Leśny ogród Moni68 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witam Moniś wieczorkiem.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniś wieczorkiem. Pogoda dziś we Wrocławiu tak mnie rozbiła, że nawet nie miałam powera aby coś pisać na forum. Dobrze, że masz możliwośc przetrzymać Pawełka w domu, to troszkę się wzmocni. Nie poradzę Ci z gloksynią. Ja mam od dwóch lat, tą samą cebulkę w ziemi, nawet nie wymieniłam ziemi na nową. W ubiegłym roku pięknie kwitła - miała chyba 5 kielichów pięknych purpurowych. Później sama zaschła więc przestałam podlewać. Jakiś miesiąc temu patrzę a zaczyna wypuszczać nowe listki, więc dopiero zaczęłam podlewać. U kogoś na forum wyczytałam, że jak nie wie jak posadzić cebulę to sadzi ją bokiem. Gloksynię podlewa się jak fiołka afrykańskiego na spodek.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Grażynko :D

Aduś, bardzo dziękuję za rady :) Nie wiedzaiłam, że trzeba podlewać na spodek... Chyba rzeczywiście posadzę ją bokiem :lol: :lol:

Uciekam na "Imię róży"- uwielbiam tę książkę, więc z przyjemnością i film n-ty raz obejrzę :)
Do zobaczenia później :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Moniś Co to za jakieś rarytasy kwiatowe? Nie znam tych kwiatów?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Ja wsadzałam gloksynię ale miła już też malutkie kiełki, ale tam gdzie były kiełki bulwa była bardziej wklęsła... no ale zależy to pewnie od kształtu bulwy..
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko - zaschniętą bulwę gloksynii położyć na wilgotnym ręczniku papierowym w pudełku i po kilku dniach zaczną wychodzić kiełki - wtedy wiadomo,gdzie góra,gdzie dół. Podlewać, gdy ziemia przeschnie i faktycznie lepiej do podstawka, bo nie lubi zalania. Gdy już wypuści drugą parę liści, delikatnie uszczyknąć środkowe, wtedy się "rozgałęzi" i będzie więcej pędów kwiatowych. Ja moją podlewam teraz w zasadzie raz na 4-5 dni ... stoi na chłodniejszym - wschodnim parapecie. Mam nadzieję, że porada się przyda, a Pawełek będzie się cieszył, że prezencik pięknie zakwitnie :lol:
Pozdrawiam Krystyna
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, nie znam ich bliżej. Zawsze podziwiałam u innych- to początek mojej przygody z nimi :) Zobacz w necie, są naprawdę ładne :)

Halinko, film obejrzałam i jakoś zachciało mi się spać :lol: Zaraz idę do łóżka, kolorowych snów:)

Zytko, dziękuję :) Cieszę się, że zakwitła, bo bardzo mi się podoba :)

Krysieńko, jesteś nieoceniona, bardzo Ci dziękuję za rady :D :D Dopiero przed 23 odsłuchałam Twoją wiadomość, co prawda nie ja dzwoniłam, ale uprzytomniłam sobie, że Ty masz gloksynie :) Jutro rano miałam dzwonić w tej sprawie :) - chyba ściągnęłyśmy się myślami :) Jeszcze raz dziękuję, zaraz zastosuję się do Twoich rad :)
Pawełek na pewno się ucieszy :D
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moniko, jaki masz kolor tej gloksynii?
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko, prawdopodobnie bordową i fioletową z białym obrzeżeniem- tak twierdzi M, który kupował je razem z Pawełkiem. Tak naprawdę okaże się, jeśli zakwitną :lol: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witaj Moniko nocną porą. Chciałam zapytać jak się miewają Twoje RH po zimie? Czy sprawdzałaś już poziom pH? Ja to zrobiłam wczoraj i niestety wyszło 6 czyli trochę za mało kwaśno. Czy zakwaszasz swoje Rh czy masz naturalnie kwasna glebe? Czy juz zasilałaś swoje RH i azalie? Zasypałam Cię pytaniami ale strasznie mi te moje różaneczniki leżą na sercu i dlatego się dopytuję. Jutro chcę wstąpić do sklepu ogrodniczego i kupić siarkę granulowaną (nigdy jej jeszcze nie kupowałam) i miedzian do opryskania róż. Podobno pomaga w przypadku czarnej plamistości. Też jeszcze nigdy go nie uzywałam. No i parę worków kwaśnego torfu. Zauważyłam, że trochę przez zime zmarniały mi tuje, one tez lubia chyba kwasne podłoże, to za jednym zamachem podłożę kwaśny torf z obornikiem dookoła Rh i tuj. Zapowiada się pracowity weekend. Oby tylko zrobiło się trochę cieplej, bo wczoraj zmarzłam w ogrodzie.Zmykam, bo juz późno.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, moje rh przetrwały zimę idealnie, poza ponticum Variegata, który lekko podmarzł. Mam jednak Asahi i mam nadzieję, że wróci do formy :) Nic jeszcze w ogrodzie nie robiłam, bo po prostu było za zimno. Ziemię mam z natury kwaśną i jeśli będzie ciepło podczas weekendu, to zacznę już nawozić cały ogród obornikiem. Kwasoluby właściwym dla nich nawozem traktuję z reguły po dwóch- trzech tygodniach od podania obornika.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

minia68 kobiety Ty to Sówka jesteś :) :)
ja od 22,30 jestem nieprzytomna... ale za to o 6 już na nogach.. no cóż.
Ja też mam Asahi i jak tylko pojadę na działkę potraktuję nim wszystkie rośliny - mam nadzieję, że pomoże.
Na razie dostały turbo doładowanie wszystkie rośliny w domu :) ale jakoś oknami jeszcze nie wychodzą :) :)

Miłego dnia
;:40
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Moniś oglądałam gloksynie w internecie - faktycznie prezentują się pięknie :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”