Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Alusia, dawno u Ciebie nie byłam, poczytałam zaległości, pooglądałam śliczności, pomiziałam zwierzynę, kociaczek cudowny, kolorystycznie z pieskiem skomponowany idealnie!

Wiosna już u Ciebie śliczna, kolorowo i słonecznie :D

Jak już wroga zlikwidujesz, to zaglądnij do nas na forum i pokaż więcej wiosny ! Tęsknimy za nią strasznie mocno, myślę, że nie tylko ogrodomaniacy, wyjątkowo długo jest zimno w tym roku i opóźnienia u nas też duże. Jak oglądam zdjęcia z ubiegłego roku to nie mogę uwierzyć, że aż takie opóźnienie.

Miłej pracki w ogrodzie! Oooo, u mnie wyszło słoneczko! :shock:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Alutka, aleś Ty kochana ;:168 ;:97 Mimo zdjęciowstrętu, poświęciłaś się i złapałaś w obiektyw trochę Twojej cudnej, zaawansowanej wiosny! Aż się na sercu cieplej robi :D
Swoją drogą, chciałabym widzieć jak robisz zdjęcia z zatkanym nosem i zamkniętymi oczami :;230
Twój wróg wygląda całkiem sympatycznie :? Ja mam innych wrogów :twisted:
Powodzenia w walce, Alutka! Nie miej litości ;:163
Buziaki!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja też mam u siebie tego wroga.
I tu masz rację, jak się człowiek choć trochę spóżni to już go pełno.
No to Alutko walcz dzielnie z chwaściskiem, ale nie zapominaj też o swoim zdrowiu. ;:78
Buziaki jak maliniaki. ;:79 ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

To sobie powąchaliśmy fiołków w Twoim ogródku, u nas z nowego bialego śnieżnego puchu sterczą jedynie malutkie ich listki, ale są.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

No nieee.... Jestem zdumiona! :shock:
Takie piękne, kwitnące rośliny, a Tobie Alu nie chce robić się zdjęć?! :shock:
Oj! mam nadzieję, że wiosna i słońce prędko wyleczą Cię z tej choroby! :wink:

Aż miło było popatrzeć na Twoje kwitnące rośliny!
A te fiołeczki cudne! Mam nadzieję, że i moje tak się rozrosną.

Alu - czy to jest taka poskręcana leszczyna? :oops: Nie pamiętam, jak się
nazywa, ale zachwyciła mnie na Twoim zdjęciu

Obrazek

A o jakim chwaście piszecie? :?

Pozdrawiam z zimnego i mokrego Śląska. :(
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fleur 78 pisze:Obrazek
No właśnie :shock: . Też mnie zainteresował ten chwast, jako, że nie mam takiego wroga na ogrodzie .

Czyżby to był Tasznik pospolity ? Wertowałam net i tylko on jest najbardziej podobny ... :roll:

http://survival.strefa.pl/r/tasznik.htm

A może to jeszcze inne, francuskie chwaścisko ? :twisted:

Powodzenia w walce, Alu ;:134
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie! :wit
Jak mi miło, że wpadacie, mimo że marna ze mnie ostatnio gospodyni... :oops:

Wisienko, tak, to leszczynka poskręcana, chociaż nie wiem czy tak właśnie brzmi jej fachowa nazwa. Rzeczywiście bardzo ładnie się prezentuje.

Co do chwastu, to właśnie udało mi się go zidentyfikować. Mylisz się, Aneczko, to nie jest tasznik pospolity, tylko rzeżucha włochata . We francuskim necie wyczytałam, że jej nasiona znajdują się często w kupowanej w sklepie ziemi próchniczej. Wynika z tego, ze sama sobie tego "trojańskiego konia" wprowadzam... :wink:
Kociaczku, jak Ci się tak podoba, to możne Ci podesłać w kopertce... ? :mailbox :;230 Grażynka (Kogra) i Pikuś mnie rozumieją... :lol:

Nie martwcie się, u Was też wkrótce zakwitną fiołki i inne delikatesy. A jak już się ruszyło, to z dnia na dzień przybywa coś nowego... :D

Muszę już lecieć, bo udało mi się "zachęcić" M. do zainstalowania na ścianach domu siatek pod pnące róże i muszę nadzorować prace wykonawcze... ;:198

Buziaczki! ;:196 ;:100
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Alu za wyprostowanie :D. Wiedzy nigdy za dużo . Faktycznie, to rzeżucha włochata, której zupełnie nie znałam... Ani na maminym, ani na poprzednim, ani na obecnym ogrodzie jej nie widziałam . Chyba powinnam się cieszyć :lol: , choć jej brak, z nawiązką rekompensuje mi zmora-podagrycznik ;:214
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alutka przynoszę Ci pachnące cudo.
Czy masz ją może u siebie ?

