Paphiopedilum i inne

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś mi się zdaję, że zapoczątkuję sabotkomanię, na większą skalę :twisted: Śnieżko, ten sabotek z ostatniego zdjęcia jest u mnie ok. pół roku, ostatnie dwa nabytki są duużo większe, ale został mi tylko jeden, bo drugi dałam mamie (postaram się później zrobić fotki temu mojemu). Mam phragmipedium grande od kilku miesięcy, początkowo nie było żadnych problemów, ale potem zaczęły marszczyć się listki od dołu (jakby miał mało wody, choć podłoże było ciągle leciutko wilgotne), myślałam, że poległam z jego uprawą, ale zmieniłam podłoże (więcej keramzytu), troszkę zakwasiłam (nawóz w granulkach dla camelli + odrobina soku z cytryny) i zaczęłam podlewać głównie wodą z "źródełka", które mam pod blokiem. Teraz mam dwa nowe przyrosty (po całym 1cm) i z pięć nowych korzonków (od 0,5 do 1cm) - niewielkie to sukcesy, ale grunt, że już jest ok. Najgorzej jest utrafić z podlewaniem, bo grande musi mieć stale wilgotno (inaczej więdnie), ale nie może mieć zbyt mokro, bo od razu gniją korzenie :?
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To ten mój nowy nabytek, kwiat ma 15cm, rozpiętość liści...64cm. Drugi miał podobny kwiat (więcej bieli), ale liście większe :P Dziwię się, że nikt ich nie kupił, bo pozostałe były mniejsze i kwiaty miały chyba mniej ciekawe (80% to "brudny" żółty w wyblakłe plamki)-widać, co komu pisane, to na niego zaczeka :P Niestety sam kwiat trochę mi się "wygniótł", bo musiałam go przewozić w reklamówce (w sklepie nie mieli odpowiedniej folii, ani papieru :( )
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Jakie on ma fajoskie kropy! Super połączenie kolorystyczne :lol: Faktycznie dziwne, że nikt ich nie kupił :shock:
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja ponowię pytanie - gdzie kupujesz sabotki? U nas znaleźć ich nie mogę, niestety :(
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Grymasello, już piszę - sabotki pochodzą z bardzo różnych źródeł - z Allegro, Obi, LM, centrów ogrodniczych, z Czech, a ostatni nabytek (paphiopedilum parishii) mam dzięki Joli z Niemiec :P
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Istny gigant!! :)

Grymasello, ja ostatnio dość często widuję sabotki w LM, w prawdzie w Warszawie, ale oni chyba podobny asortyment mają w innych miastach.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Ale sliczna mordeczka :shock:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny, ma ogromny kwiat.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Agnieszko, dzięki za informacje o P.grande. Pytam, bo ja u Jolusi go właśnie zamówiłam i w środę jadę po odbiór. Strasznie jestem ciekawa jak wygląda i jak się będzie sprawował. Dzięki Tobie już wiem na co uważać.

Sabotki na zdjęciach superowskie. U mnie w OBI był podobny, miał ogromne kwiaty, był 1- ale liście miały jakieś podejrzane plamy- ze trzy razy go wkładałam do kosza i wystawiałam, ale rozsądek zwyciężył.
Z tych co kupiłam, jeden ma tak wielki kwiat- pozostałe dwa mają je jakby jeszcze nie do końca rozchylone.

Agnieszko, chyba właśnie TWój zbiór sabotków- wpłynął na zwiększony popyt na sabotki. Niech Ci ładnie rosną i pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

koralina pisze:Istny gigant!! :)

Grymasello, ja ostatnio dość często widuję sabotki w LM, w prawdzie w Warszawie, ale oni chyba podobny asortyment mają w innych miastach.
Moge wiedzieć w którym LM konkretnie :wink: :?: nie bywam ostatnio zbyt często w marketach ale przyznam szczerze że w LM nie widziałam sabotka ani razu :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja nie jestem miłośniczką paphiopedilów, ale niektóre mi się podobają. T. mi mówił, że kiedyś widział w sklepie takiego ogromnego, kwiat miał chyba wielkości ręki i był piękny. ja go nie widziałam.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Niech ci ladnie rosna.:D

Tylko co najgorsze ze mnie tez zarazilas i ja sobie kupilam te co sniezka u mnie zamowila. Mysle wiec i mam wielka nadzieje ze sie uprawa uda, jak nie to przjde po rady do ciebie , ty nasza sabotkowa specjalistko:D :D
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

WoW Jola, no to będziemy się wspierać i wymieniać doświadczenia, a Agnieszka będzie nam doradzać. :)
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Tak bedziemy robic :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Rafael1979
100p
100p
Od: 29 sty 2008, o 16:51

Post »

Oj oj kusicie... Chyba tez sprawie sobie kilka sabotkow, skoro bedziecie sluzyc rada :?: Ale od kilku miesiecy zachorowalem na jedna Dracule :) to bylo od pierwszego wejzenia :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”