Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Fiołek afrykański odmianowy
Chciałam się z wami podzielić zdjęciami moich ślicznotek
A to kilka na dobry początek:
Ancient Lace

Lying Eyes

The Madam

Chimerka Tineke

Honey Puff (kwiat ma zieloną obwódkę
) miniaturka jest w 5,5cm doniczce

Fidelio miniaturka jest w 5,5cm doniczce
kwiatek dla porównania wielkości

By anczarn at 2009-03-07
Mam bardzo dużo fiołków
Część kupowałam jako listki a część jako sadzonki, bardzo się rozrosło to całe towarzystwo i teraz juz zajmują dwa regały
Obecnie mam zowu zamówione listki i sadzoki, to jest straszna choroba....
Staram się robić ładne zdjęcia
Country Cider

To dla miłośników fiołków zdjęcia ciekawych listków

Lilian Sparkler

By anczarn

By anczarn at 2009-04-20
Wizard's Vita Merlini

By anczarn, shot with FinePix S9600 at 2009-06-05

A to kilka na dobry początek:
Ancient Lace

Lying Eyes

The Madam

Chimerka Tineke

Honey Puff (kwiat ma zieloną obwódkę

Fidelio miniaturka jest w 5,5cm doniczce

By anczarn at 2009-03-07
Mam bardzo dużo fiołków

Staram się robić ładne zdjęcia

Country Cider

To dla miłośników fiołków zdjęcia ciekawych listków

Lilian Sparkler

By anczarn

By anczarn at 2009-04-20
Wizard's Vita Merlini

By anczarn, shot with FinePix S9600 at 2009-06-05
Co do zmieniających się kwiatów u fiołków to ja na swoich zaobesrwowałam, że kolory ciemne bardziej ciemnieją w jesienno-zimowe miesiące, dwukolorowe robią nam duże niespodzianki, mój biało niebieski jest w tym bardzo dobry, ostatnio miałam jedną roślinę i 3 rodzaje kwiatów (w sumie były tylko 3 kwiatki).
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mi zaczyna kwitnąć malutka sadzoneczka
Ma już dwa pączki a ledwo miesiąc temu z ziemi wylazła.Pewnie muszę przesadzić ale czy odłączać listek macierzysty?
Gdzieś czytałam,że na pierwsze kwitnienie trzeba czekać około pół roku.Cieszę się bardzo bo nie wiem nawet dokładnie jaki to ma być kolor

Gdzieś czytałam,że na pierwsze kwitnienie trzeba czekać około pół roku.Cieszę się bardzo bo nie wiem nawet dokładnie jaki to ma być kolor

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
[quote="darla80"]A mi zaczyna kwitnąć malutka sadzoneczka
Ma już dwa pączki a ledwo miesiąc temu z ziemi wylazła.Pewnie muszę przesadzić ale czy odłączać listek macierzysty?
Gdzieś czytałam,że na pierwsze kwitnienie trzeba czekać około pół roku.Cieszę się bardzo bo nie wiem nawet dokładnie jaki to ma być kolor :
Witam, ja poczekałabym,żeby trochę podrosły, bo one mają jeszcze małe korzonki i nie są silne.
Pozdrawiam
Ismena

Gdzieś czytałam,że na pierwsze kwitnienie trzeba czekać około pół roku.Cieszę się bardzo bo nie wiem nawet dokładnie jaki to ma być kolor :
Witam, ja poczekałabym,żeby trochę podrosły, bo one mają jeszcze małe korzonki i nie są silne.
Pozdrawiam
Ismena
a ja wbrew temu co wszyscy mówią... przesadziłabym już.. oczywiście bardzo delikatnie .. ale jednak .. bo każdy w nowej doniczce lepiej się rozrośnie.. i przesadzaj ich z tymi liścmi macierzystymi... no a co kwiatuszka.. hmm tez wydaje mi się, że niestety ale powinnas oderwac pączka, ażeby roślina wysilała się we wzrost a nie w kwitnienie...;/
Możesz spokojnie porozsadzać i odciąć delikatnie liść macierzysty, proponował bym usunąć również te kwiatki by najpierw rośliny utworzyły rozetę liści w przeciwnym wypadku zbyt młode sadzonki już kwitnąc zbytnio się osłabia i po kwitnieniu zaczną dziczeć, karłowacieją wtedy liście a rozeta robi się mała i strasznie zbita.darla80 pisze:A mi zaczyna kwitnąć malutka sadzoneczkaMa już dwa pączki a ledwo miesiąc temu z ziemi wylazła.Pewnie muszę przesadzić ale czy odłączać listek macierzysty?

Fiołki
Czarodzieju masz racje żeby odcinać pierwsze kwiatki kiedy rozeta liściowa jest nie wytworzona .Bo ja miałam tak liść puścił korzenie wsadziłam do ziemi a gdy przyjął się to pierwsze co wyszło z ziemi to pąk kwiatowy.Ucieszyłam się bo to fiołek był odmianowy pączek padł razem z roślinka.Także przestrzegam innych aby obrywać pierwsze pączki.
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
A moje fiołeczki szybko się ukorzeniły, ładnie rosły, niektóre ładnie kwitły a teraz leniuchują
Biały widzę, że ma pączki i jeszcze jeden jakiś a pozostałe - wakacje. Zasilane są od czasu do czasu, dbam o nie. Jakim nawozem podlać żeby kwitły obficie
Wiem, że jest nawóz do fiołków Schultz ale nigdzie go nie moge dostac, ani w internetowych sklepach ani w ogrdniku (już o tym chyba pisałam). Stoją na wschodnim parapecie, ciepło miały.

-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!WioLinKa pisze:A moje fiołeczki szybko się ukorzeniły, ładnie rosły, niektóre ładnie kwitły a teraz leniuchująBiały widzę, że ma pączki i jeszcze jeden jakiś a pozostałe - wakacje. Zasilane są od czasu do czasu, dbam o nie. Jakim nawozem podlać żeby kwitły obficie
Wiem, że jest nawóz do fiołków Schultz ale nigdzie go nie moge dostac, ani w internetowych sklepach ani w ogrdniku (już o tym chyba pisałam). Stoją na wschodnim parapecie, ciepło miały.
Kup nawóz do pelargonii w płynie czy granulat i podlej lub posyp co 10dni , fiołki będą kwitły.
Pozdrawiam
Ismena