Ogródek Przemka cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponawiam pytanie, bo przeoczyłeś chyba.judyta pisze:Przemku wspominałeś, że wśród tych cebulek śniedkowych mogą być inne cebulki..a ja mam pytanie jakie-bo są różne
Ale Ci zazdraszczam tych cudnych ranników

A ciemierniki już po kuracji? Odkąd powiedziałeś, że Twoje chorują przyglądam się swoim-wszystkie liście brązowe, chyba przemarzły albo nie wiem co im jest

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
Witaj Judyto! Faktycznie Twój post z pytaniem przeoczyłem. Nie rób sobie zbyt dużej nadziei ale wśród tych cebulek poza puszkiniami mogą być cenne odmiany Chionodoxa, kilka odmian i gatunków Muscari oraz Scilla. Przebiśniegów raczej nie będzie, gdyż robiąc wstępną selekcję bulw i cebul wszystko co choć trochę przypominało cebule narcyzów(a więc i przebiśniegi) trafiło do innego pojemnika. Śnieżniki, nawet malutkie cebulki mogą zakwitnąć w tym roku.
Wczoraj po południu dało się wyczuć wiosnę. Zaczynają się budzić roślinki w doniczkach. Szykuj stanowiska dla pierwiosnków bo jest tego z 10 doniczek. Mam też sporo, dość dużych niezapominajek. Jak chcesz fiołki to przygotuj doniczki bo nie mam w co je pikować. Jest ich całe morze nie mówiąc o stokrotkach. Pełno jest też dąbrówki rozłogowej.
Wczoraj po południu dało się wyczuć wiosnę. Zaczynają się budzić roślinki w doniczkach. Szykuj stanowiska dla pierwiosnków bo jest tego z 10 doniczek. Mam też sporo, dość dużych niezapominajek. Jak chcesz fiołki to przygotuj doniczki bo nie mam w co je pikować. Jest ich całe morze nie mówiąc o stokrotkach. Pełno jest też dąbrówki rozłogowej.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Przemku widzę że wiosna zawitała też do Twojego ogródka ,piękne ranniki .
Ranniki sadzisz w donice i potem do ziemi ? Ja bezpośrednio do ziemi.
Ciemierniki Twoje maja bardzo zdrowe liście u mnie są brązowe od tych ciemierników bordowych musiałam poobcinać liście bo takie były chore .
Powiedz czy stosujesz jakie środki gszybobójcze aby ciemierniki nie chorowały ?
Genia
Ranniki sadzisz w donice i potem do ziemi ? Ja bezpośrednio do ziemi.
Ciemierniki Twoje maja bardzo zdrowe liście u mnie są brązowe od tych ciemierników bordowych musiałam poobcinać liście bo takie były chore .
Powiedz czy stosujesz jakie środki gszybobójcze aby ciemierniki nie chorowały ?
Genia
-
Witaj Geniu! Ranniki dopiero w słoneczny dzień pokażą swoją pełną urodę. Nie trzeba ich sadzić w koszyczkach ale ponieważ ich bulwki przypominają grudki ziemi i są bardzo małe więc czasami, zwłaszcza podczas przesadzania trafiają do koszyczków. Łatwiej je wtedy w czerwcu wykopać (tylko jak chcemy je rozmnażać lub komuś podarować). Mrówki roznoszą nasiona ranników więc często roślinki pojawiają się w takich miejscach gdzie łatwo je uszkodzić podczas pielenia. Wtedy wolę je od razu przesadzić. Co do ciemierników to tylko ten krzaczek wygląda możliwie i to po wycięciu 3 liści. Z innymi jest tragedia. Do tej pory nie stosowałem środków chemicznych bo ciemierniki są na nie wrażliwe ale tej wiosny samo wycięcie liści to za mało. Najgorsze, że grzyb zaatakował również kwiaty.

