Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Dziękuję wszystkim miłym gościom za odwiedziny :)

Halinko, rzeczywiście ostatnio poszalałam z zakupami, no i już mam problem :lol: Prawie wszędzie tam, gdzie wydawało mi się, że mam trochę miejsca, teraz wyłażą cebulowe :lol: i nie wiem co mam teraz zrobić. Chyba muszę poczekać z sadzeniem :roll:

Jolu, to o co pytałaś to hedychium, zwane imbirową lilią. Ma rosnąć do 1.5m i trzeba wykopywać na zimę. Kupiłam to po raz pierwszy i nie wiem co mi wyrośnie :D

Ostatnio pogoda niezbyt miła, trochę deszczowa i wieje zimny wiatr, ale roślinom to chyba nie przeszkadza, stopniowo pojawiają się nowe kwiatuszki.

Otworzyły się ranniki
Obrazek

Kwitną moje ulubione iryski
Obrazek

Pierwiosnek
Obrazek

Podpędzony w szklarni narcyz
Obrazek

i bratek
Obrazek

Pomalutku wypełza puszkinia
Obrazek

Przekwita już ciemiernik
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mario ale u Ciebie kolorowo :shock: ,u mnie dopiero wyłazi co nieco z ziemi :roll: ,iryski mają śliczny kolor,nie znam tych kwiatków :oops:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Czytam, że w Polsce ciągle zima. Przykro mi bardzo, bo tu, wydaje się, że wiosna zagościła już na dobre. Za 2 tygodnie jadę do Krakowa na Wielkanoc i mam nadzieję, że będzie już ciepło :D

Trochę kwiatków z mojego ogródka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I moje kolejne zakupy w tutejszym Lidlu :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario wiosna superaśna u Ciebie i zakupy :shock: ,mnie też czeka zakup clematisów :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Marysiu - Twój ogródek z sezonu na sezon będzie piękniejszy .Taka ilość i różnorodność nowych roślin! To miłe zajęcie kupowanie..kupowanie..a potem - gdzie to posadzę?Chyba każdy tak ma.Róże i inne roślinki nowe - będzie co oglądać .Kolaże też fajne!
pozdrawiam.
Ja też mam na imię Maria. ;:33
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

Jestem u Ciebie poraz pierwszy i zaniemówiłam. Sama mam ogródek niewiele większy od Twojego. Wstydziłam się o tym pisać , a co dopiero pokazywać. Przecież tutaj mamy tyle pięknych i dużych ogrodów. Teraz , jeżeli pozwolisz, będę częściej zaglądała i korzystała z Twoich pomysłów. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Halinko i Mario, jesienią myślałam, że nie potrzebuję już wielu nowych roślin. No ale ruszył sezon zakupów i nie mogę się powstrzymać :D Teraz muszę przekopywać cały ogródek, żeby gdzieś to wszystko posadzić :D A jeszcze w Krakowie czeka na mnie pół balkonu sadzonek i cebulek, kupowanych na Allegro. Brat biegał na pocztę płacić a sąsiedzi odbierali przesyłki :lol: Dobrze, że mój mąż nie jest takim przysłowiowym skąpym Szkotem :D

Olciu, bardzo się cieszę, że mój miniogródek ci się podoba, choć jest taki malutki. Zapraszam częściej. I pokaż swój ogródek.
Ja długo czytałam forum, zanim zdecydowałam się założyć swój wątek. W dodatku nie jestem gadułą, więc niewielu u mnie gości.

Wiem, że w Polsce ciągle zima, tutaj pierwszy dzień wiosny był pięęęękny, ale póżniej też się ochłodziło i ostatnio wieje zimny wiatr i dość często pada, nawet deszcz ze śniegiem.

