Ogród Ewy F
Witaj Marynko!Milo ,że zaglądasz,ale pogoda nie nastraja dobrze.chyba najbrzydszy miesjąc się zapowiada.no to dalej czekamy
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
Dzisiaj i ja rozpoczęłam porządki wiosenne i w miejscu taczka pelna.Może do Wielkanocy się uda to wszystko ogarnąć,A jeszcze trzeba przygotować stanowiska na róże i zamówione liliowce
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ewuniu mam nadzieję że o mnie też pamiętasz i masz wpisane gdzieś do jakiegoś zeszytu,teraz na alegro kupiłam sporo i wydałam sporo kasy ale dostałam takie malutkie i do tego 2 podgniłe że nie wiem czy za 4 lata zakwitną ,no a jak zakwitną czy to będą na pewno te które zamówiłamewa f pisze:Haniu! odezwij się w lipcu.Ściśle przestrzegam terminow rozsadzeń,aby nie niszczyć podziemnych pąkow kwiatowych i nie osłabiać roślin. Wowczas też będę miała przygotowane stanowiska na swoje nasadzenia
Genia
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Ja dzisiaj pobuszowałam trochę po Twoim ogrodzie
Piękne masz lilie i irysy ,chociaż za tymi drugimi ,ja akurat nie przepadam
Miałam ich kiedyś masę ,ale nie mogłam sobie dać rady z perzem i się ich wyzbyłam ,teraz zostało mi tylko kilka i tak jest dobrze
Widzę ,że lilie u Ciebie mają doskonałe warunki bo są naprawdę okazałe
i nawet Dudka widziałam
u nas takich ptaszków nie ma 

-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Geniu.irysy będą tak jak obiecałam.Ustalimy szczegóły na pw po kwitnieniu
Bożenko,ja już nie wiem co posadzić,żeby się nie zarobić,Rozum mówi,że powinnam postawić na skalniaki,bo warunki glebowe prawie idealne i jak się na wstępie wytępi chwasty,to i pracy nie za dużo.Niestety nie mogę się do tego przekonać.Lubię wieloletnie i to jeszcze o dużej masie,a więc wymagające w większości co do gleby i wody.A poza tym to irysy rządzą mną.i nie ma znaczenia,ze sa dosyć pracochłonne ,bo co roku od nowa mnie zachwycają.a jak mam nową odmianę to jak dziecko potrafię na siłę rozchylać pączek,bo nie mogę doczekać się jak zakwitnie
Dziękuję Marylko za odwiedziny.Też masz sie czym pochwalić.Krzewy bardzo bujnie u ciebie rosną i wydają sie dużo starsze .I stara zasada sie potwierdza ,że gdzie pokrzywa to i gleba dobra.U mnie to nawet gnojowki z pokrzywy nie mogę zrobić
Ewuniu te powidła jak bum cyk cyk tak zrobiłam , Ty wiesz jak mnie korciło aby zamieszać , ale byłam twarda i nawet łyżki nie włożyłam ,na prawdę mówię Ci 3 godziny bez mieszania i wychodzą pyszne . ja będę robiła takim sposobem co roku .
Kochanie napisałam Ci link do tych konfitur
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
Kochanie napisałam Ci link do tych konfitur
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Dziękuję Marcin.Już pobiegłam do ciebie ,aby sie wpisać
Marylko! mój sąsiad ma kupę perzu ,a nie pokrzywy,bo ziemia jeszcze gorsza.Poradzę sobie z tym i nie będę importować
Danusiu!Niestety muszę Twoje przypuszczenia zdementować Klasa VI i nieużytek i klasyfikator ani żdziebko się nie pomylił.Ale nie jestem odosobniona.Popatrz na cuda Minismoka i Hanki,ktorzy hodują wbrew klimatowi,a to więcej niz kiepska gleba
Jadziui! Człowiek ledwo ciepły nie robi zdjęć,ale wkleję coś wieczorem ze starszych
Marylko! mój sąsiad ma kupę perzu ,a nie pokrzywy,bo ziemia jeszcze gorsza.Poradzę sobie z tym i nie będę importować
Danusiu!Niestety muszę Twoje przypuszczenia zdementować Klasa VI i nieużytek i klasyfikator ani żdziebko się nie pomylił.Ale nie jestem odosobniona.Popatrz na cuda Minismoka i Hanki,ktorzy hodują wbrew klimatowi,a to więcej niz kiepska gleba
Jadziui! Człowiek ledwo ciepły nie robi zdjęć,ale wkleję coś wieczorem ze starszych
Witaj
Dziękujemy za miły wpis.
Muszę powiedzieć, że braku bylin to u ciebie nie widać
Działka pięknie położona, i urządzona z głową
Ktoś się ciebie pytał czy korzystałaś z porad projektanta - ja bym powiedział, że wielu projektantów powinno korzystać z Twoich !
Ciekawe czy nornice nie szaleją u Was? Kiedyś przeszedłem etap kolekcji kosaćców bródkowych i lilii, ale wyleczyły mnie nornice. Miałem jakieś 150-200 odmian, ale corocznie te żarłoczne gadziny wyżerały kilkanaście. Lilie uprawiałem na podwyższonych zagonach, okopane rowami i jeszcze w rękawach z siatki plastikowej. Wszystko na nic
W naszym ogrodzie z założenia miały dominować byliny - bo najbardziej podobają się nam ogrody angielskie właśnie
Ale innych roślin u nas nie brak, np około 100 krzewów róż, sporej liczby innych krzewów i drzew.
Teraz powoli jednak zaczynam chorować znowu na kosaćce bródkowe
Mamy dużo przestrzeni i miejsca w polu, gdzie można posadzić kolekcję z dala od tych "przemiłych" gryzoni
Na razie nazbieraliśmy sporo liliowców, kosaćców syberyjskich i zbieramy dalej
pozdrawiam serdecznie i gratuluję gustu
aha ! No i to ptactwo ! Nigdy nie widziałem żywego dudka !
Pozazdrościć
Tomek

Muszę powiedzieć, że braku bylin to u ciebie nie widać

Działka pięknie położona, i urządzona z głową

Ktoś się ciebie pytał czy korzystałaś z porad projektanta - ja bym powiedział, że wielu projektantów powinno korzystać z Twoich !
Ciekawe czy nornice nie szaleją u Was? Kiedyś przeszedłem etap kolekcji kosaćców bródkowych i lilii, ale wyleczyły mnie nornice. Miałem jakieś 150-200 odmian, ale corocznie te żarłoczne gadziny wyżerały kilkanaście. Lilie uprawiałem na podwyższonych zagonach, okopane rowami i jeszcze w rękawach z siatki plastikowej. Wszystko na nic

W naszym ogrodzie z założenia miały dominować byliny - bo najbardziej podobają się nam ogrody angielskie właśnie

Teraz powoli jednak zaczynam chorować znowu na kosaćce bródkowe

Mamy dużo przestrzeni i miejsca w polu, gdzie można posadzić kolekcję z dala od tych "przemiłych" gryzoni

Na razie nazbieraliśmy sporo liliowców, kosaćców syberyjskich i zbieramy dalej

pozdrawiam serdecznie i gratuluję gustu

aha ! No i to ptactwo ! Nigdy nie widziałem żywego dudka !
Pozazdrościć
Tomek