Rdza i inne choroby gruszy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już niedługo będzie trzeba rozpocząć zwalczanie rdzy gruszy. Ja planuję najpierw użycie Miedzianu 50 WP w fazie pękania pąków, następnie od fazy zielonego pąka do fazy wzrostu owoców po czerwcowym opadzie zawiązków oprysk: Dithane M 45 WG, Kaptan zaw. 50 WP, Topsin M 70 WP.
A kiedy Wy proponujecie wykonanie pierwszego zabiegu profilaktycznego i jakimi preparatami? Oczywiście mam na myśli preparaty tanie. Drogich preparatów na działkę nie opłaca się kupować.
A kiedy Wy proponujecie wykonanie pierwszego zabiegu profilaktycznego i jakimi preparatami? Oczywiście mam na myśli preparaty tanie. Drogich preparatów na działkę nie opłaca się kupować.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Janusz obiecywał że da znać tylko nie wiem czy na tym forum, czy też u niego tj www.pogotowieogrodnicze.pl - Aktualnosci. Na wszelki wypadek sprawdzaj komunikaty patrz temat: "Komunikaty PIORiN o zagrożeniu ..."pogotowie ogrodnicze pisze:wiosną bedę sygnalizował wykonanie ochrony grusz i jałowców.Termin bedzie zalezny od warunków fenologicznych.
Janusz
Pozdrawiam Andrzej.
-
Czy to już jest początek choroby rdzy gruszy? Zdjęcie jest bardzo słabej jakości. Nie mogę zrobić lepszych zdjęć komórką. Na liściach są małe czerwonawe plamy.

Robiłem opryski Miedzianem, ale jest za słaby. Jaki tani preparat (małe opakowania) proponujecie do zwalczania rdzy gruszy? BAYLETON 5 WP jest wycofany z produkcji.

Robiłem opryski Miedzianem, ale jest za słaby. Jaki tani preparat (małe opakowania) proponujecie do zwalczania rdzy gruszy? BAYLETON 5 WP jest wycofany z produkcji.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Zgodnie z zaleceniami na stronie http://www.przyrodapolska.pl/styczen05/zagrozenia.htm kupiłem dziś przeciwko "rdzy gruszy" preparat Score 250 EC. Opakowanie 5 ml jest w cenie 9 zł. 5 ml wystarcza na 12,5 do 18,75 litra wody. Zalecana dawka 2 ml na 5 do 7,5 litra wody.
Oprysk wykonany dziś rano.
Oprysk wykonany dziś rano.

Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Erazm pisze:Czy to już jest początek choroby rdzy gruszy? Zdjęcie jest bardzo słabej jakości. Nie mogę zrobić lepszych zdjęć komórką. Na liściach są małe czerwonawe plamy.
![]()
Jest to na 100% brunatna plamistość liści gruszy
na potwierdzenie zdjęcie

chorobę wywołuje grzyb ENTOMOSPORIUM MACULATUM
Janusz z PO