Ogród Moni cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kalmia pisze:Witaj, Moniko!
Pozpacerowałam po Twoim ogrodzie, zresztą już nie po raz pierwszy... :oops: Bardzo mi się u Ciebie podoba, mnóstwo przeróżnych roślin i pięknych róż. Jestem pod wrażeniem Twojego 'Chopin'a'. Koniecznie muszę go kupić w tym roku!!!
widzę, że też szalejesz z zakupami :D Teraz tylko żeby pogoda dopisała zdążyć to wszystko posadzić bo teraz jest najlepszy czas na sadzenie.
Witaj, Kalmio :D Miło mi, że do mnie zajrzałaś :D
Co do Chopina - jest przepiękny, ale niestety podatny na mączniaka :( Staram się go bacznie obserwować, żeby wyłapywać najmniejsze niepokojące oznaki tego paskudztwa. Kwiaty natomiast ma prześliczne, wyjątkowo duże i w pięknej barwie :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moni, może jutro, gdy będa zapowioadane dreszcze, trochę więcej śniegu się stopi?
Ale przy plusowej temperaturze, u nas wody ruszyły.
I to tak gwałtownie, że klękajcie narody poniżej Myślenic.
Jeśli zbiornik Dobczyciki jest przygotowany, to może uratuje niziołków.
Pralki na Rabie, to wzrost lustra o min. 50cm w ciągu zaledwie kilkunastu godzin.
A Raba, to zaledwie początek topiących się śniegów. :?
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Czyli ,co :?: :!: Powodzie się szykują :?: :shock: :shock:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hanka55 pisze:Moni, może jutro, gdy będa zapowioadane dreszcze, trochę więcej śniegu się stopi?
Ale przy plusowej temperaturze, u nas wody ruszyły.
I to tak gwałtownie, że klękajcie narody poniżej Myślenic.
Jeśli zbiornik Dobczyciki jest przygotowany, to może uratuje niziołków.
Pralki na Rabie, to wzrost lustra o min. 50cm w ciągu zaledwie kilkunastu godzin.
A Raba, to zaledwie początek topiących się śniegów. :?
Hanuś, właśnie czytałam u Liski to, co napisałam i ogarnęła mnie trwoga :roll: U nas w nocy znikły wszelkie ślady śniegu, bo padał deszcz non stop, a dzisiaj już wszędzie była widoczna wiosna, słoneczko, ale niestety było bardzo wietrznie :roll: Ciekaw co ten wiatr nam przyniesie :? Wkopałam dzisiaj Kiku Shidarę - wygląda dokładnie jak Twoja - ma 3 pędy, ale sądzę, że to dobry materiał na przyszłę dorosłe drzewko - pąki ma mocno nabrzmiałe, więc sądzę, że może się lada dzień rozbudzić. Wszystko zależy od pogody. W ciągu dzisiejszego dnia, przy tym słońcu, wyszły pięknie krokusiki, pokazały się kolejne czubki piwonii, a róże pokazały grube, czerwone pąki. Nie wytrzymałam i sciełam 4 Augusty Louise, Lagunę i dwie Poulsenki. Jedna nie przeżyła zimy, pomimo okrycia :cry: Chyba już trzeba wykopać i spisać na straty, bo cała sucha i brązowa :cry: Pozostałe nieźle - mają zmarznięte końcówki, ale po ścięciu będzie OK. Na razie nie zdjemuję opatuleń z jodły i świerka, bo obawiam się jeszcze przymrozków (te ścięte też okryłam ponownie) :roll: Na jednej róży miałam oblepione w kupce takie małe, czarne, błyszczące maleństwa - podobne do czarnej mszycy jaką widuję w lecie na kalinie Roseum. Czy to możliwe, ze wlazły na Augustę??
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem :lol: , mszyca podobno nie przeżywa mrozów, choć pod ociepleniem? :roll:
Qurczę, u nas ani, ani śladu wiatru.
Może wietrzysko przeszło górą ? Teraz 0C, okryłam hartowane na balkownie ciemierniki.

