Marpy kwiatki i rabatki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
PIĘKNY JEST TEN KROKUS . Jeszcze takich nie widziałam :shock:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za wysoką ocenę _oleander_ - bielenie chyba późnawo ale mówią,że lepiej późno niż wcale.U mnie krokusiki pierwszy sezon zawsze wydawało mi się,że na działce niewielka z nich korzyść bo my dość późno jesteśmy i mało się nimi nacieszę.Ale nie jest tak z nimi żle .Będę czekać jak się rozrosną.Kilka miałam w ziemi wcześniej i na dzień dzisiejszy w tym miejscu jest 1 szt.!/aż!/.Teraz posadziłam w doniczkach.Kilkadziesiąt sztuk ale jest na razie nie tak wiele.No ale do tej pory to temperatura nas nie rozpieszczała.Może będzie lepiej.U Ciebie widziałam przepiękną kępę !
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Marynko, widzę że u Ciebie tez wiosna, piękne zdjęcia krokusów pokazujesz.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Przyszłam zobaczyć czy coś Ci kwitnie i proszę jakie piękne krokusy!
te fioletowe w szczególności
A u mnie tylko 5 zakwitło :) I kto ma cieplej hihihihhi
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Piękna wiosna u ciebie Marysiu !Krokusiki śliczności ! :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu. Zajrzałam do Ciebie i piękna wiosna. Muszę w tym roku wykopać krokusy i posadzić je kolorami wtedy jest większy efekt. Ja większośc cebulowych już sadzę w koszyczkach, ale zacznę wykorzystywać też doniczki, bo do małych krokusów chyba są wygodniejsze. Bez przerwy stwierdzam, że jak to dobrze, że jest forum bo można podpatrzeć różne rozwiązania i je wykorzystać. Życzę miłej niedzieli.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Tak tak ja też wczoraj podpatrzyłam te doniczki :)
a ja głupia krokusy w rzędzie posadziłam :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Piękna ,wiosenna fotorelacja z działki .
Życzę słoneczka i miłej niedzieli . :wink:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odwiedziny ,dzisiaj mam zagadkę.Podzieliłam jesienią hortensję u syna ,która jest pozostałością po poprzednikach i nie mogę się zdecydować czy ją ciąć czy nie?Gdzieś kiedyś ją
zidentyfikowałam jako piłkowana - Prezioza.Czy faktycznie tak jest -nie wiem.Nie mogę się jej dopatrzeć na forum.Może by ktoś mi podpowiedział, kto ją ma i jak z nią postępuje??Bardzo proszę.Mam takie 3 fotki:

ObrazekObrazek

Obrazek

Miłej niedzieli. ;:12
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Marpa musisz sobie przypomnieć czy ona kwitnie na pędach z ubiegłego roku
czy na rocznych , młodych .Jeżeli na starych to teraz nie tnij bo już są zawiązane
pąki kwiatowe , a jak na młodych odrostach to należałoby przyciąć aby te odrosty
powstały.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Witaj Maryna - pewnie odpoczywasz po wczorajszej pracy . Ja dzisiaj siedzę w domu , bo jest pochmurno , słońce się nawet na moment nie pokazało . Wykorzystalam to popołudnie i przeszłam się po Twojej działce . Jest naprawdę piękna i ta różnorodność kwiatów . Przez 20 lat można coś nazbierać . Ja swoją mam dopiero trzecią wiosnę .
Czy mogłabyś coś napisać mi o roślince którą teraz już na wiosnę wstawiłaś - judaszowe srebrniki . Bardzo mnie zaciekawiła i jeszcze skalnica gronkowa . Tak mi się zdaje , że się z nimi nie spotkałam .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - judaszowe srebrniki to owocki - srebrzyste talarki Miesiącznicy.Na wiosnę roślina pachnąca o jasno bordowych drobnych kwiatach ułożonych w jakby kiście wysokości ok50cm.Dwuletnia.Rozsiewa się sama ale nie uciążliwie.Bardzo ją lubię .Owocki na suche bukiety.Na pewno jest Ci znana.Talarki u mnie na zdjęciu clematisa niebieskiego na str.10.
Skalnica gronkowa kwitnie drobnymi kwiatkami -niska,skalniakowa.U mnie pierwszy sezon.Zagęszcza się w ładne kępy.

Olu - gdybym to ja wiedziała !Do tej pory część patyków przycinałam a część pozostawiałam bez cięcia.Krzew był rozrośnięty to jako tako kwitł.Ten na zdjęciu stanowi jego 1/4 część.I teraz to pasowało by postąpić z nim właściwie.Może odezwie się ktoś kto go ma.Nie sądzę żeby była taka "unikatowa".U kogoś ją na forum widziałam.Dzięki. ;:201
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Maryno...widzę że masz ten sam kłopot co ja z tymi hortensjami. Choć mam je już kilka lat, czytałam o nich wiele , to i tak do końca nie wiem. Patrząc na twoją...czy ty czasem nie masz hortensji bukietowej?. Jest ona dość wysoka w przeciwieństwie do ogrodowej..ciemnozielone liście. Jeśli to ta, to kwitnie na tegorocznych pędach...czyli ją można teraz przyciąć. Tylko pytanie...czy ty aby taką masz?. Ja mam trzy odmiany i zawsze kłopot z przycinaniem. Jedni mówią przycinać..inni nie. Dokładnie robię tak jak ty...przycinam ale nie wszystkie gałązki. Efekt....nie jest zbyt zadowalający. :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Marysiu , super relacja z prac na działce, mnóstwo już zrobiłaś prac :D Krokusy piękne, u mnie jeszcze nie kwitną, ale mam nadzieję, że już lada chwila :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Agnieszko - Zeniu dzięki za wsparcie względem hortensji.Doczytałam się,że to piłkowana serrataPreziosa.Kwitnie na jednorocznych pędach,A więc trzeba ciachać.Tak zrobię.Obfocę,żeby pamiętać na zawsze.W ubiegłym roku u syna wycięłam połowę krzaka a drugą zostawiłam nie ciętą.Wiem ,że jedna połowa kwitła obficiej,tylko która?Nie mogę skojarzyć.Po prostu nie pamiętam!!!Nie wiem czy to już to na A czy jeszcze na S???????????? ;:14 .U mnie dzisiaj nadal leje..
Dla Was moje wiosenno-działkowe:

Obrazek Obrazek
pierwsze stokrotki Obrazek Obrazek

Maryna. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”