Muszę podzielić się moją radością. Mój cycas wypuścił 3 liście ,chyba nie są wyciągniętę ,jeszcze są miękkie,mało sztywne,nie przesuwam doniczki ani nie obracam ,parapet południowy,bez kaloryfera,zasilam co 2 tygodnie biohumusem
więc są 3 liście stare i 3 nowe.Po roku się raczył obudzić ale to dla mnie wielka radość i duma. Mam nadziję że drugi większy cycas też się obudzi w stosownym momencie.
Ładne i niedrogie cycasy widziałam w Castoramie,dość spore po ok30 zł
Wygląda bardzo ładnie.
Dobrze byłoby dołożyć trochę ziemi i wyprostować kłodzinę, bo widać, że całkowicie wystaje z ziemi i trzyma się tylko na korzeniach ;)
(może go przesadzisz na wiosnę ?)
U mojego niestety liście się wydłużyły, nadal rosną. Ostatecznie jest ich 6.
Miałeś rację Andres - u mnie te trzy liście zrobiły się wybujałe. Nie urosły zbyt duże ale są wyraźnie bledsze, górna połowa liścia się rozwinęła, dolna - nie, jakby zmarniała (we wszystkich trzech przypadkach). Wiem, że to z braku światła i coraz krótszego dnia. Zostawię tak do wiosny, potem się zobaczy.
Witajcie
też mam sagowca już od pół roku. od razu po kupieniu go przesadziłam,ale zauważyłam że na kednym liściu/gałęzi kilka pojawiły sie żółte końcówki. na szczeście to żółknięcie nie pogłębia się,ale co mam zrobić aby sie to już wiecej nie powtórzylo. Czy ktos wie jakie dokladnie wymagania ma sagowiec?
Pozdrawiam Serdecznie
większość osób (i sklepów) trzyma sagowce w bardzo małych doniczkach, przez co łatwo jest je przesuszyć
i zażółcenie końcówek zazwyczaj bierze się z jakiegoś pojedynczego, ale np. 2-3 tygodniowego przesuszenia.
jeżeli zimą nie robimy im odpoczynku to należy podlewać je regularnie
I znowu mam problem. Jeszcze nie w pełni wiosna i całkowity brak słońca a ten mój "głupol" już się obudził i znowu wypuszcza liście. Oczywiście tamte liście z jesieni (były wybujałe i niezbyt wybarwione) zżółkły i zostały usunięte. Zimował w "najzimniejszym" pokoju, był bardzo oszczędnie podlewany a jednak się pośpieszył. Martwię się, że znowu będzie to samo jak z tamtymi liśćmi i nie wiem jak go zatrzymać. Nadzieja chyba tylko w szybkiej i ciepłej wiośnie.
postaw go w jasnym miejscu, może być parapet,
można tylko mieć nadzieję, że będzie sporo słonecznych dni
te zimowe liście może przyżółkły z powodu braku wody i substancji odżywczych,
a może za blisko stały kaloryfera ?
u mnie w ostatnich tygodniach większość siewek wypuściła po 1 listku i są prawie przyklejone do szyby
c. revoluta nie wypuściły liści, gdyż trzymałem je na werandzie, a teraz są na dworze
Witaj i dzięki za odzew. No więc właśnie - ja też bym wolał aby puszczał listki w maju (chociaż w kwietniu) - na razie widać dwa, 3- i 2-centymetrowy.
Jak piszesz - Twoje już stoją na werandzie, nie obawiasz się, że zmarzną ?
Co ile lat (normalnie) powinno się przesadzać cykasy ?
Rzeczywiście w większości książek tak doradzają. Andres jest specjalistą w ich hodowli i poleca doniczki zdecydowanie większe, w tym tzw. "palmówki".
Myślę, że fachowcowi można zaufać - bo wie co mówi. Oczywiście wybór należy do każdego z nas, akurat w tym przypadku poglądy można zmienić, co może okazać się korzystniejsze dla naszych roślin.
Można je trzymać w małych doniczkach, mało podlewać i nie nawozić, ale wtedy będą po prostu "trwały" bez większego wzrostu.
Niektórym osobom pasuje mały sagowiec na parapecie. Mnie też takie się podobają.
Jeżeli chcemy, żeby trochę się rozrosły to dobrze jest dać im jeść i pić.
Pisałem o tym w poprzednich postach tego tematu ;)
Karpek, a kiedy ostatnio przesadzałeś swojego ?
Sagowce najlepiej przesadzać rzadko, co 2-4 lata, zależnie od doniczki.
Potem coraz rzadziej.
Moim zdaniem najważniejsze to nie trzymać ich w tych małych doniczkach, w których kupujemy je w sklepach.
Na szczęście duże okazy rosną dosyć dobrze w sporych donicach i takich prawie się nie przesadza.
U mojego, o którym pisałem powyżej te 6 ostatnich liści z drugiego rzutu zbielało od zimna i je wyciąłem.
Pozostałe mają się dobrze.
Co najważniejsze ten, którego rok temu wkopałem do ziemi przeżył - wszystko na to wskazuje.
Jest bez liści i czekam na jego reakcję w maju - czerwcu.
Te 3 dioony edule, które kupiłem z uciętymi korzeniami i bez liści, też ożyły.
Największy ma 4 liście, pozostałe 2 po 2 liście.
Czyli można go odrazu przesadzić do dużej doniczki???Kupiłem ostatnio okazyjnie sagowca bo miał popękaną doniczkę.Był mocno podlany,czekam aż ziemia przeschnie.Korzonki już widać przez otwory w doniczce.Jak na razie ma 9 liści .
Najlepiej byłoby, gdybyś pokazał zdjęcie doniczki i rośliny.
Nie ma potrzeby wsadzania sagowców od razu do dużych/bardzo dużych doniczek.
Chodzi o to, by nie trzymać ich w doniczkach, w których większość powierzchni wypełnia kłodzina (bulwa), a dookoła jest tylko 1 cm ziemi.
Na szerokość nie jest zła, ale jeżeli wystają korzenie to przydałaby się wyższa.
O podłożu też chyba już pisałem: powinno być przepuszczalne
Na dno żwirek lub kermazyt.
Reszta to ziemia dla palm/yukk (w Polsce jest taka wymieszana z piaskiem i kermazytem), ja dodaję też trochę ziemi dla kaktusów, żwiru (drobny żwir akwarystyczny).
Wygląda na to, że Twój nadal rośnie w torfie (co niej jest wskazane, ale tak je sprzedają).