Co wyjada ryby ze stawu ? -'ZAGADKA'-

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Co wyjada ryby ze stawu ? -'ZAGADKA'-

Post »

Nagminnie giną mi ozdobne ryby ze stawu! Na brzegu (wysokim) zauważyłem otwory śred. około 4-5 cm. W głębi ziemi kanały są większe i prowadzą do stawu poniżej linii wody (20 cm). Tych otworów jest kilka i tylko w stromej zarośniętej trawą części brzegu. Tam gdzie brzeg łagodny, tego nie ma. Często w zaciszu obserwuję domniemanego złodzieja , ale bez skutku. Przegoniłem już kota , który polował na brzegu. Kaczki też - postawiłem stracha ,który jest skuteczny. Teren ogrodziłem siatką przed złodziejami na dwóch nogach. Pozostał złodziej wodny.Tylko nie wiadomo jaki i jak się przed nim ustrzec lub przegonić. - Czy ktoś rozwiąże tę zagadkę?
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To może być tchórz albo kuna.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

AurorA pisze:To może być tchórz albo kuna.
O rany!
I jak sobie poradzić z takim złodziejem?Jest metoda? :?
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W moim stawie miałam karasie i też mi coś wyniosło.Myślałam że to jakiś ptak sobie je wyławia ale ostatnio jak czyściłam przy stawie też zauważyłam takie otwory.
Teraz nie mam ani jednej ryby w stawie :(
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na ryby ze stawu czy oczka jest wielu amatorów, nie wspominając o kłusownikach. Największym żarłokiem są wydry, które gdy wyczują ryby w stawie nie spoczną, póki nie zjedzą ostatniej ryby, wydry dotrą do każdego stawu,który ma odpływ do cieku wodnego w którym zamieszkują te stworzenia. Dość dużymi żarłokami , zwłaszcza na małe rybki są koty, potrafią również zjeść wszystkie rybki z małego stawu , nie mówiąc o oczku
Przegoniłem już kota , który polował na brzegu.
Kot jak zasmakuje, to nikt go nie przegoni, jest na tyle myśliwym że nie zniechęca się" przegonieniem". Kolejnym smakoszem ryb jest czapla, również potrafi wyjeść wszystkie ryby, zwłaszcza z płytkiego zbiornika, poluje , gdy nikt jej nie przeszkadza, i trudno nawet zauważyć że kradnie ryby, można ją tylko widywać w pobliżu w przelocie. Co do tchórza, czy kuny, mam wątpliwości w ich łowieckie zapędy na ryby , kaczki z pewnością nie są szkodnikami, mogą zjadać ikrę czy małą rybkę, więcej szkody zrobią zanieczyszczając odchodami otoczenie zbiornika.
Na brzegu (wysokim) zauważyłem otwory śred. około 4-5 cm.
Jestem przekonany że otwory te zrobiły karczowniki, potocznie zwanymi szczurami wodnymi które zamieszkują brzegi rzek i stawów, karczowniki kopią w brzegu kanały a ziemię wysypują na brzeg, i po tym można poznać różnicę pomiędzy działalnością karczownika a kretami i nornicami które robią otwory w brzegu bez wyrzucania ziemi na brzeg. Karczowniki żywią się pokarmem który jest dawany rybom, nie żywią sie rybami, ja walczę z karczownikami bo dziurawią mi brzeg od strony rzeki i woda z rzeki może ( przy wysokim poziomie wody w rzece) wlewać się korytarzami karczowników do stawu i w ten sposób zniszczyć groblę.
Często w zaciszu obserwuję domniemanego złodzieja , ale bez skutku
Jeżeli złodziejem jest stworzenie inne niż człowiek to obserwacja nic nie da ,bo to człowiek jest obserwowany w tym przypadku. Pozdrawiam. Tadeusz.
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

Zgadza się 'Tadeusz' , tylko że ja nie widzę piasku przy otworach tzw. wentylacyjnych na brzegu. Otworki stosunkowo są małe .Natomiast kanały podziemne, prowadzące pod linię wody , są już o wyraźnie powiększonej średnicy. I rzeczywiście , robią spustoszenie na brzegu. Otwory te zalewam płynną mieszanką betonową , bo obawiam się, że cały brzeg obsunie się. Zwłaszcza po mroźnej zimie. - Jestem wyraźnie ciekawy ,jaki to gość nieproszony ? Natomiast wszystkie czarne karasie pokradli mi okoliczni z wiosek . Są tego ślady ! - Kolorowych ostatnio nie biorą bo wystawiłem tabliczkę z napisem ,że karmię ryby kolorowym pokarmem i po ich spożyciu można mieć na twarzy czerwone plamy. - Chyba skutkuje.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

W naszych okolicach głównymi sprawcami znikania ryb sa kormorany i czaple. Sieją spustoszenie zwłaszcza w narybku wpuszczanym do rzeki, przylatują też na żerowiska do oczek wodnych, a nawet do minioczek na tarasach.
pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”