zrobiłyśmy jej ładne gniazdko w słoiku

młoda złapała małego pająka bo żadnej muchy w pobliżu nie było. do deszczówki mamy dostęp nieprzerwanie tak więc jest szansa ze roślinka pobędzie u nas długo
pozdrawiam !
jak uprawiałam kiedyś na parapecie to się szybko zmarnowały. w pokoju powietrze nie jest na tyle wilgotne, by pasowało muchołapce. pod butelką jest wilgotno. a opakowanie po tictakach jest po to, by nie stała w wodzie. ale ma tak wilgotne powietrze, że ani razu jej nie musiałam podlewać, bo podłoże jest wilgotne.tengel27 pisze:Nie wiem po co ta butelka. Muchołówkę można spokojnie uprawiać na parapecie. Moja cały zeszły rok tak rosła i nie było problemów. Pudełko po tik takach też nie jest potrzebne. Podlewać wodą destylowaną na spodeczek, a kiedy woda zniknie odczekać jeden dzień i znowu dolać wody.
Storczykowa pisze: jak uprawiałam kiedyś na parapecie to się szybko zmarnowały. w pokoju powietrze nie jest na tyle wilgotne, by pasowało muchołapce. pod butelką jest wilgotno. a opakowanie po tictakach jest po to, by nie stała w wodzie. ale ma tak wilgotne powietrze, że ani razu jej nie musiałam podlewać, bo podłoże jest wilgotne.
pudełko jest mokre, więc trochę wody ma. ale jakby cały czas stała w wodzie, mogłaby zgnić. w każdym razie poprzednie moje muchołówki długo nie pożyły. stały na parapecie, karmiłam je drobnymi muchami. dzbanecznik i rosiczka też niezbyt dobrze u mnie rosły. te poprzednie muchołówki miałam 5 lub więcej lat temu. tą obecną mam chyba od 7. marca. jak dotąd parę razy ją karmiłam. puszcza paszczki, może urośnie większa. wtedy będę musiała pomyśleć nad większą butelką...Liriope pisze:Storczykowa pisze: jak uprawiałam kiedyś na parapecie to się szybko zmarnowały. w pokoju powietrze nie jest na tyle wilgotne, by pasowało muchołapce. pod butelką jest wilgotno. a opakowanie po tictakach jest po to, by nie stała w wodzie. ale ma tak wilgotne powietrze, że ani razu jej nie musiałam podlewać, bo podłoże jest wilgotne.
Może z innego powodu się zmarnowały, pobyt na południowym parapecie służy muchołówkom.
Muchołówka jest rośliną błotną więc powinna stać w wodzie a nie na pudełku.