Krysia już dużo Ci powiedziała. Dodam jedynie kilka uwag dotyczących oczka.
Na fotce widzę stromy brzeg skarpy wpadający do oczka. To niebezpieczne, może się zawalić.
Jeśli tam chcesz zbudować skalniak to powinnaś zmniejszyć kąt nachylenia tej skarpy, na bardziej łagodny. Lub zastosować do0 wzmocnienia skarpy tzw suchy murek wykonany z kamienia.
Na przykład Coś takiego:

lub taki
Jeśli wysokość najniższego suchego murku przekracza 1,20 m, to można stworzyć tarasy na skarpie umocnione kilkoma takimi murkami. Takie murki umiejętnie zbudowane i beż jakiejkolwiek zaprawy, są bardzo trwałe i nawet wytrzymują po kilkaset lat.
Poza tym, powiedz mi jakie to podłoże, wygląda na gliniaste. A takie nie nadaje się za bardzo do budowy na nim skalniaka, ze względu na słabą przepuszczalność. Rośliny skalne, nie tolerują zastoin wodnych w podłożu.
Drugą sprawą jest sposób wyprofilowania brzegów oczka, moim zdaniem są za strome, co grozi obsunięciem się ich do wnętrza oczka, pod ciężarem skarpy. Piszę na temat profilowania brzegów oczka
TUTAJ. Trzeba wobec tego dosunąć dolny brzeg skarpy o ok. 1,50m od oczka. Coś tak jak na tym rysunku. To rys poglądowy oczka na skarpie. Chodzi o umocnienie brzegów skarpy wokół oczka.
Można podprowadzić skarpę bliżej oczka, w celu wybudowania na jej fragmencie, kaskady czy wodospadu.
To jedynie inspiracje jak można wykorzystać skarpę, oraz pokazanie kąta nachylenia jej zboczy.
I jako ciekawostka kaskada na naturalnym źródle w angielskim naturalistycznym parku w Bristolu. Pierwsza fotka w trzy lata po wybudowaniu w 1900 r natomiast druga, to ta sama kaskada w 2001 r.
Inną ważną sprawą są kierunki stron świata. Rośliny skalne z reguły są światłolubne, dlatego większa część skalniaka na skarpie, powinna mieć wystawę południowo wschodnią, najlepiej z łagodnie opadającym w tym kierunku zboczem.
Zrób proszę, jeszcze jedną fotkę od strony tego samochodu który widać na ostatniej fotce, tak aby było widać, w szerszej perspektywie obie strony wykopu pod oczko. Czy po lewej stronie na tej fotce, również jest podobna skarpa? Ciekawi mnie też, jak wygląda teren poza tą skarpą, i gdzie planujesz zrobienie głównego miejsca widokowego na oczko i skalniak. Po przeczytaniu porad na mojej stronie, będziesz wiedziała o co mi chodzi.