Płyta kartonowo-gipsowa a robaczki
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Płyta kartonowo-gipsowa a robaczki
Tak się złożyło, że mamy w pokoju na dwóch ścianach płyty kartonowo gipsowe zamiast zwykłego tynku. na tych właśnie ścianach pojawiają się od czasu do czasu jakieś maleńkie, ledwie zauważalne owady.Wyglądają jak mszyce. Nie wiem co z nimi zrobić, jak się tego pozbyć i co to takiego
Czy może ktoś miał podobny kłopot?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze nie spotkałem się by płyta kartonowo-gipsowa była źródłem lub siedliskiem jakichkolwiek robaczków. Być może że te "robaczki" siadają na tych ścianach gdyż te ściany są z pewnością cieplejsze od innych, ale źródłem tych robaczków może być ziemia z kwiatami doniczkowymi. Często na przedwiośniu rośnie natężenie tych 1-2 mm. muszek, które gnieżdżą się i rozmnażają w mokrej i wilgotnej ziemi doniczek z kwiatami, lub w w doniczkach posianych , lub pikowanych roślin ogrodowych. Te owady to mogą być muszkami( ziemioródki) i są trudne do wytępienia. Wydaje mi się że najlepszym środkiem do zwalczania tych owadów jest DIAZOL który można kupić w sklepach ogrodniczych, By je wytępić trzeba ziemię we wszystkich naczyniach przesuszyć ( nie lubią się gnieździć w suchej ziemi) i dopiero podlać odpowiednio rozcieńczonym środkiem . By pozbyć się tych owadów trzeba zabieg powtórzyć kilkakrotnie.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Dziękuję Tadeuszu za podpowiedź
Tylko ciekawe jest w tym wszystkim to, że ja nie miałam żadnych doniczkowych roślin w domu. A te żyjątka są tylko na tej płycie więc zaczęłam się zastanawiać czy może one lubią ten papier płytowy. Nie ma ich dużo, ale są
A domek jest nowy i trochę mnie dziwi ich obecność.

- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.