Co posadzic pod iglakami

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ukatuka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2007, o 21:00

Co posadzic pod iglakami

Post »

mieliśmy duże choinki, mąż ściął największe gałązki od dołu (ok. 1,5 m. wys.od dołu) i teraz pod spodem są duże, łyse placki pokryte igliwiem które za niedługo wygrabię. Według mnie jest to brzydkie i chętnie bym coś posadziła ale nie wiem co by dobrze rosło pod choinką?
iwona
Awatar użytkownika
Maxymilian
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 15:55

Post »

Proponuje Runiankę japońską Pachysandra terminalis dobrze rośnie w półcieniu pod osłoną wysokich drzew :D
Albo Barwinka pospolitego Vinca minor w jakieś odmianie, też bardzo dobrze radzi sobie w cieniu.
No i oczywiście Bluszcz pospolity Hedera helix
mariokujaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 maja 2008, o 15:32

Post »

A masz może jakies zdjęcia tego jak to się komponuje ,bo niestety nasza wyszukiwarka nic nie pokazała na temat tych roślin. To są wieloletnie rosliny czy jednoroczne?-dziękuję i pozdrawiam.
Z serca Kujaw-Włocławek
Awatar użytkownika
Maxymilian
100p
100p

Post »

Niestety nie mam zdjęć :(. Wszystkie roślinki które wymieniłem są zimozielonymi bylinami.
Pod tymi iglakami mało co będzie chciało rosnąć :?, bo zapewne jest tam strasznie sucho, ale warto spróbować.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pod świerkiem runianka nie chce rosnąc, ona nie znosi suszy i będzie miała brzydki, żółtawy kolor liści.To zależy czy to miejsce pod świerkami masz cieniste , czy słoneczne( po stronie południowej po usunięciu gałęzi może być słonecznie.Jeśli cieniste to świetnie daje radę barwinek , marzanka wonna i fiołki.Można też posadzić jasnoty, nie boją się suchej gleby.Bluszcz tez woli wilgotniejsza glebę, a ponadto nie lubi zakwaszonej, co może mieć miejsce od igieł świerkowych.
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Post »

A może rhododendrony???
Kasia
Awatar użytkownika
Maxymilian
100p
100p

Post »

Zgadzam się ze wszystkimi zarzutami :) Ale od czego jest konewka :wink:?
Awatar użytkownika
Kasjopeja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2007, o 11:31

Rośliny,kwiaty pod iglaki- jakie posadzić?

Post »

Witajcie!
Jakie rośliny - wysokości co najmniej 100cm i posiadające białe kwiaty - mogę posadzić przy sosnach w półcieniu? Najlepiej byłoby, gdyby jeszcze długo kwitły...
:D
Pozdrawiam forumowiczów!
K.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wysokie białe kwiaty

Post »

Parzydło leśne-Aruncus dioicus :) http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CCIQ9QEwBQ
Naparstnica- Digitalis purpurea- o białych kwiatach.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wysokie białe kwiaty pod sosnę - jakie?

Post »

A nie za sucho dla parzydła?

Jeśli nie za sucho (albo wymiana ziemi plus podlewanie), to może hortensje bukietowe i krzewuszki kwitnące na biało? Albo orliki?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x-d-a

Post »

Świecznica też kwitnie na biało, lubi cień i rośnie dosyć wysoko...
Z tym, że pod sosną zawsze będzie sucho; wiem coś o tym, bo mam sosnę czarną w ogrodzie i nic nie chce pod nią rosnąć :evil:
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Parzydło rośnie wielgachne jak na bylinę, więc można ją posadzić nie pod samą sosną. Jeżeli ziemia tam nie jest wybitnie sucha i piaszczysta to jest szansa, że sobie poradzi.
Kasjopeja nie podała jakie to stanowisko jeśli chodzi o glebę. A parzydło jak nazwa wskazuje jest leśne i powinno być przygotowane do konkurowania z drzewami ;)
Nie wiemy czy też czy chce posadzić w ogrodzie, gdzie warunki będą lepsze (gleba, podlewanie) czy w lesie. A las lasowi, nawet sosnowy, nierówny. Za płotem mam las, pierwotnie sosnowy- z nasadzeń przymusowych, w którym parzydło spokojnie by rosło, bo żeby odprowadzić nadmiar wody z gleby potrzebne były rowy melioracyjne. Tak więc, po blisko 70-ciu latach, obok sosen rosną brzozy, dęby i olchy :D
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie pod sosną czarną rośnie barwinek, a w nim naparstnice, floksy i dzwonki brzoskwiniolistne.Wszystkie rośliny same się tam wysiały, więc chyba im odpowiada.Czasem trzeba chlapnąć trochę wody :)
Awatar użytkownika
Kasjopeja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2007, o 11:31

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Nie sądziłam, że jest aż tyle możliwości. Krok po kroku zakładam swój pierwszy ogród, a jest to nie lada wyzwanie - działka leży na terenie leśnym. Część drzew wycięto, lecz pozostało trochę sosen oraz drzew liściastych. Założenie jest takie, że ogród ma wyglądać naturalnie, lecz nie dziko.
Czeka mnie jeszcze mnóstwo pracy.
"Idę" czytać o wspomnianych przez Was roślinkach:)

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych forumowiczów!
K.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszły mi do głowy jeszcze jukka, chociaż ona uwielbia chyba pełne słońce i różanecznik o jasnych kwiatach, ale nawet nie wiem, czy są takie o białych?
Poczytaj więc jeszcze i tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=24588
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=16645
-viewtopic.php?f=32&t=11630
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=17375
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”