Zapraszam do siebie-darla80

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochane Dziewczyny- z tak pięknej okazji skorzystam i wstawię coś kwitnącego(niestety nie ogrodowego :roll: ) :D Obrazek
Spełnienia Nam Wszystkim marzeń-nie tylko tych ogrodowych :lol:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Witaj ponownie Agnieszko!
We właściwym momencie wpadłaś na forum.
Czy to jakaś szeregówka?Myślę,że tuje posadziłabym od sąsiada(tam za schodami).Z przodu raczej nie-może jakieś krzewy :roll: Choć są różne odmiany żywotników(np. złotawy Aureus) i można poprowadzić je do pewnej wysokości(tylko czy nie zacienią Ci ogródka?).Masz szerokie pole do popisu :shock:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Darlo 80 przepiękne Hippeastra......... :shock:
Zakochać się w nich można... ;:226
Pozdrawiam z okazji święta i nie tylko Ewa :)
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

evluk pisze:Darlo 80 przepiękne Hippeastra......... :shock:
Zakochać się w nich można... ;:226
Pozdrawiam z okazji święta i nie tylko Ewa :)
Racja :!:
A w tym,że tak pięknie i krótko kwitną cały ich urok(te czekanie...)
Podpowiedz mi w którym miejscu i kiedy obrywać przekwitające kwiaty :roll:
Awatar użytkownika
nowinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2009, o 19:32

Post »

Darlo80, to jest bliźniak w którym mieszkają 4 rodziny. Dwie od ulicy asfaltowej i dwie od ulicy piaskowej :)
Ja od tej piaskowej i będąc na swoim podwórku mam widok okna sąsiadów z parteru na swoje podwórko. Na początku było to dziwne, ale pomału do tej myśli człowiek się przyzwyczaja. Dziwnie tak zaglądać ludziom do mieszkania, a oni będą patrzeć co dzieje się na moim ogródku.

;:80

Jednych sąsiadów mam obok tuż za płotem, bo furtki są niedaleko, a wejścia do domu obok siebie. I w tym zaułku myślałam o pnączach.
Tylko czy sąsiadom nie będą one przeszkadzały jak będą na tym naszym wspólnym płocie rosły? Ale do sadzenia jeszcze sporo czasu.
Myślałam na początku aby tuje posadzić naokoło płotu, ale może zrobić się zbyt nudno i monotonnie. Prawie wszyscy sąsiedzi tak mają. Ja bym chciała coś innego... :)

Taki oto mój domek wielorodzinny wygląda :)

Obrazek

Drudzy sąsiedzi są za płotem gdzie brama wjazdowa. Tam chce zrobić dwa pasy na samochód, a pomiędzy trawka. Sąsiad ma troszkę inaczej, on już przed zimą posiał trawkę i położył placyk z kostki, fotkę z balkonu robiłam :)

Obrazek
pozdrawiam Agnieszka :)
moje małe bagienko będzie kiedyś piękne
Zapraszam - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... highlight=
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Z takiej perspektywy to faktycznie inaczej to wygląda :roll: gdyby nie te łączone wejście to pewnie nie byłoby problemu :?
Rzeczywiśnie nietypowe rozwiązanie jak na bliźniak :shock: A ci sąsiedzi z dołu też mają oddzielne wejście i kawałek swojego ogrodu(tak z twojego opisu domyślam się,że po drugiej stronie budynku od waszego)?
Ja również mieszkam w bliźniaku i wszystko na szczęście mam oddzielnie-nawet piec.Do tej pory urzędowaliśmy tylko na górze,jednak w tym roku czas na generalny remont dołu.Dwoje dzieci w różnym wieku i różnej płci potrzebuje oddzielnych pokoi(oczywiście jeśli jest taka możliwość) a i synek niedługo pójdzie do szkoły i będzie potrzebował miejsca do nauki(za nic sobie tego nie wyobrażam :lol: ).Teraz ich wspólny pokój jest zagracony i jedno na drugie zwala sprzątanie :evil:
Awatar użytkownika
nowinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Sąsiedzi z parteru mają podwórko od strony ulicy asfaltowej, i tam też mają swoją furtkę. My mamy pięterko z poddaszem, wprowadziliśmy się niedawno tylko na pięterko, a poddasze zostało nieruszone, ogólnie jest tam graciarnia i leży wszystko co tylko może..... :) Szalone życie i jeszcze na walizkach i kartonach pomieszkamy jakiś czas. :) Na razie chłopcy (8, 5 i 3 lata) są w jednym pokoju. Najstarsze szkoła, lekcje i jakoś lecą dni. Wszystko jest oddzielnie, tylko dach wspólny. hehehe A jeśli chodzi o wejście to każde ma swoje, tylko drzwi są obok siebie oddzielone barierką, więc na podwórko sąsiadki wejść się nie da, ale da się przeskoczyć :) hehehe

A w jakim wieku są twoje dzieci?
eryba
200p
200p
Od: 4 sty 2009, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz różnorodne Hippeastry. Ja tez mam jednego, ale na razie listki tylko wypuszcza i chyba mam za dużą doniczkę, bo u ciebie są w mniejszych. Czy mogę ją teraz przesadzić i liczyć na to, że zakwitnie :roll: ?

