Pękanie oczka
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pękanie oczka
Witam Mam problem z oczkiem wodnym.Najpierw była folia ,ale dzieci podziurawiły ją kamieniami.Całe oczko wybetonowałam ,ale po zimie ciagle mi peka na samym dnie i z boku.Kupiłam jakis preparat do uszczelniania basenów ,ale to nic nie pomogło.Teraz znowu woda uciekła i nie wiem co robić.Chyba nigdy nie będę miała lilii w oczku.Proszę o radę moze macie jakis sposób jak to uszczelnić?
- anulka
- Przyjaciel Forum
oczko wodne
dziękuję za radę Moje oczko nie jest zbrojone i w tym cały problem.Moze cos znajdę na załatanie tych pęknięć ,ale tak jak piszesz to tylko szkoda kasy
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: oczko wodne
Jeśli nie chcesz rozbierać starego betonu, to proponuje tanie rozwiązanie problemu. Wysprzątaj z luźnych kawałków gruzu starą nieckę oczka. Następnie zakup taka ilość włókniny lub trochę droższej lecz bardziej wytrzymałej geowłókniny i wyłóż nią całą nieckę tak aby włóknina leżała wokół oczka na gruncie który je otacza. Po zaizolowaniu betonu możesz z powodzeniem ułożyć na izolacji specjalną folię do oczek wodnych wykonana z PVC o grubości 0,8 mm lub 1,0 mm. Folię wraz z materiałem izolacyjnym zakopujesz w rowie okalającym oczko, co zapobiegnie jej osuwaniu się do wnętrza oczka. Wykańczasz brzegi wg. swoich upodobań i pozostało już tylko zalać oczko świeżą wodą. Po miesiącu nasadzisz rośliny a następnie po kilku miesiącach jak zauważysz że rośliny dobrze rosną (z reguły, robi się to w następnym sezonie), wpuszczasz rybki. Teraz już wystarczy siąść nad brzegiem i podziwiać swoją pracę.anulka pisze:dziękuję za radę Moje oczko nie jest zbrojone i w tym cały problem.Moze cos znajdę na załatanie tych pęknięć ,ale tak jak piszesz to tylko szkoda kasy
Folia taka funkcjonuje w moim oczku już 16 sezon. A warunki trudne, oczko na osiedlu mieszkaniowym w Warszawie i wizyty psów (dla ochłody) i dzieci ("bo, prosę pana, piłka mi tam sama wpadła") są na porządku dziennym.
Gdybyś chciała zobaczyć jak to oczko wygląda, to zapraszam, odnośnik jest w stopce tego postu.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- anulka
- Przyjaciel Forum
Dziękuję za radę i przepraszam ,ze dopiero teraz przeczytałam ,ale myslałam ,że juz nikt nie napisze.To co proponujesz nie jest trudne do wykonania,ale będę miała problem z roślinami ,które rosną przy samym oczku.
A czy nie mozna pomalować teraz całego oczka jakims preparatem?Małowałam juz szkłem wodnym,folią w płynie do basenów i jeszcze czyms uszczelniającym ,ale poginęły mi wszystkie rośliny a nawet głonów nie było i nic to nie dało.Moje oczko ma kształy ósemki i na tych wybrzuszeniach pęka.Te pęknięcia nie są duże ,ale woda pomału ucieka.Ta zabawa trwa juz 3 rok a ja chcę miec tylko lilię wodną.Beton nie kruszy się a powierzchnia jest gładka więc może tylko czymś uszczelnić.Piszesz o płynnym kauczuku-moze to będzie dobre?
Jeszcze raz prosze Cię o poradę i pozdrawiam
A czy nie mozna pomalować teraz całego oczka jakims preparatem?Małowałam juz szkłem wodnym,folią w płynie do basenów i jeszcze czyms uszczelniającym ,ale poginęły mi wszystkie rośliny a nawet głonów nie było i nic to nie dało.Moje oczko ma kształy ósemki i na tych wybrzuszeniach pęka.Te pęknięcia nie są duże ,ale woda pomału ucieka.Ta zabawa trwa juz 3 rok a ja chcę miec tylko lilię wodną.Beton nie kruszy się a powierzchnia jest gładka więc może tylko czymś uszczelnić.Piszesz o płynnym kauczuku-moze to będzie dobre?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Żadne uszczelnienie nie zda egzaminu, na nie zbrojonym betonie. Będize pękać w innych miejscach i zabawa zacznie się od nowa.anulka pisze:Te pęknięcia nie są duże ,ale woda pomału ucieka.Ta zabawa trwa juz 3 rok a ja chcę miec tylko lilię wodną.Beton nie kruszy się a powierzchnia jest gładka więc może tylko czymś uszczelnić.Piszesz o płynnym kauczuku-moze to będzie dobre?
Jedna lilia to trochę za mało an utrzymanie czystej wody w oczku. Za to odpowiadają właśnie rośliny im ich więcej tym szybciej oczko dochodzi do równowagi biologicznej i skutecznie broni się wtedy przed zakwitem glonów.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne