Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam nadzieję, że Przemek wybaczy, że zaśmiecamy jego wątek.
Najlepiej obrać w ciepłej wodzie z dodatkiem octu, skorzonera nie wydziela wtedy tak dużo mlecznego, lepkiego soku. Potem najprościej pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny octu, osolonej do smaku. Pyszna jest taka właśnie w wody polana masełkiem, czasami jak mi zostaje, to później podsmażam na maśle, też pyszna.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciemierniki są brzydkie bo chorują a część liści dodatkowo podmarzła. Plamy są nie tylko na liściach ale także i na kwiatach. No ale teraz i tak już gorzej być nie może. Mimo, iż ciemierniki są wrażliwe na środki chemiczne doigrały się i czekają je: najpierw podlewanie a potem opryski. Jak przeżyją to jest szansa, że wypięknieją.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Wszystkim paniom z naszego forum z okazji Dnia Kobiet życzę dużo zdrowia, ciepła ze strony otaczających Was osób oraz wspaniałych sukcesów ogrodniczych.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Przemuś serdeczne dzięki za życzenia..i ja Tobie też życzę zdrowia i pięknego ogrodu z okazji....... nawrotu zimy

>>>być kobietą, być kobietą... ;:224 >>

Dobrze, że temat oprysków na tapecie, bo ja wpadłam do Ciebie po poradę w tym temacie :wink:
Zastanawiam się, czy lepiej teraz podlać Previcurem pomidory, tj. przed pikowaniem i za parę (ile?) dni pikować, czy podlać zaraz po pikowaniu.
Mam jeszcze jedną opcję: podlać teraz, za tydzień-(trochę długo-mają już po jednym, a niektóre po dwa liście właściwe) pikować i od razu znów powtórzyć podlanie P. :?: :?: :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Program ochrony pomidora mówi wyraźnie, że należy podlać rośliny po pikowaniu (zakładamy, że grzyb może być w podłożu) a drugi raz przed posadzeniem na miejsce stałe. Stężenie 0,15%. I ile w końcu dałaś za ten Previcur?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Przemku przepiękne ranniki, muszę się koniecznie w tym roku o nie postarać. A na zdjęciach u ciemierników nie widać choroby, przepięknie wyglądają. Mam nadzieję, że uda Ci się je wyleczyć
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko to są dopiero początki. Za kilka-kilkanaście dni ranniki zabłysną pełnym blaskiem. Na razie rozwija się rannik europejski(Eranthis hyemalis) a w kolejce czekają: E. cilicica i E.x tubergenii
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to pikuję i podlewam!! Co będzie :roll: Myślisz, że piwonie też tym mogę podlać?? Czy mam znowu babrać coś innego??
Jak ja nienawidzę babrać się w chemii.. :evil: :evil: :evil: do chemii mam awersję z lat szkolnych..kiedy o mało nie spaliliśmy pracowni chemicznej :lol:
Kosztował 14 zł przy targu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piwonie zdecydowanie również podlej. Ale nie podoba mi się ta siewka z plamami na liściach. Sprawdź w opisie użycia środka czy można nim opryskiwać. Jeżeli można to lepiej piwonie zamiast podlania opryskaj.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdziłam, można pryskać i jutro pryskam i podlewam :D
A co Ty zdiagnozowałeś na ciemiernikach i czym je potraktujesz?
A ta piękna piwonia z foty u góry to u Ciebie rośnie? Jest śliczna!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na nowej działeczce rośnie chyba z 10 piwonii. Ta jest właśnie jedną z nich. Są i jeszcze ładniejsze ale nie mam ich zdjęć. Jutro kupuję Previcur bo wygląda na to, że chciałem oszczędzić na zaprawianiu selerów i się nie udało. Może są jeszcze do uratowania a jak nie to za dwa dni czeka mnie nowy wysiew. Tym razem już nasiona zaprawię.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do ciemierników to mają plamistość liści ale niestety ta choroba wywoływana jest przez szereg gatunków grzybów. Na początek potraktuję je Rovralem FLO 255SC a może i Previcurem?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:202 No to z selerami mnie osłabiłeś..ja myślałam, ze wszystkie grzyby pasożytują tylko u mnie.
Więc nie koniecznie to zależy od rodzaju, a raczej pochodzenia podłoża. Przeniosłeś zarazę, może ode mnie-choć to za szybko, nie, to musiałeś przyciągnąć skądś indziej.
Previcurem+ Funabenem T 65 WP zaprawiasz nasiona?-czytałam na ulotce Prev.
A na ozdobnych można Prewicurem prysnąć przy zgorzeli zgnilakowej stężeniem 0,3% ,2-6 litrów / m podłoża. Prev. jest delikatniejszy-to może ciemiernikom nie zaszkodzi, skoro chemii nienawidzą gorzej ode mnie (choć nie wiem, czy można jeszcze gorzej ode mnie jej nienawidzieć :evil: )
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do selerów to grzyb jest prawdopodobnie na nasionach. Źle wygląda Albin a Edward się trzyma.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

przemek1136 pisze:Na nowej działeczce rośnie chyba z 10 piwonii. Ta jest właśnie jedną z nich. Są i jeszcze ładniejsze ale nie mam ich zdjęć. Jutro kupuję Previcur bo wygląda na to, że chciałem oszczędzić na zaprawianiu selerów i się nie udało. Może są jeszcze do uratowania a jak nie to za dwa dni czeka mnie nowy wysiew. Tym razem już nasiona zaprawię.
:) Zajrzałam tutaj i jestem pod wrażeniem. Piękna ta piwonia w życzeniach, dziękujemy.
Ciemerniki pryskam Euparenem, czy Previcur działa na grzyby , też?
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”