Maranta - pielęgnacja i problemy w uprawie
W takim razie bardzo możliwe że ma przerośniętą bryłę korzeniową bo choroby na niej żadnej nie widzę, wyjmij ją delikatnie z doniczki i zobacz jak wygląda bryła korzeniowa jeśli jest mocno przerośnięta daj jej nową ziemię i doniczkę jeśli nie będzie przerośnięta to usuń tylko liście z plamami i niezależnie czy przesadzisz czy nie podlej roślinę wodą z Topsin M 500 SC 0,1% (1 ml w 1 l wody) 

Jeśli będzie konieczne przesadzenie daj mieszankę- ziemi do palm (ew. uniwersalną ale firmy Substral) z torfem w proporcjach 1:2 (ziemia palmowa : torf), na dno doniczki minimum 2 cm drenażu(żwir lub keramzyt ew. potłuczona gliniana doniczka) jeśli nie będzie konieczności nie przesadzaj jej.
Ps. Pisz proszę normalną małą czcionką, duża czcionka kojarzy się z krzykiem i powiem otwarcie do dupy się czyta(bez urazy).
Ps. Pisz proszę normalną małą czcionką, duża czcionka kojarzy się z krzykiem i powiem otwarcie do dupy się czyta(bez urazy).

proszę o poradę ...na moich kwiatach maranta, pod liśćmi pojawiły się takie kryształki...na pierwszy rzut oka wyglądają jak poranna, drobniutka rosa, ale w dotyku są twarde i dają sie rozkruszyć na proszek...czy to jest jakiś szkodnik, czy może błąd w pielęgnacji...roślina nie jest zraszana
(nie wiedziałam, że jest to konieczne) ale dbam o jej częste podlewanie...
edit: i jeszcze zauważyłam, że mnóstwo muszek podobnych do owocówek wokół maranty lata...

edit: i jeszcze zauważyłam, że mnóstwo muszek podobnych do owocówek wokół maranty lata...