Adam, istnieje coś takiego jak np. piła spalinowa i obcina się nią idealnie duże ilości pora w skrzynkach czy multipaletkach. Kwestia tylko dobrego ustawienia w tunelach żeby mieć dojście do wszystkiego. Ja dużo tego nie uprawiam więc daje radę spokojnie.
Ja kiedy juz sadze por do gruntu to zawsze obcinam czubek i skracam korzonki.Tak mnie nauczyla babcia i tego sie trzymam.Jeszcze nigdy nie mialam problemu z porem
Milego dnia zycze
ja wysialem pora dwa tygodnie temu i teraz wyglada tak :
... z racji tego ze jestem poczatkujacy ( kupilem dzialke w tym roku ) to nie mam pojecia co dalej z tym robic ... jak dlugo czekac zanim przesadze to do ziemi ???
Dzięki tak zrobie ...
a z ta pogoda to u mnie jest troszke inaczej niz w polsce ... teraz mam juz 10 czasem 12 stopni ale noce sa zimne jeszcze ( okolo 2 / 4 stopni ) ... chyba jedna nie ma sie co spieszyc i poczekam ... )
no ja tez robie to pierwszy raz w zyciu i mam duzo zapalu hihi o porach jest ogolnie malo pisane wiec to sprawia mi troche klopotu ale teraz mysle ze juz dam rade 8)
zapraszam do do tematu : Papryka ostra ... tam wstawilem fotki tego co najlepiej mi idzie jak na razie hihi
pozdrooo
Osu por siejesz potem czekasz,az sie ladnie wyprostuje,potem obetniesz czubki,zeby zgrubiala.Jak zgrubieje to wsadzisz do gruntu i po robocie
No i musisz czasem podlac hihi zapomnialabym
Lotta masz racje,ze za wczesnie nie ma sensu,dlatego poczekam do poczatku kwietnia,ale nie przeszkadza,jak por jest cienka i mala Te mniejsze szybciej sie przyjmuja i dogonia te duze Nie raz mialam okazje sie przekonac
w miare wzrostu pora należy go ,,podsypywać ,, wtedy ma dużo ,,białego,, a przy selerze obrywamy liście i wtedy nawet odmiana ,,gol,, jest wielkości dwóch pięści.
Ja sadze do gruntu po 15 maja i do jesieni jest olbrzymi.
Marcin, ja nie obrywam liści selera, tylko po wysadzeniu na stałe miejsce, gdy seler się przyjmie i okrzepnie, paluszkiem odgarniam ziemę przy nasadzie roślinki, powtarzam tę czynnośc parę razy w sezonie i rosną wtedy dorodne korzenie , mówię o selerze korzeniowym a nie naciowym.
O, właśnie - dobrze, żę otym piszecie, bo nie wszyscy wiedzą, że por sadzi się głęboko i później podsypuje, a seler -odwrotnie: płytko i trzeba mu odsłaniać rosnącą kulę. Selery, które kupuje się w sklepie są zwykle aż zielonkawe u góry, bo ta część wystawała z ziemi.