Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

GERTRUDA pisze:Dzisiaj dokupiłam i posiałam jeszcze paprykę MIRA , na opakowaniu jest żółta podłużna w kształcie , a w internecie podają że żółta - pomarańczowa do czerwonej :shock: To jaka ona w końcu będzie ? :roll: Czy to aby na pewno był dobry wybór ?

Jaka będzie?
Na początku okresu dojrzewania żółta, a potem, stopniowo pomarańczowa i bardzo dojrzeje - czerwona :)

Miałam kiedyś taką paprykę, nie wiem czy to była Mira, ale nigdy nie doczekałam się barwy czerwonej, bo zjadaliśmy owoce...

To była papryka-marzenie... Rosła w gruncie, w ogóle o nią nie dbałam, a ona odwdzięczała mi sie owocami-cudo :)
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to Ewciu podniosłaś mnie na duchu , aż się sama rozmarzyłam .. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Moje papryczki

Post »

Witam!
Ja w tym roku po raz pierwszy zabieram się za własny ogród. Moje papryczki mają już 2 tygodnie. Do gruntu (bo na razie tylko na to mogę sobie pozwolić) wybrałam Mirę - ze słodkich a z ostrych cayenne, chilli (nasionka wybrane z mieszanki z młynka z suszona papryką chilli) i jeszcze jedną długą pepperoni łagodnie ostrą :) Z doświadczeń mojej mamy z lat poprzednich wiem, że wszystkie te papryki doskonale rosną gruncie.
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 16:59

Post »

Moja ponad 2 tygodnie od zasiania i jeszcze nie wschodzi :/
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcin88 pisze:Moja ponad 2 tygodnie od zasiania i jeszcze nie wschodzi :/
Marcin ja wysiewam paprykę układając nasionka na wilgotnej ziemi w doniczce i na doniczkę zakładam woreczek, całość stawiam na kaloryferze letnio-ciepłym i po max 3 dniach nasionka wypuszczają kiełki. Jeśli chcę mieć pewność, że nasionka skiełkują, podkiełkowuję je tak jak się sieje rzeżuchę na talerzyku z watą lub ligniną, a kiedy nasionka mają już spore kiełki i pęka im skorupka przenoszę je delikatnie pęsetą do małych doniczek. Może warto spróbować w ten sposób, albo posiane przez Ciebie papryki przestawić w cieplejsze miejsce i nakryć folią. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja też zrobiłam jak rzeżuchę, ale chyba miały za zimno i nie wzeszły :-(
Ale spróbuję jeszcze jeden rzut - może się uda w cieplejszym miejscu - pomidorki mi tam właśnie ładnie powschodziły!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A ktoś może ma doświadczenie w uprawie papryki takie podłużnej, węgierskiej, nie mięsistej? Czy można gdzieś kupić nasiona? Jak nazywa się taki gatunek? Bardzo ją lubie do potraw i wiem, że z 20 lat temu moja siostra taką sadziła i świetnie się miała w gruncie!
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p

Post »

takasobie - też takiej papryki szukam, nasiona kupiłam kiedyś na targu u Rosjanki, ale torebke wyrzuciłam i nazwy nie pamiętam. Ta papryka to było cos takiego jak pomidorki koktajlowe: owocowała obficie, nie potrzebowała troski, do mrozów zbierałam owoce, niestety sama się nie wysiała :) ;)

Szukałam tej odmiany i rzeczywiście podobną znalazłam na jakiejś węgierskiej stronie www, ale kompletnie nie mogłam się doczytać.

Podobna do tej, którą ja miałam, jest odmiana o nazwie: Rubinova, ale nie znam jej niestety.
Mam nadzieję, że w tym roku nie zawiodę się na polskich odmianach papryki, bo je wysiałam :)
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

MagdaMisia, dzięki za porady. Ale robię to na troche większą skalę (parę tysięcy sadzonek) a z tym zostawianiem na kilka dni na wacie nigdy nie próbowałem. Początkowo mogła mieć za chłodno ale teraz jest już OK i jak się pogrzebie palcem w ziemi to widać, że nasiona wypuszczają kiełki.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w takim razie trzymam kciuki za olbrzymie plony - bo chyba na takie liczysz Marcin88 z takiej ilości sadzonek ;)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie pisze:A ktoś może ma doświadczenie w uprawie papryki takie podłużnej, węgierskiej, nie mięsistej? Czy można gdzieś kupić nasiona? Jak nazywa się taki gatunek? Bardzo ją lubie do potraw i wiem, że z 20 lat temu moja siostra taką sadziła i świetnie się miała w gruncie!
nasionka tej papryki można nabyć w OBI - jednak na opakowaniu nie ma gatunku wpisanego - jest za to napisane, że ta papryka jest lekko ostra i silnie wydłużona :) moje już rosną na parapecie (wygląd z opakowania przypomina peperoni greckie ze słoika - długość ok 20 - 25 cm) :)
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p

Post »

MagdaMisia, to odmiana gruntowa, możesz wstawić fotkę torebki po nasionach?
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

MagdaMisia pisze:w takim razie trzymam kciuki za olbrzymie plony - bo chyba na takie liczysz Marcin88 z takiej ilości sadzonek ;)
Nie dziękuję żeby nie zapeszyć :] Jak coś to ta papryka będzie sprzedawana na giełdzie hurtowej we Wrocławiu :]
Awatar użytkownika
liria1
50p
50p
Od: 18 sie 2008, o 11:24

Post »

Wydłubałam nasiona z papryki uprawianej przez hodowców w tunelach i powschodziły ciekawe czy doczekam się super papryki :D
liria1
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no właśnie z opakowaniem jest problem bo jak była u nas mama to jej przesypała pół nasionek i wzięła z opakowaniem :] ale poszukam na necie i w razie gdybym znalazła to wkleję
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”