Azbest na działce
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Azbest na działce
Witam !
W naszym ROD jest akcja pozbywania sie azbestu z działek.Wielu działkowiczów ma go jeszcze na działkach.Czy w innych ogrodach tez jest taka akcja i jak ona wyglada.?Moj sasiad nie chce pozbywac sie azbestu a ja nie chce truc siebie i dzieci!!!!Wdychanie opiłków moze spowodowac raka opłucnej nawet po kilkunastu latach.!!!Jak zwykle totalny egoizm .Najgorsze jest to ,ze za nic ma Zarząd i wydawane polecenia.Co mam zrobic z takim....
W naszym ROD jest akcja pozbywania sie azbestu z działek.Wielu działkowiczów ma go jeszcze na działkach.Czy w innych ogrodach tez jest taka akcja i jak ona wyglada.?Moj sasiad nie chce pozbywac sie azbestu a ja nie chce truc siebie i dzieci!!!!Wdychanie opiłków moze spowodowac raka opłucnej nawet po kilkunastu latach.!!!Jak zwykle totalny egoizm .Najgorsze jest to ,ze za nic ma Zarząd i wydawane polecenia.Co mam zrobic z takim....
Azbest musi usuwać specjalnie przygotowana ekipa. Muszą mieć kombinezony i maski przeciwpyłowe. Azbest powinien być zabezpiczony dokładnie owiniety folią i wywieziony przez ekipę tym zajmującvą się w celu utylizacji.
Osobiście gdybym miała azbest na dachu chciałabym szybko sie go pozbyć. Myślę że generalnie wszyscy tego chcą tylko jak zwykle problemem sa pieniądze. po prostu nie każdy ma na ten cel fundusze.
Osobiście gdybym miała azbest na dachu chciałabym szybko sie go pozbyć. Myślę że generalnie wszyscy tego chcą tylko jak zwykle problemem sa pieniądze. po prostu nie każdy ma na ten cel fundusze.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Azbest= wariactwo medialne ! Praktycznie nie ma żadnych dowodów że jest rakotwórczy. Faktem jest że znałem człowieka który pracował fabryce eternitu przy produkcji i zmarł na raka płuc, ale w Eternitach pracował 59 lat a umarł w wieku 86 lat. W naszym podkarpackim województwie w ostatnich 20 latach było 4 podobne przypadki. Azbest na dachu nie ruszany nikomu ani niczemu nie zagraża.
Pozdro Ćwik
Pozdro Ćwik
- anulka
- Przyjaciel Forum
Nie zgodzę sie z Tobą Ćwiku! Azbest może powodowć raka płuc i opłucnej ,jak jest wdychany.Na jednego to nie zadziała a na innego tak(chodzi mi o opiłki)
W ostatnich 2 latach tylko wsród moich sasiadów 3 osoby zmarły na raka płuc.Wszystkie miały kontakt z azbestem w swoim zyciu .Oczywiście wiekowo były starsze po 70.
W ostatnich 2 latach tylko wsród moich sasiadów 3 osoby zmarły na raka płuc.Wszystkie miały kontakt z azbestem w swoim zyciu .Oczywiście wiekowo były starsze po 70.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- anulka
- Przyjaciel Forum
Wyrobów zawierających azbest nie można pakować w worki papierowe ani kartony
Włókna azbestowe są niewidoczne dla oka, unoszą się w powietrzu
Włókna azbestowe wnikają do organizmu przez układ oddechowy
Masz rację Elizo.Wystarczy niewielki wiatr a włókna są przenoszone na dalsze odległosci.
Uwazam ,że jest to problem a tym bardziej na działkach ,gdzie uprawia się rózne warzywa i owoce
Włókna azbestowe są niewidoczne dla oka, unoszą się w powietrzu
Włókna azbestowe wnikają do organizmu przez układ oddechowy
Masz rację Elizo.Wystarczy niewielki wiatr a włókna są przenoszone na dalsze odległosci.
Uwazam ,że jest to problem a tym bardziej na działkach ,gdzie uprawia się rózne warzywa i owoce

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Część pieniędzy na pewno dał urząd miasta. A, że zarząd zapłacił ze wspólnych pieniędzy to bardzo dobrze. Przecież to dla dobra obecnych w tym ogrodzie działkowców. Jestem pewny, że azbest leżał gdzieś pod śmietnikiem jak to jest u nas. Tak robią działkowcy by nie ponosić kosztów.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26