Agawa zimą

Zablokowany
kobietka1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2009, o 11:23

Post »

Moj szfagier - osttanio opowiadał,ze z przed budynku na okres zimy wnosili go w 10 chłopa :shock: Taki olbrzym, al eokrecili go wazeliną woliową- bo starsznie kuł!!!!! Słyszałm te,że jednak mimo ich olbrzym,ich wielkosci- trzeba je chowac na zime- żadne osłony nieochronia. Piwnice- pokoje zadko urzywane- itp. pomieszczenia duze. A mam pytanko- co z ich podlewaniem- jakis dokładny przepis co i jak i jakie nawozy- mo mi liscie dolne strasznie porzyłkły. Jak się podlewa od teraz--- :wink: czekam na pommoc!!!! :D buziaki
igunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2009, o 00:02

Agawa

Post »

Agawę w zimie podlewa się oszczędnie ,czyli rzadko doniczki też nie musi mieć wielkiej w warunkach naturalnych agawa rośnie w warunkach ubogich ,ziemie potrzebuje o odczynie kwaśnym do sukulentów odrosty należy wywalać gdyż osłabiają roślinę główną .Mój problem z agawą polega na tym że liście nie przechodzą przez drzwi ,strasznie kują i mam problem gdzie trzymać w zimę .Jedyna nadzieja że zakwitnie w tedy roślina umiera bo kwitnie raz w życiu .
igunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Agawę należy przesadzać rzadko doniczki też nie musi mieć wielkiej ziemie potrzebuje kwaśną do sukulentów z piaskiem .Ja swoją agawę podlewam nawozem do pomidorów w lato od czasu do czasu i rośnie jak głupia .
kobietka1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za pomoc- i odpowiedz- moje agawy są młode. Ale nawóz do pomidorow- hmhm i im to nieprzeszkadza? Podasz nazwę- z góry dzięki.Wyprubuję - a zalecenie podlewania.......... :D
A mam pytanko- kiedy mozna je wogole wystawiać na balkony na tarasy itp. ponieważ ja juz bym chciała ale te przymrozki trwające w marcu :!: mogą zaszkodzic według mnie. I jeszcze mam pytanko- czy ustawianie pod gołym niebem - nie jest zadną przeszkodą dla ich "zycia"- promienie slońca, strugi deszczu- bo te ich liscie tak moze nazwę lekko mi podżułkly niektóre. :roll:
Zamierzam je teraz przesadzic ze względu na to, iż jest juz mała doniczka- i teraz zastanawiam się w jak bardzo duża przesadzić- bo to kłujeeeeeeeeeeee :evil: i o jakiej porze bezpiecznie się je przesadza. Mysle o takich skrzyniach :lol. zeby potem znowu za 3-4 lata moc ją przesadzić- tylko ze to juz bedzie lada wyzwanie dla mnie :P .
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja moją agawwe która podobno jest miniaturką traktuje jak wszystkie kaktusy i wystawiam na dwór na początku maja,ani słonce ani deszcz nie przeszkadza do pużnej jesieni.Jutro wstawię zdj. mojej agawy
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niecierpliwie czekam na fotkę Krzysiu :wink:
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
kobietka1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: DZIĘKUJE!!! :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kobietka1982 pisze:Moj szfagier - osttanio opowiadał,ze z przed budynku na okres zimy wnosili go w 10 chłopa :shock: Taki olbrzym, al eokrecili go wazeliną woliową- bo starsznie kuł!!!!! Słyszałm te,że jednak mimo ich olbrzym,ich wielkosci- trzeba je chowac na zime- żadne osłony nieochronia. Piwnice- pokoje zadko urzywane- itp. pomieszczenia duze. A mam pytanko- co z ich podlewaniem- jakis dokładny przepis co i jak i jakie nawozy- mo mi liscie dolne strasznie porzyłkły. Jak się podlewa od teraz--- :wink: czekam na pommoc!!!! :D buziaki
jezuz marja tegoo sie nieda czydac, ot bykuf sie kreci w głowie, czy na prwfte nie morzna czegos zrobi i pisac bes bledufff, K-arolka za bledy dostala upomnienie ,a przecież Ty ją bijasz " na głowę" !

Kobietko , zajrzyj na pw.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

I to cie bawi, ze dostałam upomnienie?:> 8) :lol: :) teraz tez moge miec bledy. bo palucha mam zawinietego w plastzre, a chyab dojdzie bandaż... niewygodnie sie pisze:(
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

mis ie marzy agawa... ale nie posadze jej w mieszkaniu:D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iguniu, napisz proszę o historii swojej mega agawy - ille ma lat, itp. Może faktycznie udało by się przechować ją w mini szklarni z okien ? Moja agawa jest po babci, ma ze 30 lat, ale jest nieduża ( chorowała, musiałam dużo zewn. liści usunąć ) Każdemu zdarzają się błędy, ale to nie konkurs ortograficzny --na szczęście. ;:10 Pozdrawiam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
igunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Agawa

Post »

Moja agawa ma około 10 lat wyhodowałam ją od małej sadzonki ale sprawia trudności w wnoszeniu do pomieszczenia poza tym zajmuje mnóstwo miejsca dolne liście i tak się usuwa więc nie przejmuj się nimi ,moja właśnie ma teraz mnóstwo odrostów które muszę powyrywać nie zamierzam rozszerzać hodowli już ta jedna daje mi popalić . :P
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Iga, zajrzyj na pw.
igunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Agawa

Post »

Przepraszam ale co to jest to pw. niedawno zapisałam się na forum i nie we wszystkim się orientuje . ;:12
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agawa zimą

Post »

Jaki gatunek agawy polecacie ?Pytam bo przymierzam się do kupna i nie mogę się zdecydować.Chciałam trzymać w donicy ,tylko po to by zabezpieczenie przed wilgocią w zimie było łatwiejsze.Wiem że agawy nie rosną zbyt szybko ,więc się zastanawiam jaki właśnie gatunek zakupić.Będę wdzięczna za rady.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”