Prewencyjne - wiosenne opryski w sadzie /ogrodzie

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miedzian 350 SC 2% wiosną w stanie bezlistnym - zgodnie z sugestią PogOgr.

Teraz już wiem, że powinnam zdobyć Horizon, Orius, albo Tebu, bo podobno mogą zadziałać, chociaż są na inną przypadłość.

Czyli wiosną Miedzian, potem (po kwitnieniu) Topsin, a później ew. Horizon, Orius, lub Tebu.

Jakieś inne propozycje na dziurkowatość liści śliwy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
cx

Post »

Witam.
Jeżeli okres kwitnienia będzie "mokry" to Topsin można prysnąć podczas kwitnienia.Zabezpieczysz wtedy przy okazji,przeciw brunatnej zgniliznie.Wprawdzie Topsin nie jest szkodliwy dla pszczół,to ja i tak zabiegi wykonuję po oblocie.
Jeżeli miałaś w zeszłym sezonie duuuży problem z dziurkowatością,to można włączyć jeszcze jako zabieg zapobiegawczy Kaptan np w okresie nabrzmiewania pąków.
Hej.

PS Dla tych co to na zabieg zapobiegawczy reagują alergicznie:po pierwsze stara prawda:"lepiej zapobiegać niż leczyć"-jest i w sadownictwie jak najbardziej słuszna;po drugie zlikwidowanie niektórych chorób,jeżeli wcześniej im nie zapobiegaliśmy jest o wiele trudniejsze(wymaga większej ilości zabiegów ochronnych i często silniejszymi środkami),a czasem niemożliwe.
Hej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewka pisze:Miedzian 350 SC 2% wiosną w stanie bezlistnym - zgodnie z sugestią PogOgr.
:shock: :shock: :shock: Przecież to dwukrotnie wyższa dawka od najwyższej zalecanej (i to przeciwko kędzierzawości, a nie dziurkowatości)...
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Droga Szanowna Nalewko !

Czy Ty nie przesadziłaś o 100 %. Zastanów sie !!!!!!!!!!!!!!! LARUM !!!!!!!!!!!!!!!!!! CITO !!!!!!!

Ja amator. Tak mi się wydaje.

Pozdrawiam serdecznie.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

CD.

Teraz przeczytałam wpis Pana Krzysia i Pana Pomologa .
Oni mają 100.000 % racji.

ALARM.

Pozdrawiam .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez paniki :D Drzewko w stanie spoczynku dużo jest w stanie znieść :wink: , a przypuszczam, że u Nalewki jeszcze "Marzanna nie do końca utopiona" :D Na przyszłość jednak bardzo Was proszę - zwracajcie uwagę (jeżeli już sięgacie po środki chemiczne) na co one są i w jakich stężeniach (dawkach). Lepiej zawsze trzy razy zapytać, niż...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielce Szanowni !

Wydaje mi się , że opryski stosujemy, wtedy kiedy potrzeba i we właściwej dawce.
Stąd mój wpis.

Dzisiaj zrobiłem miedzian. Profilaktycznie i na dziurkowatość.
Nie zrobiłem Sylitu. W Łodzi 4 - 5 o C. W słońcu 6 - 7 o C. Trochę mało.
Zobaczę co będzie za tydzień.

Mam 3 brzoskwinie . Jednej popękały pąki, reszta śpi. Nic się nie dzieje. Zima w pełni, oczywiście na drzewach.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale o co chodzi?

Wczesną wiosną 2008 opryskałam miedzianem śliwki, zgodnie z sugestią PogOgr, liście urosły, kwiaty były, choć rośliny młode i owoców się jeszcze nie spodziewam. Dziurkowatość jednak zeżarła liście mimo oprysku, w lipcu popsikałam więc Topsinem zgodnie z ulotką. Potem liście opadły :)

Teraz na działce jeszcze niemal zima, w dzień rzadko temperatura podnosi się powyżej 5 stopni. Nie mieszkam koło swoich śliwek, oprysk musi poczekać na naszą kolejną wizytę na działce, a więc jeszcze nic złego się nie stało.

O co więc larum?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewka pisze:...O co więc larum?...
Mówiąc krótko, chodzi o stężenie preparatu którego użyłaś... zabieg na śliwach przeciwko torbieli wykonujemy tuż przed pękaniem pąków - wtedy tak wysoka dawka środka miedziowego może być bardzo fitotoksyczna dla rośliny... dlatego polecane są środki dodynowe - a Miedzian i owszem przy okazji ogranicza torbiel - ale jest stosowany głównie na raka bakteryjnego i w stężeniu 0,5%, a nie 2%
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko !

"Mówiąc krótko, chodzi o stężenie preparatu którego użyłaś..."
I o nic więcej.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Sprawa wyjaśniona :)

Miedzian zastosowałam w nieco mniejszej dawce, teraz zbieram się do psikania Topsinem. Czy już czas? Dziurki na liściach już (!) widać!
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj !

Zdecydowanie tak.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Re: Wiosna i opryski

Post »

Witam!
Czym należało by opryskac na wiosnę drzewka owocowe, tak zapobiegawczo.
Od chorób grzybowych i od szkodników.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kubuś !
Moim zdaniem. Nie stosuje się oprysków bez potrzeby. To tak samo jak z lekarstwami. Teoretycznie są takie na wszystko.
Jeśli w zeszłym roku któreś drzewko chorowało, to stosuje się określone lekarstwo - oprysk na daną chorobę.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krzysztofie, to chyba nie do końca tak jest, jak mówisz. A Miedzian? A preparaty olejowe? To profilaktyka jednak, czyli PRZED a nie PO. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”