Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ave pisze:Ewelinko- te Twoje fotki są jak z innego wymiaru... patrząc na to co za oknem :( , uwielbiam je oglądać, są zaczarowane...
Nie pomyślałam o przesiewaniu popiołu, a to świetny pomysł, chociaż trochę "brudzący" hihihihi. I nie zbierałam go tylko od razu wysypywałam pod roślinki... Dzięki Twoim podpowiedziom to zmienię.
Jak dobrze tu zaglądać...

Wydaje mi się, że masz wertykulator, czy możesz mi podpowiedzieć, z (perspektywy użytkownika), jak się sprawdza i jakiej jest firmy, model ? Muszę kupić, bo nie dam rady ręcznie ożywić mojego trawnika... a wolałbym sprawdzony model. Myślałam nawet o takim z wymiennym ostrzem czyli wertykulator-areator. Jak myślisz, czy takie 2 w 1 to dobry pomysł, czy lepiej kupować narzędzia osobno ?
Ewuś , przesiewanie popiołu wcale nie jest brudzące , o ile nie wykonujesz go zbyt energicznie :) Spokojnie , wiadro , sito , stara łyżka i drugie wiadro. Idzie szybciutko , a po tej operacji do mycia tylko łapki :)
Nie , nie mam wertykulatora, nie mogę Ci w tej materii nic doradzić. Wyżej pisałam na temat wertykulacji.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ewelinko DZIEŃ DOBRY :!: :!: :!:

Myślę , że już dzisiaj pójdziesz z tymi wiadrami popiołu na trawnik.
Ja nie posiadam popiołu więc na mój trawnik rozsypałam przesiany kompost.
Mam na dzisiaj bardzo ambitne plany. Pogoda załatwiona.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Witaj Ewelino! Melduję się w nowym wątku i czekam spokojnie na wiosenną odsłonę Twojego ogrodu. Będę się inspirować i zazdrościć też. :oops:
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Przyłączam się do Akcji Kopciuszek. Zacznę od popiołu z grila a później z kominka. Szkoda, że o tym nie wiedziałam wcześniej. Mam trochę czasu, więc lecę do I i II części. Może nabiorę optymizmu? :roll:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewelinko, wczesniej pisałaś, że przy wertykulacji trawnika pomaga Ci p. Małgosia z Mężem - skoro nie wertykulatorem, to możesz zdradzić jak i czym to robią ?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ave pisze:Ewelinko, wczesniej pisałaś, że przy wertykulacji trawnika pomaga Ci p. Małgosia z Mężem - skoro nie wertykulatorem, to możesz zdradzić jak i czym to robią ?
Ale pomagają używając wertykulatora ! Własnego. Ja nie mam takiego urządzenia. To , czym oni wertykulują mi trawnik to maszyna podobna do kosiarki, z koszem i wałem z haczykowatymi nożami na nim. Spalinowa. Ale jakiej firm, o jakich parametrach - nie mam pojęcia ... Mają też taki węższy , na kiju, ręczny wałek ( do trudno dostępnych , wąskich miejsc).Taka wertykulacja moich ok. 500m2 trawnika trwa 3-4 godzin i wybrane zostaje co roku 4-6 120 litrowych worków "śmieci".Nacinanie darni robione jest w dwu kierunkach - najpierw cały trawnik raz przy razie w jedną stronę ( pasy równoległe do siebie) , potem to samo pod kątem prostym. Nie do wiary , a jednak !

Przypomnę ,że WERTYKULACJA , inaczej KOSZENIE PIONOWE TRAWNIKA , polega na przecinaniu za pomocą noży wertykulatora, wierzchniej warstwy trawnika. Pozwala rozluźnić i napowietrzyć zbijające się z czasem podłoże. Co za tym idzie, trawa rozkrzewia się znacznie lepiej. Używając wertykulatorów niszczymy też mchy i inne chwasty (głównie jednoroczne, płytko zakorzenione) zabierające trawie światło i substancje odżywcze. Zabieg ten wykonuje się w zależności od gleby i stanu trawnika 1-2 razy w roku. Na glebach lekkich , takich jak u mnie w zupełności wystarcza raz.

Zainteresowanym tematem polecam też:

http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/p ... 1140452701
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewelinko, kochana, bardzo Ci dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Ufff :D Dobrnęłam do końca. Brak mi słów. Pięknie, cudownie to chyba słowa już u Ciebie w ogrodzie oklepane. Myślę, że jesteśmy sąsiadkami ;:154 ;:215
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Ewelinko, a ja przychodzę do Ciebie po poradę. Potrzebuję wybrać 2 krzewy/drzewa ?/,którymi chcę zasłonić się od okien sąsiednich domów. Będą one rosły przy ogrodzeniu, mają dorastać do 4-5 metrów i jesze najlepiej, gdyby zajmowały mało miejsca przy ziemi,bo u ich stóp mam warzywnik. No i jeszcze żeby szybko rosły. Myślałam o perukowcu prowadzonym na drzewko, ale mam go już w innym miejscu /co prawda mam czerwonego, więc mogłabym dokupić złotego/.Ale co dać koło niego? One będą rosły w takiej luce między kolumnowym cisem o żółtych igłach a srebrnym świerkiem. To miałby być taki naturalny żywopłot. Stanowisko jest słoneczne. Ewelinko, przyszło Ci do głowy jakieś rozwiązanie tej mojej szarady?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wiosna !!!

Nareszcie przyszła!!!

Lada dzień zrobi się weselej, zieleniej , bardziej kolorowo nawet , bo pierwsze kwiateczki już się pojawiają nieśmiało tu i tam...

Jak ja lubię wiosnę !!!:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

A którz wiosny nie lubi?
Piękne rośliny. I nawet żonkile już Ci kwitną!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jak dobrze popatrzeć znów na wiosenne zdjęcia! Widzisz, Ewelino, nie trwało to długo i masz wiosnę u siebie :D Nawet narcyzy u Ciebie kwitną! :shock: Jeszcze ich nigdzie nie widziałam.
Czyli masz najszczodrzejszą wiosnę na forum ;) :D
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ewelino już Majka pokazywała kwitnące u siebie w Poznaniu narcyzy , te miniaturowe żółte.
Czy te Twoje to też tegoroczne ? Mam te miniaturowe pełne ale one jeszcze w pąkach :!: :!:
Coś to słońce w Poznaniu lepiej grzeje.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelino! Też już rozsypałem popiół - na skalniaku :)
Masz piekną wiosnę. A narcyzy to zdaje się odmiana 'Rip van Winkle'? Myślałem, że mam tę odmianę, ale chyba sie myliłem, bo 'Rip van Winkle' ma takie regularne igiełki jak u Twoich.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino mamy nareszcie wiosnę,ale Ty jakby bardziej. U mnie narcyzy jeszcze nie kwitną tylko szaleją krokusy.
Pozdrowienia Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”