EWO- dziękuję za odwiedziny, z własnego doświadczenia wiem że człowiek się uczy całe życie, czy to pielęgnacji roślinek, czy dbania o własne bezpieczeństwo.
DANUTO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, z tym podziałem obowiązków , to jest to trochę na wyrost, gdyż oboje dbamy o nasz ogród i przy nim pracujemy, kiedy, kto ma ochotę i czas. To że znam się na kwiatach i je kupując wybieramy razem , jest czasami dziwne, przeważnie dla kobiet- sprzedawców. Pomidorki to już całkowicie moja domena i moja pani się do uprawy już nie wtrąca, z papryką jest inaczej, żona bardziej dba o zbiór i przetwory z papryki. Najmniej mojej pracy w ogrodzie jest przy plewieniu, nie przepadam za tego typu pracą, chociaż jak zarasta to trzeba rzucać wszystko i plewić.
OLU- dziękuję za odwiedziny, sadzonki papryki i pomidorów trzymam w domu do czasu , gdy zaczynają się "wyciągać" około 20-25 marca przenoszę je na działkę do ocieplonej małej szklarenki ( ogrzewanej nocą przez dwie 200 litrowe beczki wody-nagrzanej w dzień) i tam w niższej temperaturze sadzonki hartując się nie rosną w górę, tylko "mężnieją"
Nie widzę przeszkód by część sadzonek mogła do Twojej folii trafić, gdyż zawsze przygotowuję na zapas ( przymrozki) 10-20 % sadzonek, które w większości po 15 maja rozdaję sąsiadom.
AGNIESZKO RIVENDEL- dziękuję za odwiedziny, to że u Ciebie wiosna, to ja wiem, tylko nie wiem, czy Ty wiesz że u mnie jest zima, i chyba jeszcze trochę potrwa.
KUBUŚ- dziękuję za odwiedziny, dziękuję za taką ocenę naszych prac przy ogrodzie i przygotowaniu rozsady warzyw. Jako że jestem również z wykształcenia i praktyki budowlańcem szklarnię zbudowałem zgodnie ze sztuką budowlaną, całość jest skręcona za pomocą wkrętów i rozbieralna, gdy trzeba przenieść szklarnię w inne miejsce co kilka lat. Gdyby Cię interesowała budowa takiej szklarni z okien z demontażu , poszukaj o budowie szklarni na Tym forum, opisałem dokładnie sposób budowy, załączając wiele zdjęć.
IDO- dziękuję za odwiedziny, po wysłuchaniu prognozy wczoraj w TVN mam poważne wątpliwości z ą wiosną, i w którą środę się pojawi.
AGNIESZKO AGNES- dziękuję za odwiedziny, zima ,zimą przecież na Syberii nie mieszkamy, wiosna musi kiedyś przyjść, i wtedy sadzonki pomidorów i papryki będą , jak znalazł.
ZYTO- dziękuję za odwiedziny, u Ciebie pod górkę to rzeczywiście bez odśnieżania nie wyjedzie z garażu. Wczorajsza zima była fotogeniczna, z tymi płatkami śniegu na gałęziach drzew.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny, u nas ,zarówno wczoraj, jak i dzisiaj to narobiło tylko chlapy, śniegu nie było dużo, około 10 cm, dziękuje za rozpoznanie odmiany mojego berberysu rosnącego w nogach powojnika, nie próbowałem go przesadzać, robiłem sadzonki ,ale wszystkie "poszły do ludzi"
MONIKO- dziękuję za życzenia dla mojej żony z okazji Dnia kobiet,
MONIKO, HALINO, ANIU, ZYTO, AGNIESZKO- AGAPE, MARYLO, EWO- dla WAS i WSZYSTKICH ODWIEDZAJĄCYCH NASZ OGRÓD DZIEWCZYN do wczorajszych życzeń dołączam dzisiaj piękne kwiaty z naszego ogrodu.