Nad Rabą, nad rzeczkami jeszcze do pół metra śniegu, a w Tatrach, ech...
Wszystkie brudy spływają na dół, rzeki się czyszczą. :twisted:
MOże będzie można w lecie wejśc bez wysypki i zamoczyć nogę ?

http://ww6.tvp.pl/6565,213464,3.view#4
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ojejku nawet nei wiedziałam, że są 4 i 5 pręcikowe tamaryszki...czym one się różnią???
Ja mam jednego ale nie mam pojęcia jaki?
Mam nadzieję, że zakwitnie w tym roku.

Monia u mnie też strasznie wiało.. jutro się okaże co przywieje..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj szalałam z sekatorem i łopatą :lol:
Na początek wkopaliśmy hortensję od kolezanki - ma zaciszne miejsce pod jabłonią, gdzie powinna mieć skuteczną osłonę przed mrożnymi wiatrami w zimie. W dalszej części, po linii okręgu wykopałam dwa kolejne dołki, gdzie zostaną wsadzone kolejne hortensje - Limelight i Blue Bird, a jeszcze dalej wsadziłam hortensję Annabelle. Powinno im być dobrze w tym towarzystwie, byle jabłonka nie podkradała pożywienia - będę musiała w sposób szczególny dbać o właściwe odżywienie, zwłaszcza w tym roku. Hortensje wkopałam do torfu kwaśnego wymieszanego lekko z ziemią. Na wierzch nasypię korę, ale to chyba stanie się po niedzieli, bo póki co zapomniałam kupić :roll: .

przygotowanie do wkopania
Obrazek

wkopana hortesja w mięciutkim torfie
Obrazek

Obrazek

Wsadziłam też wisienkę Kiku Shidarę Zakura :D Żeby ją wsadzić, musiałam zmienić miejsce dla jednej z ketmii - moze i dobrze, bo teraz lepiej się komponuje w towarzystwie tamaryszka, wierzby Iwa, hortensji i innych roślinek :D Kiku Shidara otrzymała póki co samodzielne stanowisko, ale jak znam siebie nie pozostanie absolutnym soliterem, tylko jej coś dosadzę w okolicy - coś, co ją jeszcze ładniej wyeksponuje :roll: :D Na razie, na fotce zwłaszcza, straszny z niej chudzielec :lol:

Obrazek

Kupiłam przedwczoraj nowego lilaka - odmiana 'Katherine Havemeyer' (Kwiaty półpełne, duże, płatki poskręcane, różowolila, w pąkach ciemniejsze, silnie pachnące. Wiechy duże, długie do 30 cm, szerokie i ciężkie.).

Obrazek

Jest dość spory i ładnie rozkrzewiony, a co ważne - szczepiony, czyli nie będzie miał bocznych, dzikich przyrostów z ziemi. Jeszcze 1-2 odmiany będą mi potrzebne i wystarczy, ale i tak chyba w tym roku ich nie kupię, bo są zaplanowane z przodu budynku, a tam póki co totalny rozpiździec :roll:
Zakopałam White New Dawn i zobaczę czy tam zostanie - póki co niech się rozrasta...
Oczywiscie nie wytrzymałam i przycięłam 4 róże Augusty Louise i jedną Lagunę - zostawiłam okrycie, żeby nie marzły, bo z tą pogodą to jeszcze różnie może być. W wyniku cięcia uzbierało się całe wiadro kolczastych kawałków pędów różanych, którego skrzętnie pilnowała Pusia :lol:

