Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- przester27
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 29 kwie 2007, o 13:56
Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
Jakie macie sposoby,żeby w groszku nie było robaków? Już od kilku lat sieję i raz jest ich dużo , a raz mało. Ale niestety zawsze są. Najchętniej jakieś sposoby bez chemii lub ograniczone do minimum.

- Danio
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Im wcześniej wysiejesz, tym mniej robali. Sprawdziłam, wysiewając obok siebie 2 odmiany: wczesną- Sześciotygodniowy i późną - Telefon. W pierwszej były sporadycznie, a w późnej sporadycznie zdarzały się zdrowe strąki.
Teraz wysiewam groch nie poźniej niż do połowy kwietnia i zawsze odmianę wczesną - Cud Kelwedonu. W ubiegłym sezonie zebrałam bardzo duży plon. Zamrożony przetrwał aż do marca.
Pozdrawiam Dorota

Teraz wysiewam groch nie poźniej niż do połowy kwietnia i zawsze odmianę wczesną - Cud Kelwedonu. W ubiegłym sezonie zebrałam bardzo duży plon. Zamrożony przetrwał aż do marca.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- zelwi
- 500p 
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To prawda, że wczesny termin siewu jest najlepszą metodą ochrony przed pachówką strąkóweczką (to ona powoduje robaczywienie strąków).
W tym roku jednak wiosna była zimna i, mimo że posiałem groch 'Cud Kelwedonu' 12 marca, dopiero teraz zawiązuje strąki. Wykonałem wczoraj oprysk 'Decisem' zgodnie z zaleceniem na opakowaniu "w początkowym okresie zawiązywania się strąków". Na roślinie jednak w tym czasie są jeszcze kwiaty i groch jeszcze wypuszcza nowe pędy. Mam w związku z tym pytanie, czy nie należałoby wykonać oprysku kiedy kolejne piętra kwiatostanów zaczną zawiązywać strąki? Powstaje jednak znowu problem, bo wtedy strąki z dolnych pięter są gotowe do zbioru i oprysk jest niewskazany...

W tym roku jednak wiosna była zimna i, mimo że posiałem groch 'Cud Kelwedonu' 12 marca, dopiero teraz zawiązuje strąki. Wykonałem wczoraj oprysk 'Decisem' zgodnie z zaleceniem na opakowaniu "w początkowym okresie zawiązywania się strąków". Na roślinie jednak w tym czasie są jeszcze kwiaty i groch jeszcze wypuszcza nowe pędy. Mam w związku z tym pytanie, czy nie należałoby wykonać oprysku kiedy kolejne piętra kwiatostanów zaczną zawiązywać strąki? Powstaje jednak znowu problem, bo wtedy strąki z dolnych pięter są gotowe do zbioru i oprysk jest niewskazany...
Groszek zielony- wszystko o grochu
Witam. Przy okazji chciałbym się Wam zapytać jaki  polecacie zielony , bezłykowy groszek deserowy. Przez wiele lat siałem wspaniały groszek  o nazwie" Barani Róg"/ chyba tak się nazywał/. Dostałem go kiedyś od starszego działkowca. Niestety pozbyłem się nasion , po prostu gdzieś mi przepały po zimie .W tamtym roku wysiałem  jakąś bardzo zachwalaną odmianę/ już nie pamiętam nazwy/, ale była ona nie do porównania z tym wielkim, miękkim i aksamitnym  groszkiem od "starego działkowca."..Tradycyjnie co roku w moim ogrodzie sieję groszek , bo przyjemnie jest podejść latem i zewać kilka strąków smacznego groszku...

Ja siałem zawsze ok 2 szklanek, to była 1 grządka . Niestety  porządne nasiona mi przepadły już w tamtym roku wiosną ,a ten cukrowy groszek ,co wysiałem w tamtym roku nie dorastał mu do pięt smakiem .W tym roku posieje także słodki z marketu "cukrowy iłówiecki"i "Pisum sativum"/ jeśli to jest nazwa?/bo pisze tylko groch cukrowy.Zobaczymy co z tego wyrośnie.

Tule, Leszek45  dziękuję za odpowiedz   Jakoś wypośrodkuję chyba tę ilość i posieję 1 szkl. nasion.
 Jakoś wypośrodkuję chyba tę ilość i posieję 1 szkl. nasion.  Ja kupiłam też cukrowy iłówiecki i mam jeszcze groszek łuskowy "cud kalvedonu", ale chyba w zamian tego łuskowego dokupię cukrowego...
  Ja kupiłam też cukrowy iłówiecki i mam jeszcze groszek łuskowy "cud kalvedonu", ale chyba w zamian tego łuskowego dokupię cukrowego...  

Tak sobie myślę, że tych ziarenek w jednym opakowaniu jest niewiele to ,żeby była 1 szklanka to muszę dokupić parę opakowań jeszcze :P :P

Jakoś wypośrodkuję chyba tę ilość i posieję 1 szkl. nasion.
 Jakoś wypośrodkuję chyba tę ilość i posieję 1 szkl. nasion.  Ja kupiłam też cukrowy iłówiecki i mam jeszcze groszek łuskowy "cud kalvedonu", ale chyba w zamian tego łuskowego dokupię cukrowego...
  Ja kupiłam też cukrowy iłówiecki i mam jeszcze groszek łuskowy "cud kalvedonu", ale chyba w zamian tego łuskowego dokupię cukrowego...  
 Tak sobie myślę, że tych ziarenek w jednym opakowaniu jest niewiele to ,żeby była 1 szklanka to muszę dokupić parę opakowań jeszcze :P :P
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Znalazlam strone na temat uprawy wspolrzednej roslin o to link
http://podszarotka.republika.pl/index1. ... miana.html
Pozdrawiam

http://podszarotka.republika.pl/index1. ... miana.html
Pozdrawiam

Leszku45 może doradzisz ??? Potrzebuję tylko na własne potrzeby, żeby na działce można było poskubać, ....
 Leszku45 może doradzisz ??? Potrzebuję tylko na własne potrzeby, żeby na działce można było poskubać, ....