Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- JLG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam małe pytanie odnośnie kompozycji host - planuje posadzić hosty u podnóża brzozy, jednak poradzono mi abym raczej nic nie sadziła pod tym drzewem (poza drobnymi roślinami cebulowymi) ze względu na ekspansywne korzenie. Czy to prawda
Wiem, że brzozy bardzo mocno piją wodę z ziemi, ale u mnie jest dość wysoki poziom wód gruntowych (na zaniedbanych sąsiednich działkach rośnie trzcina, a na okolicznych budowach pompy do osuszania pracuja min. miesiąc).
Hosty już zakupiłam (Albomarginata, Albopicta, Elegans, Mediovariegata, Zounda), na razie mam je zadołowane w doniczkach na klatce schodowej. Mam cichą nadzieję, że nie zakażone, bo innaczej czeka je ;:5

Wiem, że brzozy bardzo mocno piją wodę z ziemi, ale u mnie jest dość wysoki poziom wód gruntowych (na zaniedbanych sąsiednich działkach rośnie trzcina, a na okolicznych budowach pompy do osuszania pracuja min. miesiąc).
Hosty już zakupiłam (Albomarginata, Albopicta, Elegans, Mediovariegata, Zounda), na razie mam je zadołowane w doniczkach na klatce schodowej. Mam cichą nadzieję, że nie zakażone, bo innaczej czeka je ;:5
- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie włókniny i host...
Czy hosty mogę posadzić pod włókniną i korą? Czy dadzą sobie radę przy wychodzeniu na wiosnę przez otwór? Czy raczej te rośliny się do tego nie nadają?
Zadawałam takie pytanie w innym wątku ale chyba nikt nie zagląda bo nie dostałam odpowiedzi.Nie chcę zakładać nowego wątku by nie zaśmiecać forum....
jeśli ktoś ma doświadczenie odnośnie takiego zastosowania to proszę o odpowiedż.Dziękuję
Mam pytanie odnośnie włókniny i host...
Czy hosty mogę posadzić pod włókniną i korą? Czy dadzą sobie radę przy wychodzeniu na wiosnę przez otwór? Czy raczej te rośliny się do tego nie nadają?
Zadawałam takie pytanie w innym wątku ale chyba nikt nie zagląda bo nie dostałam odpowiedzi.Nie chcę zakładać nowego wątku by nie zaśmiecać forum....
jeśli ktoś ma doświadczenie odnośnie takiego zastosowania to proszę o odpowiedż.Dziękuję
Lamia, u mnie w jednym miejscu tak rosną, tzn. wlóknina, w niej wyciąte otwory pod kłącza (ok. 30 cm średnicy) i na to sporo kory. Radzą sobie świetnie i nie wymagają tak częstego podlewania...no i problem z odrostami malin, które wcześniej tam były rozwiązał się sam 
Popatrz sama, tak wyglądają w drugim roku po posadzeniu:

Popatrz sama, tak wyglądają w drugim roku po posadzeniu:

Beata
- Isia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspaniały wątek to przynajmniej jeden plus tej durnej pogody u mnie za oknem własnie śnieg z deszczem wrrr dlatego buszuje po forumkowych tematach i trafiłam tutaj. Pomysł na hosty w donicach super taras mam od północy to idealne rosliny będę miała zielono na tarasie
i w połączeniu z innymi roslinkami prezentują sie pięknie