Obrazek

Wierzba Iwa przypomina o wiośnie :D
Obrazek

Obrazek

No i na koniec ... kobea pnąca wypuściła już swoje pierwsze listeczki :D :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Moniu - czy to już na zawsze tak będzie że wkopujemy, zakopujemy, przesadzamy i boimy się czy wszystko dobrze zaplanowaliśmy ? :D
Nie mam wierzby iwa a już mi się jej zachciało..
Jak to dobrze że nie mam dla niej miejsca :;230
A Pusia jest urocza :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Mariolu widzę że wiosna u Ciebie na całego.Piękną dostałaś hortensję
od koleżanki.Będzie piękna bo to okazała sadzonka.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Moniś ja też muszę troszkę pomyśleć o krzaczkach bo kwiatów będę miała dużo a o krzaczorach jakoś nie pomyślałam... :?
Już zaczęłam się rozglądać za małymi drzewkami i krzaczkami ale muszę na spokojnie bo inaczej wyjdzie mi totalny chaos :!:
Miłej niedzieli :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry niedzielne :D
U nas dzisiaj mokro i niemiło, więc nawet na spacer iść się nie da, żeby obejrzeć efekty wcxzorajszych prac :(
Cynthio, krzewy i drzewa tworzą charakter ogrodu i decydują o jego uroku. Ja mam kilka świerków (4szt.), jodeł (3szt.), 2 wisienki (Amanogawa i Kiku), 3 magnolie i zamierzam jeszcze dokupić około 2 lilaków i 3-4 sosny. Oprócz tego oczywiście są też drzewa owocowe. Chciałabym posadzić jeszcze jakieś duże lisciaste, ale przeraża mnie odkurzanie ton liści, jakie zrzucą jesienią :roll: (z samych owocowych jest co zbierać). Krzewy też są potrzebne, dlatego kupiłam dwa tamaryszki, kolkwicję, 5 krzewuszek, 2 migdałki, 6 ketmii, 6 lilaków, moje ulubione 2 jaśminowce i wszystko przeplatane iglakami, thujami :D Kwiaty są cudowne, ale zimą znikają i gdyby nie drzewa i krzewy, ogród byłby płaski jak patelnia. Moje drzewka i krzewiki są nadal młode i nie dają pełnego efektu, ale z czasem... mam nadzieję, że zrobi się ładnie :D
Lisko, są tamaryszki cztero i pięciopręcikowe - różnią się kolorem i okresem kwitnienia. Te pierwsze kwitną wiosną i są bladoróżowe, a 5 pręcikowe kwitną latem i są bardziej różowofioletowe. Mój 5 - pręcikowy nazywa się francuski "Rubra".
coma95, wierzba Iwa jest sliczna - widziałam taką 10 - letnią, to dopiero była piękność :roll:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moni, to nie sadzonka hortensji krzewiastej ale piekny minimum 4 letni krzew!
Moja, jest nieco mniejsza po 3 latach. :lol:
Natomiast w przypadku Kiku Shidare, absolutnie poleciłabym zmianę palika na wyższy i grubszy. Wbijany poza bryłą korzeniową, ok. 10-15 cm od drzewka.
( w dołku najpierw wbity palik, potem sadzone drzewko, żeby nie uszkodzić korzeni).
Siagający minimum 5-10 cm ponad miejsce szczepienia.
I podwiąznaie miekką rajstopą drzewka w 3 miejscach - 50 cm od dołu, w połowie i tuż pod założonymi oczkami.
Gdy przyjdzie deszcz i wiatr, może odłamać czubek ze szczepieniami.
Optymalny będzie bambus o grubości 2 cm lub trzonek od grabi ( w budowlanych za ok. 2 zł).
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu, właśnie pisałam u Ciebie o tych palikach, a Ty w tym czasie u mnie :lol: :wink: Wiem, wiem, tylko nie miałam innych palików i wbiłam to, co miałam, żeby przetrwało do poniedziałku :wink:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To dołóż, na zakładkę prowizorycznie , drugi, krótki palik.
Kto wie, czy dziś też będzie u Was wiało?
U nas- bezwietrznie, nic nie pada, przyjemnie ciepło, choć niebo chmurne. :P

P.S. :oops: Raju, poprawiłam byki.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hanka55 pisze:To dołuż, na zakładkę prowizorycznie , frugi, krótki palik.
Kto wie, czy dziś tez będzie u Was wiało?
U nas- bezwietrznie, nic nie pada, przyjemnie ciepło, choć niebo chmurne. :P
dorby pomysł, tak zrobię :wink: tzn wyślę małżonka :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”