Rosną mi na działce małe roślinki z niebieskimi kwiatuszkami. Po przeczytaniu tego tematu już wiem, że jest to cebulica syberyjska, której cebulki przywlokłam widocznie z ziemią z innego ogrodu. Chciałabym je jakoś uporządkować, aby rosły tam, gdzie ja chcę, a nie tam, gdzie posiał je przypadek. Kiedy najlepiej je przesadzać i co one lubią?
Cebulica syberyjska Scilla sibirica może być ekspansywna. Dla mnie jest to zaleta, ale czasem może przeszkadzać.
Znalazłem się kiedyś na starym cmentarzu, gdzie cebulica wykorzystała swoją szansę i zaanektowała przyległy teren. Widok jak w niebie.
Wiolu, co za kolorek! Cebulice Peoni też mnie zachwyciły, bardzo ładne jest to ujęcie z boku U mnie kiepściutko, roślinka dopiero organizuje sobie miejsce, ale nie narzekam, bo zaczęło się od jednej cebulki za 40 groszy
Ooo... to ja przepraszam... ale i tak śliczna
Ja też mam chyba białą cebulicę... ale tą drugą... hiszpańską bodajże. Ale na nią chyba jeszcze trzeba poczekać...
Ja wiem, że biała jest rzadziej spotykana, ale co zrobic jak ja chciałam niebieską i taka bardziej pasuje na mój skalniak No ale cóż, na jesień spróbuję jeszcze raz!