Drugi rok w ogrodzie Marioli
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Mariolko. Ta rabatka cebulowych robi wielkie wrażenie. A roślinki jednoroczne mają płytko korzenie, więc wsadzisz je między cebulowe i znów będzie bardzo fajnie. Dzięki, że o mnie myślałaś . Syn porobił swoje i poleciał, ale dwa kompostniki stoją, krzaczor porzeczki wykopał, przesadziliśmy glicynię, ale nie wiem czy coś z niej będzie, gdyż korzenie miała poplątane pomiędzy korzeniami drzew owocowych sąsiada, z mojej leszczyny i jeszcze nie wiadomo z czym, tak że dużo obciachało się. Ale jak chce żyć to musi sobie dać radę, łachy nie robi. Podchodzę do tego podobnie jak Ty. Dostała teraz dobrego g....a pod korzenie, trochę kompostu, więc może da radę odbić.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariolu- bardzo się cieszę, że Ciebie spotkałem. Jesteś uczynna i zawsze pomocna. Z wielką chęcią zwiedziłem Twój nowy wątek ;)
Czy kany szczepiłaś czy są to po prostu małe kawałki kłaczy?? To, że wysiałaś łubin na pewno Ci się odwdzięczy. w końcu nawet jak roślina zacznie umierać to dostarczy glebie dużo azotu, którego tak potrzebują inne rośliny.
Co do zakupów z Allegro- to nikt mnie nie przekona, żeby stamtąd zamawiać rośliny. Oczywiście są tańsze, ale już nie raz czytałem, że otrzymane rośliny są w złym stanie albo już zamierają. Wolę zamawiać z innych portali (chociaż nie mam za dużego doświadczenia). Osobiście jestem zadowolony z jakości otrzymanych sadzonek drzewek od xipe.
Widziałem również, że zamierzasz stworzyć piękną kolekcje lilii. Miło będzie do Ciebie zajrzeć latem i podziwiać Twój ogród pełen tylu barw. Na pewno wpadnę
Natomiast teraz rozpływam sie wśród uroków twoich krokusów.
Bodajże na poprzedniej stronie zauważyłem krzew o ostro zakończonych liściach. czy to ostrokrzew?? Pytam bo ostatnio tata przyniósł mi podobna sadzonkę, tylko ciemno bordową.
ps. dziękuję za wiadomość na PW

Czy kany szczepiłaś czy są to po prostu małe kawałki kłaczy?? To, że wysiałaś łubin na pewno Ci się odwdzięczy. w końcu nawet jak roślina zacznie umierać to dostarczy glebie dużo azotu, którego tak potrzebują inne rośliny.
Co do zakupów z Allegro- to nikt mnie nie przekona, żeby stamtąd zamawiać rośliny. Oczywiście są tańsze, ale już nie raz czytałem, że otrzymane rośliny są w złym stanie albo już zamierają. Wolę zamawiać z innych portali (chociaż nie mam za dużego doświadczenia). Osobiście jestem zadowolony z jakości otrzymanych sadzonek drzewek od xipe.
Widziałem również, że zamierzasz stworzyć piękną kolekcje lilii. Miło będzie do Ciebie zajrzeć latem i podziwiać Twój ogród pełen tylu barw. Na pewno wpadnę

Bodajże na poprzedniej stronie zauważyłem krzew o ostro zakończonych liściach. czy to ostrokrzew?? Pytam bo ostatnio tata przyniósł mi podobna sadzonkę, tylko ciemno bordową.
ps. dziękuję za wiadomość na PW

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Magdo - dziękuję 
Clematisy to mój najnowszy bzik.
Będę miała dodatkowe miejsce na clematiska
Gieniu - takiej różnorodności jak ty to chyba nikt nie ma
Priam - kanny są z nasion
Lilie to w tej chwili moja zmora - nie daję rady powsadzać wszystkich a i tak daleko mi do mojej koleżanki liliowej
Ale jak zakwitną zapomnę o pośpiechu i bólu pleców i rąk.
Ten krzew to według jednych ostrokrzew lub mahonia.
Poczekam trochę jak zakwitnie to dam do rozpoznania.
Na mojego nosa to ostrokrzew....
Dzisiaj wkopałam różę, porzeczkę, derenia, pocięłam na sadzonki santolinę a ją samą ogoliłam przy ziemi i nie wiem czy odbije czy nie ?
Jeśli nie odbije - to bez łaski
No i wkopałam jakąś setkę cebul, z czego połowa to mieczyki a reszta to lilie
Do wkopania zostało jeszcze trochę, a jak przyjdzie przesyłka z cebul to nie wiem jak dam radę ?
W zeszłym roku zakupiłam sadzonki truskawki pnącej/zwisającej.
Awizo przeleżało w skrzynce ładnych parę dni więc jak odebrałam przesyłkę to były na wykończeniu.
Jednak posadziłam do doniczek i te najmarniejsze do gruntu.
Nie owocowały, marniały, już spisałam je na straty ( ale nie wyrzuciłam ) gdy dzisiaj zobaczyłam że te w doniczkach pięknie zaczęły rosnąć.
Mają nowe listeczki, już zaczynają wypuszczać wąsy i na pewno jako pierwsze zakwitną
Miały u mnie niezłą szkołę przetrwania.
Tylko nie pamiętam gdzie posadziłam je w gruncie

