Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też dzisiaj kupiłam bulwy begonii zwisającej.W ciemno, po raz pierwszy. I jestem ciekawa co mi z nich wyrośnie.
x-d-a

Post »

Ja po raz pierwszy kupiłam w zeszłym roku i wspaniale mi kwitły przez całe lato. Teraz bulwki przechowuję w piwnicy, ale w najbliższych dniach zamierzam je wysadzić do ziemi.
A oto moje begonie. Obrazek
Te czerwone na pierwszym planie
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Wczoraj posadziłam moje begonie. Ciekawe jestem ile potrwa wychodzenie listków, zwłaszcza, że niektóre bulwy miały już zaczątki kiełków ;)
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak wyglądają posadzone miesiąc temu.
Obrazek
Część tych dużych to moje zeszłoroczne.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

A ja swoje posadziłam właśnie przed chwilą - mam nadzieję, że nie za późno. W związku z tym mam pytanie - czy jak podrosną to uszczykiwac im czubek dla lepszego rozkrzewienia (i kiedy)? W zeszłym roku nie uszczykiwałam i nie bardzo mi sie podobały takie "jednołodygowe".
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja uszczykuje za drugą parą liści- na każdej łodydze...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie jestem pewna czy uszczykiwanie daje zbyt wiele.Ja miałam w zeszłym roku białe i różowe.Białe rosły od początku tak, że z bulwy wyrastało kilka cieńszych pędów i nie trzeba było uszczykiwać bo rosła ładna kępa, kwiaty były i pełne i pojedyncze.Różowe wypuściły jedną gruba łodygę i mimo, że raz uszczknęłam nie utworzyły kępy tylko długi jeden, nieco tylko rozkrzewiony pęd :? Wydaje mi się, że to jak będzie rosła zależy od odmiany.Te 'jednopędowe' często mają same, mniejsze, bardziej pojedyncze kwiaty, czasem wcale nie przypominają tych na zdjęciach na kartonikach, a czasami zdarzyło mi się , że i kolor się nie zgadzał ( może ktoś przełożył) :roll:
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

No właśnie miałam taki problem jak u ciebie - na zdjęciu piękny kwiat a w realu pojedynczy i jedna gruba łodyga!!!! Tak sobie obiecałam, że jak dalej tak będzie to się pożegnam z begoniami, dlatego dam im ostatnią szansę, pouszczykuję i zobaczę co z tego wyjdzie. 8)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja zaczęłam kupować w maju kwitnące, cenowo wychodzi prawie tak samo, a widzę jak roślina rośnie i jaki ma kolor kwiatów. Jednak zawsze wykopuję bulwę, ale nie zawsze udaje mi się je przechować do następnego roku, jak widzę, że mają w lutym pąki na bulwie to dobry znak, zaczynają rosnąć, a jak nie, to często się 'nie budzą', ale gniją. Miałam różne, kiedyś taka piękną o biało zielonkawych kwiatach, którą z powodzeniem przechowywałam 3-4 lata. Chyba zależy to od odmiany, podobnie miałam kiedyś z daliami, przechowywane w tych samych warunkach, jedne były bardzo żywotne (żółte) i co roku wiosną miały pąki odnawiające, a inne odmiany zasychały jakoś na amen, marszczyły się i po wsadzeniu do gruntu nie wyrastały :roll:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Moje siedzą w ziemi jakieś..2 tyg.. na razie nic się nie dzieje. Ale jak wsadzałam je do ziemi to widziałam, że powoli ruszają. Czekam aż przebiją się wreszcie przez ziemię ;)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wschodzą około miesiaca- tak u mnie wyszły...
Beti123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lip 2008, o 20:35

Post »

Witam

Pierwszy raz będę sadziła begonie , kupiłam dwie ładne odmiany pakowane po dwie sztuki bulw. Proszę o poradę czy można wsadzić dwie bulwy do jednej doniczki? czy nie będzie im za ciasno? Nie chcę ich nigdzie przesadzać później, zostaną w tej doniczce na całe lato.

Dziękuję za pomoc Beata
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Posadzisz jak będziesz chciała... Ja ci pokażę fotkę na przykładzie gloksynii, bo tego samego pokroju co begonia...
Sadzę do kubeczków po śmietanie- nie zajmują wiele miejsca na parapecie- a begonia ma mały system korzeniowy i nie musi mieć dużej doniczki na początek- więc podrośniętą potem z ziemią wysadzam już na miejsce stałe...
Awatar użytkownika
Frania
50p
50p
Od: 7 wrz 2008, o 09:48

Post »

Ja mam złe doświadczenia z begoniami. W ubiegłym roku wybujały chociaż miały dużo światła a w tym roku posadziłam do doniczek bez żadnych oznak życia i będę czekać.Przyniosłam z piwnicy nie były wysuszone ale moczyłam je przez kilka godzin i dopiero dałam do doniczek.Będę czekać na rezultat w tym roku.Jak do maja nie wykiełkują do pójdą na śmietnik :lol:
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Moje bulwy posadziłam wczoraj. Zobaczymy czy coś z nich będzie, to mój drugi sezon z tymi kwiatami :). W zeszłym roku w donicach niezbyt ładnie mi rosły, dopiero po przesadzeniu do gruntu zaczęły normalnie wyglądać. Bulwy niewiele urosły w zeszłym roku.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”