Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 16:59

Post »

Adam, istnieje coś takiego jak np. piła spalinowa i obcina się nią idealnie duże ilości pora w skrzynkach czy multipaletkach. Kwestia tylko dobrego ustawienia w tunelach żeby mieć dojście do wszystkiego. Ja dużo tego nie uprawiam więc daje radę spokojnie.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja kiedy juz sadze por do gruntu to zawsze obcinam czubek i skracam korzonki.Tak mnie nauczyla babcia i tego sie trzymam.Jeszcze nigdy nie mialam problemu z porem :)
Milego dnia zycze
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2009, o 18:34

Post »

ja wysialem pora dwa tygodnie temu i teraz wyglada tak :

Obrazek

... z racji tego ze jestem poczatkujacy ( kupilem dzialke w tym roku ) to nie mam pojecia co dalej z tym robic ... jak dlugo czekac zanim przesadze to do ziemi ???
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osu jeszcze troche musisz poczekac z sadzeniem do gruntu :) Koniec marca poczatek kwietnia.To zalezy od pogody
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 16:59

Post »

Osu, poczekaj aż rozsada się ładnie wyprostuje i wtedy przytnij każdego pora o 1/5 długości, podlej i poczekaj aż zgrubieje.
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki tak zrobie ...
a z ta pogoda to u mnie jest troszke inaczej niz w polsce ... teraz mam juz 10 czasem 12 stopni ale noce sa zimne jeszcze ( okolo 2 / 4 stopni ) ... chyba jedna nie ma sie co spieszyc i poczekam ... )

dzisiaj posieje selara :D
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

no ja tez :D robie to pierwszy raz w zyciu i mam duzo zapalu hihi o porach jest ogolnie malo pisane wiec to sprawia mi troche klopotu ale teraz mysle ze juz dam rade 8)

zapraszam do do tematu : Papryka ostra ... tam wstawilem fotki tego co najlepiej mi idzie jak na razie hihi
pozdrooo
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osu por siejesz potem czekasz,az sie ladnie wyprostuje,potem obetniesz czubki,zeby zgrubiala.Jak zgrubieje to wsadzisz do gruntu i po robocie :D
No i musisz czasem podlac hihi zapomnialabym
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Wg literatury produkcja rozsady pora to nawet 12 tygodni. Nic nie daje zbyt wczesne posadzenie cieniutkiego pora do gruntu.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lotta masz racje,ze za wczesnie nie ma sensu,dlatego poczekam do poczatku kwietnia,ale nie przeszkadza,jak por jest cienka i mala :) Te mniejsze szybciej sie przyjmuja i dogonia te duze :) Nie raz mialam okazje sie przekonac
lotta
500p
500p

Post »

O, jak już jest cieplej to tak, doganiają! Tylko, że mały por trudno jest zasadzić głęboko. A jak będzie płytko to będzie krótka ta biała część.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

w miare wzrostu pora należy go ,,podsypywać ,, wtedy ma dużo ,,białego,, a przy selerze obrywamy liście i wtedy nawet odmiana ,,gol,, jest wielkości dwóch pięści.
Ja sadze do gruntu po 15 maja i do jesieni jest olbrzymi.

Pozdrawiam
Marcin
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marcin, ja nie obrywam liści selera, tylko po wysadzeniu na stałe miejsce, gdy seler się przyjmie i okrzepnie, paluszkiem odgarniam ziemę przy nasadzie roślinki, powtarzam tę czynnośc parę razy w sezonie i rosną wtedy dorodne korzenie , mówię o selerze korzeniowym a nie naciowym.
lotta
500p
500p

Post »

O, właśnie - dobrze, żę otym piszecie, bo nie wszyscy wiedzą, że por sadzi się głęboko i później podsypuje, a seler -odwrotnie: płytko i trzeba mu odsłaniać rosnącą kulę. Selery, które kupuje się w sklepie są zwykle aż zielonkawe u góry, bo ta część wystawała z ziemi.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez obrywam zawsze liscie selera,jak urosnie ich duzo.Tylko te rosnace od srodka tzw serce zostawiam :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”