Ja mam córkę o dziesięć lat starszą i tez jeszcze w jednym pokoju urzędujemy. Ale bardzo lubi się bawić z bratem jak jej oczywiście czas pozwala, bo teraz testy niedługo na koniec podstawówki.
Ale jakoś sobie radzimy dobrze, że wiosna niedługo to przeniesiemy się na większe podwórko :D
Miłego dnia życzę :wink:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

erybo-tutaj masz wątek o hipkach: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 419#718419
Trudno powiedzieć bez zdjęcia :roll: faktem jest jednak,że wolą niewiele większe doniczki od cebuli.
Te cztery kwitnące są z Biedronki.Mam jeszcze dwie odmiany,cebulki jeszcze malutkie.

Ach,jakbym chciała już pogrzebać się w ogrodzie :roll: choć i teraz jest co robić-nasionka,wkrótce sadzenie bulw w doniczki...
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

;:3 słonko cudne dziś było-w powietrzu czuć już było wiosnę :D
Wynurza mi się pierwszy krokusik :shock: ;:48
Kobea ładnie mi rośnie-wychodzą drugie listki(wzeszło wszystkie 7 nasionek),bratków mam zatrzęsienie :lol: (też już powoli wychodzą drugie listeczki,już je przepikowałam do rozsadówek na razie po 2-3 sztuki do jednej),koleuski powschodziły(jednak około 20%,i tak starczy do obdzielenia siostry,mamy i teściowej),najgorzej ma się lobelia(moja wizja trzech kolorów lobelii w 5-stopniowej donicy kaskadowej powoli topnieje jak śnieg :( chyba jednak bratki będą musiały je zastąpić).
Wczoraj posadziłam canny(od pauliny09 oraz drozda-jeszcze raz ;:180 ) oraz calle.
A to moje dzisiejsze biedronkowe zakupy:
Obrazek
Liatry z tego co czytałam się nie wykopuje,eucomis-tak,te białe-nie wiem(do poczytania).
Były jeszcze inne nawet ciekawe(frezje,tygrysówki,czosnek ozdobny...)-tylko nie wiem jak z zimowaniem :roll: Mieczyki i dalje kupiłam wcześniej w Auchan.
Zastanawiam się czy powinnam jeszcze niżej przyciąć budleję(posadzona jesienią,przycięta w LM naokoło 20-25 cm)-jeszcze jest okryta.
Drugie cięcie jakie mnie czeka to wierzba mandżurska-ponoć łatwo puszcza korzenie w wodzie.
"M" odkrył już młode iglaczki i wrzosy.Ponoć za tydzień mają być jeszcze przymrozki :? i reszta jeszcze jest opatulona.
Awatar użytkownika
nowinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oj, widzę darlo, że szalejesz roślinkowo i zakupowo :) Super

Słoneczko u mnie też grzało, ale pomimo to było baaardzo zimno i noski mi i moim dzieciom marzły. :)
Ale pomimo to długi spacerek w słonku był cudowny. Oby więcej takich dni, aż chce się żyć, gdy się widzi zalążki życia roślinek.

Pozdrawiam cieplutko

Obrazek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

U mnie ta dziś słoneczko dawało,że jeszcze gdy przed chwilą wyprowadzałam psy świeci lampka ładowana jego promyczkami(dwóch najstarszych nie chowam nawet na zimę) ;:3
Zrobiłam mały przegląd(naprawdę mały-bo większość jeszcze okryta).Trawa jest tak mokra(gdzie już nie leży śnieg),że gdy wróciłam to prawie skarpetki mogłam wyciskać :lol:
Z odkrywaniem jeszcze się wstrzymam-nie dość,że to polski biegun zimna prawie to jeszcze za tydzień ma iść ostro poniżej zera :?
Jutro w Białymstoku "Wiosenne Targi Ogrodnictwa i Jarmark Cudów..." :shock: :roll: :lol: Wybieram się przy okazji,jednak z zakupami raczej się wstrzymam- jeszcze zbyt zimno,choć nie wiem czego tam można się spodziewać :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj
Darlo zakupy super. Tygrysówkę kiedyś miałam,w razie coś nie polecam. Kwitnie wprawdzie pięknie, ale troszkę wilgoci cały kwiatek się skleja. Chyba nadaje się na taras. Czosnki ozdobne mam, nie wiem tylko czy nie wyginęły. Jeden jest piękny, kwiat średnicy ok 5cm.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Darlo świetne zakupy, ja też mam ochotę na eukomisa, ale zniechęca mnie to wykopywanie- aczkolwiek jest przepiękny
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Tygrysówki kwiat jak później przeczytałam- kwitnie tylko jeden dzień.
Eukomis pierwszy raz zobaczyłam właśnie u eukomis-jest nietypowy,egzotyczny.Nie zniechęca mnie to,że trzeba wykopywac cebule.Uwielbiam się grzebać w ziemi :D
Niestety z targów nici-nikogo nie było z wystawiających :evil: Za to kupiłam łopatkę do sadzenia cebulek i motyczko-coś tam :roll: W zeszłym roku miałam takie najtańsze i zajeździłam je.
Znalazłam w gazecie te czerwone kwiaty-to montbrecja-ponoć zimuje w gruncie po okryciu.Jeśli jutro będą w Biedronce jeszcze jej cebulki to kupię.
Chodzi mi też po głowie posadzenie czegoś pod tujami.Zanim wyjdzie z ziemi paproć jest tam szaro i smutno :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”