Aledra.............moja plumeria ma dopiero roczek,jeszcze nie kwitła...........jaki ma kolor nie wiem.......podobno kwitnie w drugim roku.........czekam z niecierpliwoscia na kwiaty.To moje oczko w glowie.
Nadchodzi wiosna,czas pochwalić się nowym skromnym nabytkiem malutką paprotką kupiona w IKEI i oczywiście przesadzonej do hydro.Wymęczyłam dzisiaj bidulkę usuwając pędzelkiem ziemię.Tak oto prezentuje się z ukorzenioną na jesieni szczepką sundavilli
A tak wygląda sundaville po przezimowaniu,którą jak pamiętacie wychodowałam ze szczepki i która zakwitła w zeszłym roku.Nowe pędy po wyprostowaniu maja wys.1.70m.Troszkę je przycięłam co widac na drugim zdjęciu
Natija .nie wiem ,dopiero ja kupiłam w IKEI nie było nikogo kto mógłby udzielić informacji. Treissi..........wypatrzyłaś serwetę na stół na chwile rzuconą na oparcie fotela mam ich kilka w wolnej chwili zrobie fotki i pokażę.
Czarodzieju ratuj dopiero co chwaliłam się piękną sundaville ,zobacz co się stało.Liście zaczyna brązowieć ,od spodu mają czarne plamy , zaczynają się marszczyć i usychać Nie widać żadnych szkodnikow nawet pod lupą.Co sie dzieje
[/b]
Kilka dni temu przesadziłam ją do większej ddoniczki
Rozumiem że nadal w hydroponice? Częsta reakcja po zmianie podłoża (aklimatyzacja systemu korzeniowego) do tego za zimną wodę pewnie dałaś i jeśli jeszcze powiesz mi że odrazu dostała pożywkę to masz odpowiedź. Oberwij wszystkie liście ze zmianami jakie na nich są, nie jesteś w stanie nic więcej zrobić, dopóki korzenie nie zaczną asymilować ponownie wody i pożywki po zmianie podłoża (ew. błędach przy jego zmianie) liście mogą lecieć, nie masz na to wpływu, często trzeba nawet przyciąć roślinę ale póki co jeśli nie będą zamierały (brązowiały lub czerniały wręcz) pędy nie tnij jej. Możesz do podłoża nalać słaby roztwór Topsinu np. 0,5 ml w litrze wody, zawsze po zmianie podłoża powinno się uzupełnić ponownie keramzyt taką mieszanką wody z czymś grzybobójczym by ochronić system korzeniowy przed chorobami nim zacznie on asymilować wodę i pożywkę.