http://www.pbase.com/marysa/image/24154238

Buziaki i ;:168 dla Ciebie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aneczko, tak szczerze mówiąc, to Kotka-Chatte ma trochę racji... :lol: Mimo że miłością do tego chwaściku nie pałam, znam o wiele gorsze... Ten przynajmniej jest mały, ma małe korzenie i się lekko wyrywa. A gdyby go nawet nie wyrwać, nie jest zagrozenim dla innych roślin, bo jest zbyt slaby, żeby je zagłuszać... Wkurza mnie chyba dlatego, ze w tym roku jest go wyjątkowo dużo... Pewnie miał sprzyjające warunki w momencie wysiewu. Zresztą zaobserwowałam, że w każdym roku mam jakiś chwast "dominujący". Jeśli chodzi o podagrycznik- pierwsze widzę! :shock:

Grażynko
,.... mam, mam... :lol: i to dwie. Ale zasadzone dopiero jesienią więc jeszcze ich nie widziałam.... Polecil mi sprzedawca. Twierdzi , że ma w ogrodzie i że pachnie przepięknie! Juz się nie mogę doczekać... ;:13

Buziaczki dla Was!!! ;:196 ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Alutka, Ty mi chcesz chwasta w kopertce podsyłać? :shock: Nie, dziękuję :;230 Mam dosyć własnych! :lol:
U mnie wiosna zatrzymała się w pół kroku i tak trwa :? Żadnych zmian ...

Grażynko, Ty się pytaj lepiej czego Alutka w swoim ogrodzie nie ma (z róż), pewnie łatwiej bedzie wymienić :lol:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Witaj Alutka, ale ciepełko u Ciebie :D ..tylko pozazdrościć :lol:
Pytałaś u mnie o biały cebulowy kwiat w donicy...wybacz, że dopiero dzisiaj odpisuję...niestety trzeba wykopywać, bo to Ismena. Na dokładkę z dwóch cebul zakwitła tylko jedna. Kwiat śliczny, ale dość nietrwały...też odpuszczam sobie wszystkie ciepłolubne.
Oj, już się nie mogę doczekać na zdjęcia Twojego Różanego Królestwa :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alutko to ja bardzo, bardzo ;:180 ;:180 ;:180 proszę jak pojedziesz do kraju o zabranie dwóch malutkich patyczków.
Spróbowałabym sobie je ukorzenić. U nas nie znalazłam w sprzedaży ani Felicji ani Sharif Asmy.
Obie podobno nieziemsko pachną.
Czekam na dalsze fotki z twojego rosarium.
Pewno forsycja już rozkwitła całkiem a może i pierwsze tulipanki ?
Zdrówka Aluś Ci życzę. ;:168
Mizianko dla zwierzyńca. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Fleur 78,
a ta Twoja leszczyna poskręcana to leszczyna pospolita 'Contorta'.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kociaczku, to była tylko spontaniczna reakcja na Twoją wypowiedź... :roll: Myślałam, że Ci się podoba... ;:199
chatte pisze: Twój wróg wygląda całkiem sympatycznie
:;230 :;230 :;230
(Ty świetnie wiesz, że wolalabym Ci wreszcie odnalezc ta ukochana niebieską różę, niż jakiegoś chwascika... ;:198 )
Jeśli chodzi o róże, to ... chyba masz rację... no... prawie... ;:196

Guciaczku, bardzo mi miło, że się pokazałaś! ;:168 Dziękuję za informację o kwiatku. Wiosna już do Was idzie... ;:65 a na te róże to ja się jeszcze bardziej nie mogę doczekać... i na te zapachy... ;:128

Grażynko
, forsycje kwitną już "pełną gębą", kwitną już też szafirki i pierwsze hiacynty, aubrieta... Coraz obficiej kwitną narcyzy, ale tulipany jeszcze nie...
Jeśli chodzi o Sharifę Asma, tak jak wspominałam, zasadziłam je dopiero na jesieni, a dokładniej, jedną na jesieni a drugą chyba ze 2 miesiące temu (Ta pierwsza wyglądała mi "chuderlawo" i bałam się, że jeśli nie przeżyje, będę miała rok do tylu, dlatego kupiłam drugą na wszelki wypadek). Zobacz sama, że nie ma tu z czego ciąć... :cry:

Obrazek Obrazek

Obiecuję jednak, że będę bardzo intensywnie myślała jak Ci pomoc... !!!

Kalmio, bardzo dziękuję za podpowiedź! :D Bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz! ;:100

A dla Wszystkich Gości, całuski jak krokuski!
;:79

P.S. Postaram się wkrótce zamieścić jeszcze trochę zdjec róż z zeszłego sezonu... ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”