Ogrodowy "niemowlak" Miiriam 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja przeczytałam na tym forum masę porad lecz ciągle przegrywam walkę z nimi . Mam dokładnie takie same straty jak ty mimo, że po poprzedniej zimie wypowiedziałam im walkę wszystkimi możliwymi sposobami, a one tylko się śmieją (karbid, wibrator, trutka, żwirek koci).
Madziu - a może u nas takie tereny ??? I co my zrobimy ?

Dookoła mojej działki pola uprawne, potok, łąki .. sąsiad sieje tuż za moimi tujami zboże ... raj dla nich jak nic :evil:
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bernadetto, naftalinę próbowałam i ... :( niestety marne efekty, skubane wypychały ja z powrotem na powierzchnię ziemi (taką w kulkach kupowałam, nawet rozłupane kulki wciskałam głęboko w ziemię).
Ale współczuję Ci tego rycia, to jest denerwujące delikatnie mówiąc, najgorzej jak Ci to wejdzie w rabaty i zacznie wydłubywać byliny i zjadać cebulki. Dobrze, ze są te koszyczki do cebulowych, zawsze jest to ochrona w jakimś stopniu przed gryzoniami.
A ciekawe, czy z tą kosiarką to prawda, bo nasza tyle hałasu robi, dodatkowo jest ciężka i na benzynę, to lekki smrodek od niej, może na prawdę trochę odstrasza nornice, jakby ich mniej było ostatnio, tfu tfu ;)
Myślałam, ze u Ciebie zima już się trochę skurczyła, a tu nadal niezła warstwa śniegu, długo się trzyma.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Miiriam pisze:
Ja przeczytałam na tym forum masę porad lecz ciągle przegrywam walkę z nimi . Mam dokładnie takie same straty jak ty mimo, że po poprzedniej zimie wypowiedziałam im walkę wszystkimi możliwymi sposobami, a one tylko się śmieją (karbid, wibrator, trutka, żwirek koci).
Madziu - a może u nas takie tereny ??? I co my zrobimy ?

Dookoła mojej działki pola uprawne, potok, łąki .. sąsiad sieje tuż za moimi tujami zboże ... raj dla nich jak nic :evil:
Właśnie ja też mieszkam w takim miejscu jak Ty, chyba po prostu jesteśmy skazane na ich towarzystwo. Siatka polecana przez hanie chyba będzie najlepszym sposobem. Nie wiem co możemy jeszcze zrobić :( . Jaką trutkę stosowałaś i jak ją podawałaś?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie - Dziś zrobiłam taki mały przebieg po ogródkau - bo błoto straszne i po orance nie da się jeszcze chodzić .. skalniak powoli się odsłania .. nieżle prztrwały niektóre roślinki - co cieszy mnie niezmierne :D :D :D
Nornice nie ustają w swojej pracy spulchniając mój ogród - to nawet mnie nie denerwuje - gdyby tylko zechciały zostawi w spokoju moje nasadzenia .. to moglibysmy żyć obik siebie zupełnie spokojnie :)
Wibrator jeszze nie ujawnił miejsca swego zimowego pobytu :( .. a fryzjerka dostarczyła mi dziś reklamóweczkę włosów :) .. zastanawiam się - czy nie wymieszać ich jeszcze ze zgniecionymi ząbkami czosnku .. jak myślicie ????

Ogólnie to zimno i cały zas na zmianę albo pada deszcz, albo śnieg - tkie malutkie twarde grudeczki ... nawet nie chce się wychodzić
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To - co mam do obsadzenia :)

2103. Między skalniakiem a jabłonią
Obrazek

2104. Część przed domem - szerokość
Obrazek

2105.Część przed domem - długość
Obrazek

2106.
Obrazek

2107.
Obrazek

2108. Skalniak - jego góra jest do zagospodarownia
Obrazek

2109.
Obrazek

2110
Obrazek

2111
Obrazek

Nie mam jeszcze fotek miejsca gdzie będzie sad, warzywnik ..
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Bernadko i to wszystko masz obsadzić kwiatami ? Jeśli tak to będzie olbrzymi ogród bardzo jestem ciekawa. :heja
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :)

