Pomoc przy skalniaczku:)

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Rakusm
50p
50p
Od: 17 lis 2008, o 13:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pomoc przy skalniaczku:)

Post »

Cześć kilka tygodni temu został założony skalniaczek daję zdjęcia i proszę odpowiedzi z ewentualnymi poprawkami jeszcze jest na to czas:)
Mówię od razu iż są to tylko niewielkie zarysy tego co ma być w przyszłości:)
Czekam co macie do powiedzenia na ten temat:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę zerknąć do Regulaminu sekcji, pisze tam w punkcie 15, o wstawianiu miniatur fotografii, a TUTAJ tłumaczę jak to zrobić, krok po kroku. Poza tym proponuję abyś zapoznała się dokładnie z TYM tematem. Temat porusza sprawę anonimowych użytkowników Fotosika, i tego co się dzieje ze zdjęciami po przekroczeniu limitu transferu. Paweł Woynowski, Moderator
Rakusm
50p
50p

Post »

nikt nic nie ma do powiedzenia???
szkoda :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rakusm pisze:Cześć kilka tygodni temu został założony skalniaczek daję zdjęcia i proszę odpowiedzi z ewentualnymi poprawkami jeszcze jest na to czas:)
Mówię od razu iż są to tylko niewielkie zarysy tego co ma być w przyszłości:)
Czekam co macie do powiedzenia na ten temat:
]

gdzie jest ten skalniaczek?
Obawiam się,że wszyscy oczekują na ciąg dalszy Twojej relacji bo ze zdjęc wynika,że został wykopany dół obok którego leży ziemia pochodząca z jego wykopu ,która zrzucona została jako nasyp... :(
Czy tak ma być?
To Twoje plany?
Czego oczekujesz od nas?
Sprecyzuj swoje myśli i przelej je na forum...
Nie uchylamy się od dyskusji i porad.... lubimy dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem,ale
tutaj chyba nie mamy punktu zaczepienia.
Tak więc ...raczej od Ciebie oczekujemy wprowadzenia w temat ...
Zapraszamy :D
Rakusm
50p
50p

Post »

nie wiem jak to ująć chodzi mi o to czy właśnie ten dół i nasyp są odpowiednie wizualnie tzn czy coś poprawić w konstrukcji jak wiadomo to niby oczko jest dość głębokie czy takie może być czy musi byś płytsze czy trzeba zrobić jakąś półkę w wodzie wyżej??
Właśnie chodziło mi o takie rzeczy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

No cóż... nasyp jest moim zdaniem pomysłem nieudanym .
Rozplantuj tę ziemię raczej lub zrób bardziej naturalne podwyższenie ternu a może
skalniak ale o zupełnie innej płaszczyźnie i w pewnym oddaleniu od wykopanej dziury...
Jeśli nadejdzie deszcz ...wszystkie "brudy " i ziemia będą spływać do Twojego oczka z tego nasypu.
Nie uchronisz sie przed tym...
cokolwiek tam posadzisz latami będzie trwało osypywanie się ziemi.
No i wygląd tej skarpy ziemi nie jest zbyt miły dla oka.
To teren prywatny ?Zamieszkała działka?

O samej budowie oczka ,Paweł napisał w tej sekcji już chyba wszystko co możliwe ,podał również wszelkie parametry i wymagania .... podał linki do wartościowych stron informujące o tym jak budować oczko wodne ...więc...
musisz niestety przejrzeć te wątki,musisz poczytać i poznać punkt widzenia i doświadczenia tych co już mają u siebie oczka wodne.
To bardzo cenne informacje wierz mi ,warto poświęcić troszkę czasu by uchronić się przed popełnieniem wielu błędów i nie pluć sobie w nos powiedzmy za rok.
Istotny jest fakt prawidłowego zbudowania oczka ale także doświadczenia ich posiadaczy po upływie lat ...
Pozdrawiam serdecznie :D
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Krysia już dużo Ci powiedziała. Dodam jedynie kilka uwag dotyczących oczka.
Na fotce widzę stromy brzeg skarpy wpadający do oczka. To niebezpieczne, może się zawalić.
Jeśli tam chcesz zbudować skalniak to powinnaś zmniejszyć kąt nachylenia tej skarpy, na bardziej łagodny. Lub zastosować do0 wzmocnienia skarpy tzw suchy murek wykonany z kamienia.
Na przykład Coś takiego:

Obrazek lub taki Obrazek

Jeśli wysokość najniższego suchego murku przekracza 1,20 m, to można stworzyć tarasy na skarpie umocnione kilkoma takimi murkami. Takie murki umiejętnie zbudowane i beż jakiejkolwiek zaprawy, są bardzo trwałe i nawet wytrzymują po kilkaset lat.

