflake pisze:mam mam Joluś :) wykarczowaliśmy dzisiaj śliwę bo i tak nie rodziła i usychała , a tam to by ze dwie magnolie weszły... ale jedna ładniej :) będzie po prawej stronie przy pergoli, tylko za tło będzie miała jak i pergola okropną odrapaną z powybijanymi szybami ścianę warsztatu stolarskiego sąsiada... już obiecuje że pomaluje chociaż ale on ma tyle na głowie... ja bym nawet sama to pomalowała... tylko że ta ściana się rozpada... i najpierw trzeba było jakoś porządnie ją zrobić ... :? więc w tym roku jak i w poprzednich na pewno będzie szpeciła mi cały ogród.. bo ciągnie się z tyły działki i od frontu ją widać i na prawdę wszystko psuje ;/
Widzę, że nie jestem osamotniona jeśli chodzi o okropne widoki zza płotu. U mnie dochodzi jeszcze smrod i ciągłe ujadanie psa.
Wygląda to tak;
Obrazek
Więc chwilowo ratujemy się tym
Obrazek
Kupilam 3 jeszcze raz muszę pomalować.
Posadzę clematisy różę i jakoś to będzie.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Edytko to pociesza mnie tez to że nie jestem sama z takim widokiem, może szopek już nie ma u mojego sąsiada ale jest sterta nie potrzebnych rzeczy i złomowisko samochodów :? a na dodatek bardzo wścibscy sąsiedzi :roll:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, piękne zakupy :) Ładny krzak magnolii więc szybko zakwitnie. A wiesz jak nazywa się ta szkółka? Skoro jest kalikarpa, to bym się wybrał.
Czy szukasz rudbekii błyskotliwej rudbeckia fulgida? Mam ją w starym ogrodzie więc jak przewiozę, mogę się podzielić. A gdybyś miała jeszcze nasionka szałwi trójbarwnej, to jestem zainteresowany :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Ech Joluś widzę, że wiele osób narzeka na sąsiadów i sąsiadowe widoki... ale może jakoś po mału da się z nimi dogadać.. mam taką nadzieję...

Edyto ja żurawkę kupiłam w szkółce... więc tam raczej stało zahartowane... i od razu posadziłam...
A co do sąsiada to też masz nie za wesoło... ale jakoś właśnie możesz zasłonić choć trochę... a u mnie ten budynek jest wysoki, teraz to wygląda okropnie, w lato trochę lepiej bo już jest pergola i 2/3 budynku zasłania winorośl... ale powyżej jeszcze są obskurne okna..
Aż wstyd pokazać...
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek P.... pisze:Alu, piękne zakupy :) Ładny krzak magnolii więc szybko zakwitnie. A wiesz jak nazywa się ta szkółka? Skoro jest kalikarpa, to bym się wybrał.
Czy szukasz rudbekii błyskotliwej rudbeckia fulgida? Mam ją w starym ogrodzie więc jak przewiozę, mogę się podzielić. A gdybyś miała jeszcze nasionka szałwi trójbarwnej, to jestem zainteresowany :)
Jacku to jest szkółka "Szymanowski" tu masz link http://www.szymanowski.pl/site/index.php?menu=o_szkolce

A co do rudbekii to właśnie jej szukam :oops: i gdyby choć kawałeczek się znalazł to chętnie przygarnę :wink: A nasionka mam, nikt się nie zgłosił więc mogę użyczyć :)
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co do rudbekii to właśnie jej szukam :oops: i gdyby choć kawałeczek się znalazł to chętnie przygarnę :wink: A nasionka mam, nikt się nie zgłosił więc mogę użyczyć :)[/quote]