Zawsze podobał mi sie trawnik - chcę więc mieć go.. na razie dużo :)
Bo pewno takie rozwiązanie będzie najtańsze .. brzegi działki chcę obsadzić nieregularnymi rabatkami iglakowymi i liściastymi - przed domem zrobić rabatkę kwiatowo - iglakową a miejse wypoczynkowe pod jabłonią równiez otoczyć rabatką - tę już częściowo mam przemyślaną .. i bardzo chciałabym zrealizować plan tej rabatki w tym roku.
Poza tym na rabatkę tylko kwiatową przeznazyłam miejsce, którego na fotkach powyżej nie ma - miedzy skarpą a hostowiskiem. Początki tej rabaty ( bo jest duża ) powstały już jesienią - ale nornice bardzo mi pomagały właśnie tam w spulchnianiu ziemi i nie wiadomo o się ostało. :( :( :( .. to taki ogólny zarys.. mam zamiar w miarę upływu czasu i napływu pieniędzy pomniejszać trawnik powiekszając rabatki kwiatowe .. ale nie chcę zapełnić ogrodu tylko kwiatami.
Chociaż....... marzy mi się kawalek trawnika typu "łaka " .. czas, możliwości finansowe i wasze ogrody , z których czerpię inspiraję pokaże jak mój ogród będzie się rozwijał.
aha, w planie między skalniakiem a skarpą - tuż przy kąciku wypoczynkowym jest oczko z kaskadą . Moje marzenie ..........
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba przyznać, że masz duże pole do popisów ogrodniczych! Pracy na kilka lat...Zresztą co ja gadam - przecież ogród to praca na całe życie...
Współczuję tych ryjących paskud! U mnie po zimie też sporo nowych kopców i to w zupełnie nowych miejscach! :twisted:
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Ja mam to szczęście , że nie mam ani kretów, ani nornic a ty musisz jednak walczyć dalej. Plany na pewno uda ci się zrealizować i to na pewno szybciej jak myślisz ale pracy będzie dużo. ;:32
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was :) :)

Pracy się nie boję, kocham te pracę .. i jest dla mnie wypoczynkiem - uwierzcie .. Kiedy kończę zmagania z trawskiem, zielskiem i nornicami , siadam na huśtawce i dalikanie się bujając słucham - ile na wsi się dzieje wieczorową porą, ile odgłosów przyrody, jakie piękne zachody słońca, jak szumi las.. a gdy jeszcze cieply wietrzyk rozwiewa włosy ... to już nic więcej nie trzeba ....

Urządzanie mojego ogrodu będzie trwało znacznie dłużej niż kilka lat .. może w ciagu kilku lat zrobię ogólne zarysy - posadzę te najważniejsze drzewa i krzewy .. ale przypuszczam , że urządza go bedę - dokąd dam radę pracować ....juz wiem , że zawsze są nowości, świeże chciejstwa , podpatrzone czy też wymyślone rozwiązania..

Nie ukrywam jednak , że chciałabym dorównać wam chociaż trochę .. i z jednej strony ( rozum ) wiem , że to praca długoterminowa, a z drugiej ( niecierpliwość) .. chciałabym JUŻ tak mieć :D :D

A co do nornic - byłam dzisiaj w Krakowie w Castoramie - kupiłam wreszcie Asahi :D :D :D - pytałam co coś na nornice .. polecono miśrodek odstraszający psy, koty i krety .. albo pułapki na krety i nornice - jedna po 16 zł. Ile ich musiałabym kupić ? Bo przecież z kilkoma to nie mam chyba szans ... I czy w ogóle są skuteczne ??
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Bernadetko, to tylko pozazdrościć tych odgłosów...
Jeśli pytasz czy pułapki są skuteczne, to powiem Ci że tak.
Ja pułapkami wyłapałam wszystkie krety - 12 sztuk.
I od tej pory, a trwa to już 4 lata, mam spokój.
Stosując jednak takie pułapki trzeba wykazać się cierpliwością.
I co najważniejsze, nie wolno pułapek zakładać gołymi rękami, musisz mieć rękawice.
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Bernadko, doskonale rozumiem to co napisałaś o wieczornych odgłosach przyrody, już tak za tym tęsknię - usiąść na tarasie i wtopić się w to co się wokoło dzieje!
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu - dziękuję za odpowiedż - to były takie dość duże pułapki.

Powiedz mi jeszcze, bardzo proszę, jak i gdzie je zakładać - co na przynętę ?
I ile muszę ich kupić ( jakie minimum ) jeżeli mam tak zrytą działkę.
I jeszcze - co z psami ? Czy można zakładać takie cóś - mając psy i koty ?
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rogalm1 pisze:Bernadko, doskonale rozumiem to co napisałaś o wieczornych odgłosach przyrody, już tak za tym tęsknię - usiąść na tarasie i wtopić się w to co się wokoło dzieje!
Moniu - a Ty chyba masz jeszcze piękniej ......

Przepraszam Cię bardzo, ale nie wyrobiłam się wczoraj .. dziś byłam w Krakowie :) .. i wieczorem bedę miała więcej czasu .. napiszę Ci na pw - jak tylko zrobię obiadek :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za oknami - zawierucha na maxa - teraz to nawet tuj przed domem nie widzę .. więc na przekór wszystkiemu .. pokażę wam jaką mini- wiosnę znalazłam w moim ogrodzie :)

2112.
Obrazek

2113.
Obrazek

2114.
Obrazek

2115.
Obrazek

2116.
Obrazek

Nie ma już odwrotu - WIOSNA MUSI PRZYJŚĆ :) :)

2117.
Obrazek

2118.
Obrazek

2119.
Obrazek

2120.
Obrazek

2121.
Obrazek

2122.
Obrazek