Clematisy to mój najnowszy bzik.
Będę miała dodatkowe miejsce na clematiska

Gieniu - takiej różnorodności jak ty to chyba nikt nie ma

Priam - kanny są z nasion

Lilie to w tej chwili moja zmora - nie daję rady powsadzać wszystkich a i tak daleko mi do mojej koleżanki liliowej

Ale jak zakwitną zapomnę o pośpiechu i bólu pleców i rąk.
Ten krzew to według jednych ostrokrzew lub mahonia.
Poczekam trochę jak zakwitnie to dam do rozpoznania.
Na mojego nosa to ostrokrzew....
Dzisiaj wkopałam różę, porzeczkę, derenia, pocięłam na sadzonki santolinę a ją samą ogoliłam przy ziemi i nie wiem czy odbije czy nie ?
Jeśli nie odbije - to bez łaski

No i wkopałam jakąś setkę cebul, z czego połowa to mieczyki a reszta to lilie

Do wkopania zostało jeszcze trochę, a jak przyjdzie przesyłka z cebul to nie wiem jak dam radę ?
W zeszłym roku zakupiłam sadzonki truskawki pnącej/zwisającej.
Awizo przeleżało w skrzynce ładnych parę dni więc jak odebrałam przesyłkę to były na wykończeniu.
Jednak posadziłam do doniczek i te najmarniejsze do gruntu.
Nie owocowały, marniały, już spisałam je na straty ( ale nie wyrzuciłam ) gdy dzisiaj zobaczyłam że te w doniczkach pięknie zaczęły rosnąć.
Mają nowe listeczki, już zaczynają wypuszczać wąsy i na pewno jako pierwsze zakwitną

Miały u mnie niezłą szkołę przetrwania.
Tylko nie pamiętam gdzie posadziłam je w gruncie

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dalu - kompletnie żadnego doświadczenia nie mam ale te w woreczkach miały już 2-3 cm kły i rwały się do życia 
Zapowiadają ładną pogodę, posadziłam w zacisznym miejscu, jeśli to im nie odpowiada - no to bez łaski i bez mieczyków
Na wątku mieczykowym czytałam że niektórzy w ogóle ich nie wykopują na zimę a one kwitną
Nawet zaczęłam się zastanawiać czy nie zafundować moim taki survival ?
Olu - ja dostałam bzika jak tylko trafiłam na forum
Niedługo tylko kaftanik z długimi rękawkami będzie mi pasowaŁ

Zapowiadają ładną pogodę, posadziłam w zacisznym miejscu, jeśli to im nie odpowiada - no to bez łaski i bez mieczyków

Na wątku mieczykowym czytałam że niektórzy w ogóle ich nie wykopują na zimę a one kwitną

Nawet zaczęłam się zastanawiać czy nie zafundować moim taki survival ?

Olu - ja dostałam bzika jak tylko trafiłam na forum

Niedługo tylko kaftanik z długimi rękawkami będzie mi pasowaŁ

- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Mag..dodaj...pierwszy i ostatni raz zimują i kwitną:;230
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
..i mumifikacyjnych.....
..kurde Coma nas zaraz pogoni, ze jej wątek zaśmiecamy
Comciu nie mogłam się oprzeć pokusie...moja wina

..kurde Coma nas zaraz pogoni, ze jej wątek zaśmiecamy
Comciu nie mogłam się oprzeć pokusie...moja wina

serdecznie pozdrawiam, judyta.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariolko Ty już wsadziłaś mieczyki do gruntu ? Moje zawsze wsadzam dopiero w kwietniu ,ziemia jest jeszcze zimna. Czy dalie też już wsadzałaś do gruntu . Osobiście takie roślinki wsadzam w kwietniu . Raz dla experymentu zostawiłam w ziemi na zimę mieczyki i zmarzły . Dobrze ,że tylko ich było parę sztuk . MILYCH SNÓW