- judyta
sadząc je zauważyłam, że są różne cebulki, szczególną uwagę zwróciłam na bardzo malutkie, okrągłe cebulki z brązową łuską, a kiełek jest lekko czerwony.przemek1136 pisze: [...]wśród tych cebulek poza puszkiniami mogą być cenne odmiany Chionodoxa, kilka odmian i gatunków Muscari oraz Scilla. Przebiśniegów raczej nie będzie, gdyż robiąc wstępną selekcję bulw i cebul wszystko co choć trochę przypominało cebule narcyzów(a więc i przebiśniegi) trafiło do innego pojemnika. Śnieżniki, nawet malutkie cebulki mogą zakwitnąć w tym roku.
Najpierw chciałam je jakoś segregować, ale ponieważ nie bardzo wiedziałam , co one za jedne zmieniłam im tylko miejsce kwaterunku..jak urosną będę segregować..
Doniczek ci u mnie dostatek, dla Ciebie też znajdę-daj sygnał..może odbierzesz sobie pomidoryWczoraj po południu dało się wyczuć wiosnę. Zaczynają się budzić roślinki w doniczkach. Szykuj stanowiska dla pierwiosnków bo jest tego z 10 doniczek. Mam też sporo, dość dużych niezapominajek. Jak chcesz fiołki to przygotuj doniczki bo nie mam w co je pikować. Jest ich całe morze nie mówiąc o stokrotkach. Pełno jest też dąbrówki rozłogowej.

P.S. Dev zapytuje skąd można wykombinować tak super szczegółową mapę terenu, jaką się posługujesz.?
-
Witajcie! Co do map to mapy w skali 1:10000 (1cm na mapie odpowiada 100m) można kupić w Lublinie w Wojewódzkim Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej na ul. Jasnej 6. Jedna kosztuje ok 8-10zł. Mają też troszeczkę mniej dokładne ale też dosyć szczegółowe w skali 1:50000. Co do doniczek to dla mnie poproszę o kwadratowe w przekroju. Mogę odebrać w sobotę, najlepiej ok. 9.00 bo potem muszę przyciąć kilka drzewek.
- judyta
Przemku dzięki za informacje mapowe-cenne info, bo jak się okazuje, czasem taka mapa potrzebna jest na grzybobraniu w nieznanym choć pobliskim terenie. Udało nam się kilkakrotnie pobłądzić, kiedy w lesie nie było tzw. żywej duszy i możliwości spytania o drogę
Z doniczkami kwadratowymi będzie problem- zużyłam do pikowania, natomiast jeśli satysfakcjonują Cię okrągłe to daj znać ile przygotować na sobotę. Zabierz ze sobą skrzyneczkę na pomidory-w kwadratowych doniczkach

Z doniczkami kwadratowymi będzie problem- zużyłam do pikowania, natomiast jeśli satysfakcjonują Cię okrągłe to daj znać ile przygotować na sobotę. Zabierz ze sobą skrzyneczkę na pomidory-w kwadratowych doniczkach

-
- judyta
Właśnie była u mnie Agnieszka-nalot totalny-wizyta międzynarodowa
Miałam dać jej pomidory dla Ciebie, ale uznałam, że lepiej będzie jak sam sobie wybierzesz
Ty się ze mną nie drażnij
Przygarniam wszystko!!!!! za wyjątkiem perzu i pokrzyw!!!
Przywieziesz mi te wszystkie rośliny w sobotę?
Idę szukać tych doniczek..a co się tak uparłeś na kwadratowe, albo wysokie?

Miałam dać jej pomidory dla Ciebie, ale uznałam, że lepiej będzie jak sam sobie wybierzesz
Ty się ze mną nie drażnij

Przywieziesz mi te wszystkie rośliny w sobotę?

Idę szukać tych doniczek..a co się tak uparłeś na kwadratowe, albo wysokie?

-
- judyta
Wiedziałam, że mnie złapiesz za słówko
A może jakaś podpowiedź, koło ratunkowe..co do tej skrzynki

A może jakaś podpowiedź, koło ratunkowe..co do tej skrzynki

-