Jestem początkujący, proszę o poradę
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 mar 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem początkujący, proszę o poradę
Zakupiłęm kilka drzewek
jabłonie Jonagold i szampion, do tego grusz a klaps i śliwy jojo.
będę je sadził na początku tego tygodnia. Nie mialem z sadzeniem drzew do czynienia i każda rada jest dla mnie dobra.
Czy są jakieś zależności sadzenia jednej odmiany obok drugiej
Jaka powinna być odległośc między drzewkami i najważniejsze czy takie młode drzewka już trzeba profilaktycznie pryskać??
jabłonie Jonagold i szampion, do tego grusz a klaps i śliwy jojo.
będę je sadził na początku tego tygodnia. Nie mialem z sadzeniem drzew do czynienia i każda rada jest dla mnie dobra.
Czy są jakieś zależności sadzenia jednej odmiany obok drugiej
Jaka powinna być odległośc między drzewkami i najważniejsze czy takie młode drzewka już trzeba profilaktycznie pryskać??
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy są jakieś zależności sadzenia jednej odmiany obok drugiej? Tak, w dodatku jest ich wiele.
Na początek zajrzyj tutaj:
- Przyklejony: Drzewa owocowe - spis linków, opisy problemów
A jeśli nadal będziesz miał jakieś konkretne pytania, pytaj :P
Na początek zajrzyj tutaj:
- Przyklejony: Drzewa owocowe - spis linków, opisy problemów
A jeśli nadal będziesz miał jakieś konkretne pytania, pytaj :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podkładka - drzewo ma korzeń, pień i koronę, każda część mogłaby być z innej odmiany tego samego gatunku. W jabłonkach korzenie i pień to podkładka, korona to często inna odmiana zaszczepiona na tej podkładce.
Zapylacze - różne odmiany jabłoni kwitną w różnym czasie. Należy wybrać takie, które kwitną w jednym terminie i mogą być dla siebie zapylaczami, tzn. pszczółki i motylki oblatują jednego dnia wszystkie drzewka, zapylają kwiatki i potem z tego rodzą się małe owocki
Zapylacze - różne odmiany jabłoni kwitną w różnym czasie. Należy wybrać takie, które kwitną w jednym terminie i mogą być dla siebie zapylaczami, tzn. pszczółki i motylki oblatują jednego dnia wszystkie drzewka, zapylają kwiatki i potem z tego rodzą się małe owocki

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 20p - Rozkręcam się...
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
-
- 20p - Rozkręcam się...
czyli dla jednego juz mam a drugiego musze dokupić , i o to mi chodziło, nie ma to jak ktoś kto się zna.Fallenangelv pisze:spartaccus pisze:czyli dla mojego jonagolda i szampiona co może być zapylaczem tak dla przykładu??:P
Witam:)
Dla Szampiona polecają ------->Lobo,Golden Delicious
a dla Jonagolda----->Gloster,Szampion,Cortland