Dlaczego często ludzie oceniają człowieka po wyglądzie ?
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co powiecie na feromony czy obecny człowiek ,inteligentny ,wykształcony nie zachowuje się jak ten pierwotny?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Wszyscy macie rację. To tkwi w nas, ludziach, głębiej, niż byśmy chcieli się do tego przyznać. Ale można się też wyuczyć innej, odruchowej reakcji. Przykładem jest historia opisana parę ładnych lat temu chyba przez Jacka Hugo-Badera, jak to chodził w przebraniu łachmaniarza po eleganckich salonach samochodowych, wszędzie go przeganiali i wypraszali w sposób mało elegancki. Ale w jednym z nich sprzedawca zaprosił go do środka, z uśmiechem zawodowca objaśniał zalety poszczególnych modeli, otwierał drzwiczki, zapraszał do środka, żeby wypróbować siedzenia. Dziwne? Niekoniecznie. "Teraz nie jest pan może na fali, ale kto wie, co się zdarzy jutro." Najwyższy profesjonalizm 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nic dodać, nic ująć. Rewelacyjny przykład.Nalewka pisze:Wszyscy macie rację. To tkwi w nas, ludziach, głębiej, niż byśmy chcieli się do tego przyznać. Ale można się też wyuczyć innej, odruchowej reakcji. Przykładem jest historia opisana parę ładnych lat temu chyba przez Jacka Hugo-Badera, jak to chodził w przebraniu łachmaniarza po eleganckich salonach samochodowych, wszędzie go przeganiali i wypraszali w sposób mało elegancki. Ale w jednym z nich sprzedawca zaprosił go do środka, z uśmiechem zawodowca objaśniał zalety poszczególnych modeli, otwierał drzwiczki, zapraszał do środka, żeby wypróbować siedzenia. Dziwne? Niekoniecznie. "Teraz nie jest pan może na fali, ale kto wie, co się zdarzy jutro." Najwyższy profesjonalizm

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiemy,co ten sprzedawca odruchowo chciał zrobićNalewka pisze:Wszyscy macie rację. To tkwi w nas, ludziach, głębiej, niż byśmy chcieli się do tego przyznać. Ale można się też wyuczyć innej, odruchowej reakcji.

A poza tym przypomnę,że tematem przewodnim było pytanie:"dlaczego ludzie oceniają po wygladzie" a nie "czy to dobrze,czy żle,że tak oceniają"
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Re: Dlaczego często ludzie oceniają człowieka po wyglądzie ?
Dlaczego?JarekX pisze:Dlaczego często ludzie oceniają drugiego człowieka po wyglądzie ?
Taki temat mi wpadł do głowy - może zapączkuje..
Bo każdy z nas jest po trochu prokuratorem sędzią i katem
z przewagą prokuratora
Jakub . . . . .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Basiu,powtórzę jeszcze raz-tematem było-"dlaczego ludzie oceniaja na podstawie wyglądu" i do tego pytania starałem sie odnieść,ok?Basia pisze:Umysł to skarbnica wykorzystywana szczątkowo. Nie ważne kim jesteśmy, ważne byśmy wiedzieli dokąd chcemy iść. A ekstra premia dla tych, który mają siłę i odwagę podążać tą drogą. Reszta niech zwala na instynkty, ewolucję i nie wiadomo na co jeszcze i dalej nic nie robi.

Jeśli założysz temat -"Czy ci,którzy podejrzewają,że ocena na podstawie wyglądu wynika z pierwotnych instynktów,bądż własnych doświadczeń - zwalają na to swoje własne zachowanie,to chętnie sie do tego ustosunkuję

nemo napisał/aJarekX pisze:Dlaczego często ludzie oceniają drugiego człowieka po wyglądzie ?
Bo każdy z nas jest po trochu sędzią , prokuratorem i katem.
Z naciskiem na sędzią i prokuratorem, albowiem często oskarżamy i ferujemy wyroki, właśnie na podstawie wyglądu.Nie znamy tej drugiej osoby, nie zamieniamy z nią ani jednego słowa, ale wydaje się nam ,że znamy dokładnie cały jej życiorys ( niejednokrotnie go rozpowszechniamy ). Jakże często się jednak mylimy. Ja nigdy nie oceniam ludzi w ten sposób - bo taka ocena może być dla kogoś bardzo krzywdząca.Wszak nie szata zdobi człowieka ...... pozory często mylą..... itd. itp.

