Jesteśmy początkującymi działkowcami.Mam pytanie dotyczące sadzenia drzewek owocowych.Jakie drzewka i w którym miesiącu można by było posadzić np w miesiącu Lipcu lub Sierpniu?
Z góry dziękujemy za pomoc i pozdrawiamy!!!

Teraz posadzić. Do zimy jeszcze sie trochę ukorzenią na docelowym miejscu. A na zimę troche zabezpieczyć przed mrozami.monialuc pisze: sadzonki borówek amerykańskich i brzoskwinię posadzić teraz czy na wiosne. Ja mam odczucia takie ze lepiej na wiosne bo moze nie zmarznie i bedzie rosnąć bo teraz mam jakies obawy ze przez zimę mi sie sadzoneczka zmarnuje
Napisałem przecież, ze na zimę trzeba trochę zabezpieczyć przed mrozem.Przemnix pisze: Nie mogę się zgodzić z Januszem w związku z sadzeniem brzoskwinii. W przypadku sadzenia tego drzewa sugeruję termin wiosenny. Brzoskwinia jako drzewko podatne na przemarznięcia posadzone jesienią może dostatecznie nie wykształcić systemu korzeniowego (od terminu sadzenia do pierwszych przymrozków) i przypadku jej zmarznięcia zimą, na wiosnę może się nie "opuścić".
Posadzoną jesienią też!Wczesną wiosną posadzoną brzoskwinię proponuję opryskać sillitem
Cieszy mnie to Januszu, że Twoje brzoskwinie posadzone jesienią pięknie rosną. Ja jesienią zeszłego roku posadziłem dwa drzewka brzoswinii (odmiany: Reliance i Redhaven) i niestety na żadnej z nich nie zauważyłem choćby jednego liściaJanusz napisał:
Dwa razy sadziłem brzoskwinie jesienią i pięknie rosną.