Widzialam w OBI
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jollla500 pisze:Edytko to pociesza mnie tez to że nie jestem sama z takim widokiem, może szopek już nie ma u mojego sąsiada ale jest sterta nie potrzebnych rzeczy i złomowisko samochodów :? a na dodatek bardzo wścibscy sąsiedzi :roll:
Wścibskich sąsiadow na stanie rowniez posiadam - spokojnie i to nie jednych.
Do tego coś najstraszniejszego i najobrzydliwszego - ta bydowla z czerwonej cegly to golębnik a pod nim gniazdo mają ....... szczury.
Właśnie dokarmiam je karmą dla psów wymieszaną z trutką wolnodzialająca - coś na zasadzie hemofilii. Ponieważ nie zdychaja zaraz po zjedzeniu nie lączą jedzenia z chorobą, która powoli je zabija.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyto coś okropnego z tymi szczurami... fuj... a szkodzą Ci one jakoś?
Ale do Jacka mam chyba bliżej niż do OBI, chyba że mnie nie poczęstuje :wink: to będę zmuszona odbyć miejską podróż :)

I ja już mówię Wam dobranoc na dziś :) ;:41 A jutro znów Was odwiedzę ;)
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

snowflake pisze:Edyto coś okropnego z tymi szczurami... fuj... a szkodzą Ci one jakoś?
Ale do Jacka mam chyba bliżej niż do OBI, chyba że mnie nie poczęstuje :wink: to będę zmuszona odbyć miejską podróż :)

I ja już mówię Wam dobranoc na dziś :) ;:41 A jutro znów Was odwiedzę ;)
właściwie nie - poza dziurami w ziemi i podkopami pod budą psa i próbami podjadania z psa miski, więc pilnujemy, kiedy zostawi coś w misce to ją zabieramy, a że i tak już się przekonały do pśej karmy więc wyjadają tę, którą podrzucam z trutką.
Ale i tak sama świadomość powoduje u nie gęsią skórkę. Najgorsze, ze sąsiad ma tam gołębie to istny raj dla szczurów :cry:
Ogródek EdytyB

zapraszam
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W zasadzie to najlepsze na szczury są nie trucizny czy łapki, ale nabycie Perliczek......Te kurako podobne tak się drą całymi dniami, że szczury- które mają bardzo wrażliwy słuch, nie mogą tego wytrzymać i się wyprowadzają..... :)
Towarzystwo perliczek bywa nieco uciążliwe, ale za to efekt piorunujący - na dodatek ekologiczny- bo bezkrwawy... :lol:
Sprawdziłam- tez kiedyś hodowałam perliczki,a do odgłosów, które wydają, idzie się przyzwyczaić, w końcu coś za coś.... :lol:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tam na szczurach się nie znam...

Ale denerwuje mnie brak szacunku do natury, u mnie na uczelnbi powsadzali dużo małych roślinek, które ledwo widać a studenci wszystko depczą, bo nie chce i m się iść kawałek dalej ale chodnikiem... zresztą to standard wszędzie :cry:
Rzadko kto szanuje...

A mam do Was pytanie... czy odkrywaliście już ketmie i hortensje ogrodowe? bo ja mam maleńkie sadzonki... wyhodowane rok-2 lata temu... i je odkryłam... ale w nocy był mróz i patrzę jedna gałązka hortensji zamiera ;/ i nakryłam dziś na noc...ale nie wiem czy mogą być stale zakryte... jak w dzień ma być 20 stopni...a tak odkrywać i nakrywać :? i ciężko takie maleństwa wyhodować... czasem myślę że już lepiej większą KUPIĆ a nie się bawić :roll:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu, ja np swoich Hortensji nie okrywam na zimę wcale-po prostu nie usuwam kwiatostanów na zimę i owiązuję roślinę sznurkiem i tyle....
wiosną obcinam suche gałązki i suche kwiatostany. Co roku kwitną i nie mam z nimi większych problemów.... :)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ala ja ani hortensji ani ketmii nie okrywałam... na razie odpukać żyją :)
z uśmiechami Iza
u liski
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witam Alu. Wpadłam się tylko przywitac. Miłego dnia Ci życzę.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już odkryłam swoją marną Grandiflorę (bukietowa chyba:)
Jakaś taka mała, kiepsko rośnie chyba czas pzresadzić.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”