Mimo to , roślinki rosną i kwitną

ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to mój dzisiejszy zakup :D
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, przyszłam z rewizytą. Twój ogródek jest po prostu śliczny. Ile przepięknych roślinek i jak dobrze Ci rosną.
Najbardziej podobaja mi się prymulki w takich uroczych kolorkach. Tulipanki też prweśliczne szczególnie te botaniczne.
Zazdroszcwę Ci łubinów. Moje wysiałam trzy lata temu ale do tej pory nie zakwitły. Może w tym roku
doczekam się kwiatów.

Twój ogródek jest malutki, ale uroczy. Bardzo dobrze potwierdza formułe

SMALL IS BEAUTIFUL

Mój też nie jest dużo większy ale przynosi mi dużo radości a to najważniejsze.
Wiosna u Ciebie już na całego. Czekam na więcej kwiatków jak zakwitną.
Pozdrowienia
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

foggia pisze:Ja długo czytałam forum, zanim zdecydowałam się założyć swój wątek. W dodatku nie jestem gadułą, więc niewielu u mnie gości.
Oj wielu gości, ale pewnie niewielu coś pisze :D
Tylko nie bardzo wiem jak przywieziesz roślinki z Krakowa i gdzie ty je upchniesz :;230
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witaj Marysiu - z rana zajrzałam do Ciebie by życzyć Ci miłego dnia i przy okazji naładowałam akumulatory na cały dzień!Przesympatycznie u Ciebie! Nie mierz wielkością
tylko jakością!.Plejada pierwiosnków cudna i pięknie zaprezentowana.Bardzo mnie nakręciłaś pozytywną energią.!Czuć u Ciebie naprawdę wiosnę.U mnie dzisiaj jeszcze leży sobie śnieżek ale od rana słoneczko może go roztopi....
pozdrawiam Cię imienniczko moja.
Maryna. ;:2
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy u nas będzie taka wiosna,u Ciebie wszystko takie już wielkie,a u mnie śnieg :cry: i mróz.Jak te roślinki mają rosnąć w tym zimnie :roll: .Oby jak najszybciej przyszła ta ciepła wiosna :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Witam,
wielka metamorfoza ;:63
Widzę, ze zakupy również, czekam na fotki z tego sezonu.
Szkoda, ze u nas okres wegetacji nie następuje tak szybko.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Małe jest piękne. :D :D :D
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Ale piękna passiflora...ja w tym roku kupiłam w niemieckim obi ale niebieską....a ta Twoja piękna jest.

Chyba synka poproszę, coby zerknął może w Irlandii też trafi, chociaż on na kwiaty to uwagi nie zwraca :cry: :cry:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Marysiu! Bardzo kochany jest ten Twój ogródek! Cudowne masz roślinki, fajny stwarzasz tam "klimat", podoba mi się ściana z kamieniami. Ja mam działkę podobnej wielkości i też zaczynałam od zera. Twoje zakupy mnie wbiły w fotel,- te róże,kosmos atrosangineus,miłorząb, zupełnie jakbym ja sama wybierała !.Zainteresowała mnie wąska, wysoka donica (siedzi na niej aniołek) na początku myślałam,że to rura, a to taka wydłużona amfora z kieszeniami, -ciekawa, napisz coś więcej o niej ! Chciałam Ci doradzić - co zrobić w obliczu masowych zakupów i braku miejsca w ogrodzie, -( tez tak mam , zapominam w sklepie,że mój ogród jest zapchany)donice !oto rozwiązanie problemu ! nawet róże mogą być czasowo, albo na stałe w dużym pojemniku. Jak cebulowe przekwitną, możesz niektóre rośliny posadzić w te miejsca. Ja tak robię z braku miejsca zawsze wykopuję tulipany, hiacynty itp., co roku sadze też cebulowe do donic. chciałam Cię uwrażliwić na jedną nowo zakupioną roślinę,- polygonum - rdest, posadż ją koniecznie w donicy lub załóż głęboki ogranicznik, to bardzo ekspansywna roślina ( walczę z jej resztkami w całym ogrodzie) Pozdrawiam. ;:197
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”