Być kobietą, być kobietą....
To samo powiedział jeż, gdy schodził ze szczotki ryżowej...tetawu pisze:...... pozory często mylą.....

Labor jesteś bardzo złośliwy...Labor pisze: To samo powiedział jeż, gdy schodził ze szczotki ryżowej...

Być kobietą, być kobietą....
- hana
- 10p - Początkujący
- Od: 9 kwie 2007, o 13:28
Dlaczego ludzie często oceniają człowieka po wyglądzie
Witam Cię Jarku !
Ja uważam że wygląd jest bardzo ważny, a jeżeli człowiek wygląda schludnie to sam czuje sie lepiej. Ważne jest jednak aby nie przesadzić w upiększaniu się, we wszystkim musi być umiar. Myślę że inni oceniają nas po wygladzie według starej zasady: jak cie widzą tak cię pisza. Często jednak jest to bardzo mylące, ponieważ nie powinien liczyć się tylko wygląd zewnętrzny ale przede wszystkim ważne jest nasze wnętrze. Z własnego doświadczenia wiem jakie to jest istotne. W dzisiejszych czasach mało jest kobiet, które nie dbałyby o siebie, no chyba ze mają problemy finansowe lub brak pracy lub też inne, jeśli chodzi zaś o mężczyzn, to owszem powinni dbać o siebie w sensie czystości i ogólnego ładu, przepraszam jeśli uraziłam jakiegokolwiek mężczyznę,oczywiście mężczyzna tez nierzadko ma problemy natury finansowej lub innej ale bywa również tak że czasem po prostu im się nie chce dbać o siebie zwłaszcza w sytuacjach, gdy na przykład są w związku małżeńskim już wiele lat . Uważają wtedy że już raz zdobyli ukochaną to nie muszą się starać. Za to w sytuacji, kiedy poznaja nowa osobę i sa nią zauroczeni, zaczynaja dbac o siebie aż do przesady a żony bardzo szybko to dostrzegaja. Podobnie może być oczywiście w sytuacji odwrotnej, a więc trzeba uważać aby się nie ranić nawzajem, a świetną receptą na dobre samopoczucie jest to, aby kazdego dnia uczynić lub powiedzieć coś miłego do drugiej osoby, lub chociaż podarować ciepły uśmiech, a wtedy inni będa nas oceniac lepiej, pozytywniej czego sobie i Tobie i wszystkim forumowiczom życzę!
pozdrawiam serdecznie-))
Hania
Ja uważam że wygląd jest bardzo ważny, a jeżeli człowiek wygląda schludnie to sam czuje sie lepiej. Ważne jest jednak aby nie przesadzić w upiększaniu się, we wszystkim musi być umiar. Myślę że inni oceniają nas po wygladzie według starej zasady: jak cie widzą tak cię pisza. Często jednak jest to bardzo mylące, ponieważ nie powinien liczyć się tylko wygląd zewnętrzny ale przede wszystkim ważne jest nasze wnętrze. Z własnego doświadczenia wiem jakie to jest istotne. W dzisiejszych czasach mało jest kobiet, które nie dbałyby o siebie, no chyba ze mają problemy finansowe lub brak pracy lub też inne, jeśli chodzi zaś o mężczyzn, to owszem powinni dbać o siebie w sensie czystości i ogólnego ładu, przepraszam jeśli uraziłam jakiegokolwiek mężczyznę,oczywiście mężczyzna tez nierzadko ma problemy natury finansowej lub innej ale bywa również tak że czasem po prostu im się nie chce dbać o siebie zwłaszcza w sytuacjach, gdy na przykład są w związku małżeńskim już wiele lat . Uważają wtedy że już raz zdobyli ukochaną to nie muszą się starać. Za to w sytuacji, kiedy poznaja nowa osobę i sa nią zauroczeni, zaczynaja dbac o siebie aż do przesady a żony bardzo szybko to dostrzegaja. Podobnie może być oczywiście w sytuacji odwrotnej, a więc trzeba uważać aby się nie ranić nawzajem, a świetną receptą na dobre samopoczucie jest to, aby kazdego dnia uczynić lub powiedzieć coś miłego do drugiej osoby, lub chociaż podarować ciepły uśmiech, a wtedy inni będa nas oceniac lepiej, pozytywniej czego sobie i Tobie i wszystkim forumowiczom życzę!
pozdrawiam serdecznie-))
Hania