Poza tym, powiedz mi jakie to podłoże, wygląda na gliniaste. A takie nie nadaje się za bardzo do budowy na nim skalniaka, ze względu na słabą przepuszczalność. Rośliny skalne, nie tolerują zastoin wodnych w podłożu.
Drugą sprawą jest sposób wyprofilowania brzegów oczka, moim zdaniem są za strome, co grozi obsunięciem się ich do wnętrza oczka, pod ciężarem skarpy. Piszę na temat profilowania brzegów oczka TUTAJ. Trzeba wobec tego dosunąć dolny brzeg skarpy o ok. 1,50m od oczka. Coś tak jak na tym rysunku. To rys poglądowy oczka na skarpie. Chodzi o umocnienie brzegów skarpy wokół oczka.

Obrazek

Można podprowadzić skarpę bliżej oczka, w celu wybudowania na jej fragmencie, kaskady czy wodospadu.

Obrazek Obrazek Obrazek

To jedynie inspiracje jak można wykorzystać skarpę, oraz pokazanie kąta nachylenia jej zboczy.

I jako ciekawostka kaskada na naturalnym źródle w angielskim naturalistycznym parku w Bristolu. Pierwsza fotka w trzy lata po wybudowaniu w 1900 r natomiast druga, to ta sama kaskada w 2001 r.

Obrazek Obrazek

Inną ważną sprawą są kierunki stron świata. Rośliny skalne z reguły są światłolubne, dlatego większa część skalniaka na skarpie, powinna mieć wystawę południowo wschodnią, najlepiej z łagodnie opadającym w tym kierunku zboczem.
Zrób proszę, jeszcze jedną fotkę od strony tego samochodu który widać na ostatniej fotce, tak aby było widać, w szerszej perspektywie obie strony wykopu pod oczko. Czy po lewej stronie na tej fotce, również jest podobna skarpa? Ciekawi mnie też, jak wygląda teren poza tą skarpą, i gdzie planujesz zrobienie głównego miejsca widokowego na oczko i skalniak. Po przeczytaniu porad na mojej stronie, będziesz wiedziała o co mi chodzi.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Rakusm
50p
50p

Post »

tu są zdjęcia jeśli ktoś może to niech narysuje może na paincie czy na czymś co miał bym poprawić tak by było najlepiej:D

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę przeczytać i zastosować się do uwagi napisanej przeze mnie w pierwszym Twoim poście na tej stronie. Proszę również, o nie pisanie dwóch postów w odstępie kilku minutowym, ponieważ jest to traktowane jako nabijanie postów. Post można edytować ponownie, aby go uzupełnić przez 48 godzin. Paweł Woynowski, Moderator
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

A może byś napisał bardziej szczegółowo co zamierzasz tam zrobić, jak Ty to widzisz. Bo na razie wrzucasz fotki dziury w ziemi i hałd tej ziemi wokół dziury, i chcesz aby Ci pomóc. Tyle tylko że nie bardzo wiemy w czym mamy Ci pomóc. Napisałem wcześniej kilka swoich uwag i sugestii, a z Twojej strony zero odzewu na moje pytania. To jak możemy Ci pomóc. Mogę Ci zrobić projekt całego założenia, lecz musiał bym to zobaczyć w naturze, a to wiąże się z kosztami. Z tego żyję. Natomiast porada na forum jest bezpłatna, tylko muszę mieć więcej danych, aby Ci coś poradzić.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Rakusm
50p
50p

Post »

czyli tak podłoże jest gliniaste ale tylko w jednym miejscu reszta to zwykła ziemia pod spodem jakieś gruzy
Skalniak jest nachylony właśnie na południowy wschód
A jeśli chodzi o to jak ja to widzę to tak chciałbym aby na całym skalniaczku który był by w kształcie litery"C" oczywiście zasadzić roślinki i z 3 miejsc u góry w skalniaku była zrobiona kaskada wodna która wpadała by do oczka
A jeśli chodzi o zaprojektowanie to jakie koszty??napisać na PW chodzi mi o samo zaprojektowanie tego skalniaka
Jeśli bym pomniejszył całe to oczko prawie zasypał i zrobił bardziej nachylony skalniak do oczka to mogło by tak być???
Czy wtedy nie było by problemu z osuwaniem się ziemi???
Chciał bym Cię poprosić o jakieś strony gdzie jest pokazane jak zrobić skalniak taki 1 projekt jak usypać itd
Z góry bardzo dziękuję i przepraszam za to że"nabijałem posty" i nie odpowiedziałem na twoje pytania:)
A i jeśli chodzi o miejsce widokowe to od strony tego samochodu co tam stoi będzie tam będzie stała jakaś altanka itd.:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”