Pustynnik ( Eremurus)
Z nasionek
Ja wysiałam nasionka pustynnika jesienią 2007 r do skrzyneczki którą wkopałam równo z ziemią.Tak przezimowały a na wiosnę powschodziły.Było baaaardzo dużo. Do jesieni urosły pojedyncze korzonki które przepikowałam na nową działkę.Zostawiłam,trochę przykryłam na zimę i zobaczę czy przetrwają.No jeżeli przezimują to za 4 lata zakwitną.
Jestem bardzo ciekawa czy sie uda.
Jestem bardzo ciekawa czy sie uda.
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kilka lat temu też kupiłam wiosną kłącze pustynnika, wysadziłam do ogródka i ...doczekałam sie pięknych liści,ale nie zrażajcie się tym ,bo w następnym roku z jednej roślinki wyrosły dwa dorodne kwiatostany. Ciekawa jestem jak będzie w tym roku-na razie nic jeszcze nie widać ,ale to chyba jeszcze za wcześnie.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nikt nie twierdzi, że nie można wiosną kupić i posadzić. Osobiście widziałem dorodne okazy latem w sporych donicach. Przy wiosennym sadzeniu zawsze są mocno osłabione więc czy jest sens by w danym roku pozwolić na kwitnienie? Roślina zacznie się zadomawiać na nowym miejscu a kwiat zwalnia ten proces. Sadzonki sadzone we wrzesniu jeśli były odpowiednio duże są przygotowane do kwitnienia. Jedynie pustynnik olbrzymi biały dorastajacy nawet do 3m potrzebuje się solidnie zadomowić te inne kwitną prędko.
jarek
jarek
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jesienią 2003. posadziłam pustynnik, ładnie kwitł, ale ostatnie 2 lata wyraźnie zmarniał. Miał 4 krótkie kwiatostany i szybko przekwitły. Z tego, co przeczytałam , wynika, że czas go przesadzić i chyba lepiej poczekać z tym do jesieni. Jakie pH lubi ta roślina? Czy ilość kwiatostanów wskazuje na to, że po wykopaniu znajdę tyle samo oddzielnych bulw? Bardzo bym chciała!
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."