chodziło właśnie o temperaturę - po wstawieniu na kaloryfer wszystkie odżyłyosu77 pisze:to ze ponizej 14 stopni zachamowany jest rozwoj papryczek chili i nie pobieraja skladnikow odzywczych z ziemi to wiedzialem ale zeby padly przy 5 stopniach ??? hmm dziwnie bo ja moje trzymam na polu ( pod folia ) ale temp w nocy dochodzila już nie raz do -1 i spoko się trzymaja ...moze w twoim przypadku nie chodzilo o temperature ???
MagdaMisia, jak nazywa się ta odmiana papryki "biała słodka", tzn, chodzi mi o nazwę handlową.MagdaMisia pisze:właśnie dzisiaj popikowałam papryki i mam: 20 sztuk białej słodkiej, 14 sztuk chilli "z młynka", 17 sztuk średnio ostrej konserwowej i 15 sztuk Cayenne + jedna na balkonik
Kiedy wykszatałcą się liście właściwe , wtedy pikujemy.Marcin88 pisze:Powiedzcie mi jakiej wielkości musi być papryka aby nadawała się do pikowania? Mniej więcej w jakim czasie od wzejścia?
tak Marcinie jak każde warzywko , które się pikuje.Marcin88 pisze:Czyli jak każde warzywko, które się pikuje. Pierwszy rok zasiałem paprykę, trochę większą ilość i nie byłem pewny, dlatego spytałem. Dzięki.
Ta odmiana to mogła być Hungarian hot wax - srednio ostra, dobrze rośnie i plonuje i podobno jest bardzo smaczna. Jest tez jej słodki odpowiednik. W tym roku wysiałem je po raz pierwszy.Ewadz34 pisze:takasobie - też takiej papryki szukam, nasiona kupiłam kiedyś na targu u Rosjanki, ale torebke wyrzuciłam i nazwy nie pamiętam. Ta papryka to było cos takiego jak pomidorki koktajlowe: owocowała obficie, nie potrzebowała troski, do mrozów zbierałam owoce, niestety sama się nie wysiała;)
Szukałam tej odmiany i rzeczywiście podobną znalazłam na jakiejś węgierskiej stronie www, ale kompletnie nie mogłam się doczytać.
Podobna do tej, którą ja miałam, jest odmiana o nazwie: Rubinova, ale nie znam jej niestety.
Mam nadzieję, że w tym roku nie zawiodę się na polskich odmianach papryki, bo je wysiałam
Marcin88 pisze:ARABELLA, moje zdanie o Adamie chyba przeczytałaś już w dziale dotyczącym kapusty ;)