Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Niezły zbiór. Ależ się fotek napstrykałaś :) beniaminowy gaj niedługo będziecie miały. Trochę się nie mogę połapać, która fotka to ta sama roślina. Napisz może ile właściwie tych doniczek macie.
Co chciałybyście z nich uzyskać?
Z beniaminków pstrych proponuję formować kulki, bo nie rosną tak intensywnie, jak zielony. A całkiem okazałe pstre drzewko już macie (zdjęcie 70). A może jakieś bonsai :) ?
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu po doniczkach można się zorientować, który kwiatek to ten sam :oops: W sumie jest ich ok. 12-stu. Dokładnie nie wiem. Fikusy teściowej nigdy nie były formowane, więc na początek najważniejsze, żeby je jako tako do ładu doprowadzić. Teściowa raczej woli krzaczki... Ale jeśli chodzi o tego zielonego (1) to myślałam, żeby usunąć te dolne gałązki i zrobić drzewko na pniu.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Obrazek
To dobry pomysł, aby zrobić z niego drzewko, dobrze się nadaje. Usuń ostrym nożem lub sekatorem dolne gałązki do połowy wysokości. Na początek przytnij wszystkie przewodniki, te najdłuższe nawet o połowę długości. Proponuję też systematycznie zraszać koronę, by pobudzić roślinę do wypuszczania bocznych gałązek i zasilić nawozem. Powinien szybko wypuścić nowe przyrosty. To dobry moment na cięcie.
Ranki dobrze przemyć letnią wodą. Uwaga bo mleczko kauczukowe może kapać i zostawić plamki na wykładzinie.
Podobnie można zrobić z
Obrazek
Chociaż ja formowałabym go na rozłożyste drzewko, odsłaniając korę przewodnika. Czyli zachowałby swój obecny pokrój bez usuwania silniejszych gałązek. Jedynie należałoby prześwietlić górną część korony i pousuwać słabsze i krzywe gałązki. Jak na nieformowane drzewko wygląda i tak fajnie.
Pstrym małym krzaczkom proponuję skrócić przewodzące gałązki o 1-3 ostatnie listki, by powstała kulka. Fajny efekt można uzyskać formując 3 roślinki na ten sam kształt i stawiając je obok siebie.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu bardzo dziękuję za wskazówki. Jeśli chodzi o tego drugiego benjaminka to ten był formowany pierwszy raz w zeszłym roku :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

Piękne te benjaminki :D Ja mojego tez postanowiłam uformować a zaczynam od związania łodyg i co jakiś czas zaciskania więzów ,żeby otrzymać jeden pień. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko (Treissi) - Wasza (bo i Twojej Mamy) galeria fikusów jest bardzo ładna. Rośliny wyglądają jakby były prawie co zakupione z jakieś oranżerii. - tzn. że dobrze się u Was mają i wzorowo się nimi opiekujecie.
Jednak do każdej z tych roślin trzeba podejść indywidualnie i z głową, by czegoś nie zepsuć. Ogólnie to można doradzić tylko (jak też sugerowałaś) likwidację dolnych gałązek bez liści i delikatne skorygowanie kształtów koron, poprzez uszczknięcie zbyt "wybiegniętych", wydłużonych pędów. Koło się zatoczy bo będziesz miała mnóstwo sadzonek.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś Twój fikusik bardzo łanie wygląda :)

Januszu bardzo dziękuję za miłe słowa :) Muszę przyznać, że benjaminki zarówno u mnie jak i u teściowej ładnie i szybko rosną :) Tylko ostatnio fikusy teściowej coś pogubiły sporo listków. No i dwa moje - ale jeden z powodu zmiany miejsca - musiałam go zdjąć z okna, bo się nie mieścił, a drugi w sumie też - niedawno był kupiony :)

Oczywiście bardzo dziękuję za wskazówki :)

A jeśli chodzi o sadzonki to już się zastanawiam co z nimi zrobię. W zeszłym roku po przycięciu 3 fikusów miałam problem z rozdaniem obciętych gałązek :roll:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Witajcie :D
Mój fikus podczas zimy stracił bardzo dużo listków (miał za mało światła). Popatrzcie jak wygląda teraz:
Obrazek Obrazek Obrazek

Chciałabym go jakoś uformować bo teraz wygląda nieciekawie. Proszę pomóżcie, doradźcie co z nim zrobić :wink:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Mój fikus troszkę zmienił wygląd. Może Ci się spodoba?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

CZARODZIEJU wyczarował byś coś dla mojego fikusa, chciała bym go też rozmnożyć

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pikasia moim zdaniem tak jak zaznaczyłem

Obrazek

LeNka troch małe zdjęcie rozmiarowo ale nakreśliłem o co chodzi.

Obrazek
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Czarodzieju dzięki WIELKIE :D :wink:
Zdaje się na Ciebie i jutro zabieram się za przycinanie roślinki :wink:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
dante
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2009, o 19:13

Post »

Witam.

Też chciałam poprosić o pomoc przy moim fikusie. Co mogę poprzycinać (i jak/czym to się robi :?) żeby uzyskać mniej więcej taką formę jak ktoś podał w tym linku:

http://www.orientdecor.eu/drzewka/zoom/ ... 00-tar.jpg

chodzi mi o widoczność pnia a wyżej gęstsze listki.

Chcę też go przesadzić w większa doniczkę i tu moje kolejne pytanie: czy fikusy mogą rosnąć w osłonkach czy lepsze są dla nich doniczki z podstawką?

Z góry dziękuję za pomoc :)

A oto mój fikus:

Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poproszę o większe rozmiarowo zdjęcia min. 1074x768 załączone jako miniaturki lub ewentualnie pełen rozmiar lub nawet większy na emaila, ten fikus jest bardzo prosty do wyprowadzenia, przesadź w doniczkę o 8 cm większą w średnicy w mieszankę ziemi z perlitem w proporcjach 3:1, na dno doniczki drenaż z żwiru lub keramzytu, o ziemi i warunkach poczytaj tutaj :wink:
dante
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2009, o 19:13

Post »

Wstawiam większe zdjęcia 1200 x 1600 czy teraz ok? jeśli nie to mogę jeszcze większe przesłać.

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”