Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2009, o 18:34

Post »

UPS... :cry: do wczoraj wysiany por ladnie sobie stał , po obcieciu okolo 1cm padl ( lezy jak podeptana trawa ) ... co zrobilem nie taak ??? :cry:
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 16:59

Post »

Osu, pokaż zdjęcia tego pora. Może za sucho ma? Teraz potrzebuje wody żeby się zregenerować i zacząć grubieć.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Osu podlej go i bedzie dobrze :D
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Selera można obsypywać oczywiście jak już jest wyrośnięty właśnie po to aby był bielutki do handlu, to bardzo ważne na giełdach hurtowych czy jeśli sprzedaje się do supermarketów albo eksportuje. Wygląd warzyw jest bardzo ważny.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

No to dla wybielenia wyrośniętego to mogę się zgodzić , ale sadzi się płytko i tak utrzymuje aż urośnie kula, tak?
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

lotta, właśnie tak.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Marcin88 pisze:Selera można obsypywać oczywiście jak już jest wyrośnięty właśnie po to aby był bielutki do handlu, to bardzo ważne na giełdach hurtowych czy jeśli sprzedaje się do supermarketów albo eksportuje. Wygląd warzyw jest bardzo ważny.
dzięki marcin ze wytłumaczyłeś z tym przysypywaniem selera . tak jak marcin mówi seler może miec zielone nad ziemią jak go się obsypie z 2-4 tyg. przed zbiorem to będzie góra jak śnieg .
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Po raz pierwszy robie sama rozsadę w domu zawsze wysadzałam kupioną,

Mam pytanie, czy o tej porze można jeszcze przyciąć pora aby go wzmocnić bo bardzo jest cieniutki czy już za późno?I czy ktoś ma może fotki selera jak o tej porze powinien wyglądać, wydaje mi się że moj jest zdecydowanie za mały ale moze jeszcze urośnie, trzymam je na parapecie okiennym , także mają dość ciepło tylko czy wystarczająco dużo światła ?

pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wczoraj rano przycięłam pora o jakiś centymetr. Nie wiem czy dobrze, bo pierwszy raz w życiu go siałam :D Na razie stoi prosto i nie wygląda jakby miał paść, więc chyba będzie ok :D
A seler mi nie wschodzi już tydzień :evil:
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

elik_49 pisze:Po raz pierwszy robie sama rozsadę w domu zawsze wysadzałam kupioną,

Mam pytanie, czy o tej porze można jeszcze przyciąć pora aby go wzmocnić bo bardzo jest cieniutki czy już za późno?I czy ktoś ma może fotki selera jak o tej porze powinien wyglądać, wydaje mi się że moj jest zdecydowanie za mały ale moze jeszcze urośnie, trzymam je na parapecie okiennym , także mają dość ciepło tylko czy wystarczająco dużo światła ?

pozdrawiam Elżbieta
Oczywiście pora można śmiało przycinać jeszcze. Jeśli chodzi o seler to powinien mieć minimum 2 liście właściwe (nie chodzi o te, które powstają po skiełkowaniu, ale o te następne) aby można było go pikować.

Tula, selera oczywiście nie przysypywałaś ziemią? Bo wiesz, że nasiona selera potrzebują światła do skiełkowania?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za odpowiedź, troszkę nie tak zrobiłam , nie wiedziałam ze nasionek selera nie przysypuje się ziemią, na następny rok zrobie to fachowo Dzięki waszej pomocy, serdeczne dzięki, pora została troszkę potraktowana już, obcięłam troszkę boję się dodatkowo zasilić nawozem żeby nie popalić a selerek chyba za wcześnie popikowałam bo teraz dopiero dostaje 2 właściwy listek, na efekty będę czekać :D

pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie, w ostatnim momencie doczytałam to na opakowaniu :D i po prostu wysiałam na wilgotną ziemię i popryskałam wodą, Stoi to przy wschodnim oknie (od 6 gdzieś do 13 ma mocne światło) i codziennie zraszam. Tu mi wykiełkowały już pomidory, por, pikantne papryczki, łubin... a ten dziad seler nie wygląda, jakby miał zamiar :(
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Na opakowaniu nasion selerów które kupiłam niestety nie było takiej informacji że trzeba wysiewać na ziemie :( ale najważniejsze że już rosną :D
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ja moj por przycielam juz dwa razy i jest ok :) Seler zawsze kupuje juz ukorzeniony,gotowy do sadzenia,bo raz sama sialam i strasznie wolno rosl :evil:
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seler liściowy też kupuję już jako sadzonki.
Ale seler korzeniowy niestety nie jest tu dostępny. Nawet nie jest tu znany :D Kiedyś szwagier przytargał od jakiegoś faceta z rynku w innym miasteczku kawałek korzenia "dziwnej rośliny, która pachnie jak rosół i nie jest trująca"... i nie wierzą mi, że to był seler :D W tym roku mężnie podjęłam próbę wyhodowania i jak na razie blado to wygląda :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”