Ananas - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za dużo miąższu zostawiłeś na piętkach pozaokrąglaj je tzn. pościnaj delikatnie jeszcze pod skosem boki by spód piętki wyglądał jak szersza strona jajka zaokrąglony tak jak u mnie i tyle może zostać miąższu pod liśćmi rozety, teraz już lekko podeschnięty. O tym sposobie z słoikiem i gazą nie słyszałem może kiedyś sprawdzę ale teraz sadzę do ziemi ale ktoś z was może spróbować może akurat się ukorzeni. Myślę że większość popełnia ten sam błąd za dużo właśnie zostaje na piętce owocu i przez to rozety się nie ukorzeniają a gniją.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aurynko pewnie że pomogę wszystkim.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Akcja ananas rozpoczęta, obrobiony czeka na słoneczny dzień na parapecie. Kupiony na pół dojrzały z zieloną rozetą bez śladów zasychania, oczywiście ze środkiem, wszystkie ananasy w TESCO przejrzałem i wymacałem żeby znaleźć tego idealnego. Aha, ziemi do ananasowatych to nie mogłem znaleźć.
x-C-j
---

Post »

Posadź w ziemię dla palm.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

No właśnie tak myślałem, ale wymysliłem, że w domu mam uniwersalną. Mam nadzieję, że w kwiaciarni u mnie, w Zaleszanach będą posiadali ziemię do palm.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Już poprawiłem. Oberwałem te liście przy tej piętce. I zaokrągliłem. Mam nadzieję, że tym razem nie przesadziłem. Chyba wsadzę jeden z nich do tego słoja z gazą.
Akcja „ananas” trwa!! Heheh
Obrazek Obrazek Obrazek
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Mam tego ananasa. :shock: Na razie mu się przyglądam i liczę liście :? Wygląga jakoś tak inaczej niż te Wasze :? Zanim go zetnę, to muszę sobie chyba coś wypić na odwagę :oops:
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Hehehe. A też miałem stracha. Wydawał mi się taki kwadratowy przy rozecie. Możesz dać zdjęcie? Nie ma się, czego bać. To tylko zabawa. Odwagi.
x-C-j
---

Post »

Zaczarowany pisze:Już poprawiłem. Oberwałem te liście przy tej piętce. I zaokrągliłem. Mam nadzieję, że tym razem nie przesadziłem. Chyba wsadzę jeden z nich do tego słoja z gazą.
Akcja „ananas” trwa!! Heheh
Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz prawidłowo.
olesiak
50p
50p
Od: 12 mar 2007, o 18:26

Post »

Mój ananas, który pisałem że mi trochę schnie przerobiłem według rad Przemka. Gdy oderwałem dolne suche liście zobaczyłem, że są tam takie brązowe chyba korzonki i koło nich wiele jakby młodych korzonków w kolorze białym, liście suche też przyciąłem. Trzymam tą rozetę w słoiku z wodą na oknie południowym już od miesiąca zanurzoną około cm w wodzie. I chciałem się dowiedzieć czy młode korzonki są białe i takie zakręcone.
x-C-j
---

Post »

Być może a możesz pokazać zdjęcie, ja w ten sposób nie ukorzeniałem ananasa zawsze sadziłem w ziemię, gdybym zobaczył to powiem czy to młode korzenie.
aurynka
---

Post »

Przemku to jest ten mój nieszczęsny ananas. Nadaje się do czegokolwiek? :?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Ananas jak ananas. Masy tylko nieco większą rozetę. Zdjęcie z góry pokazuję, że coś tak się dzieje i tak ma być. Tnij drania 
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Ananas jak ananas. Masy tylko nieco większą rozetę. Zdjęcie z góry pokazuję, że coś tak się dzieje i tak ma być. Tnij drania :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

aurynka pisze:Przemku to jest ten mój nieszczęsny ananas. Nadaje się do czegokolwiek? :?

Obrazek Obrazek
Idealny, obetnij i według moich fotek wyprofiluj i do przysuszenia na słoneczny parapet na dwa dni.

Jutro sadzę do ziemi swojego i będą kolejne fotki.
aurynka
---

Post »

Przemku obcięłam końcówki liści i ananasa, ale ta kulka wyszła mi jakaś taka kanciasta :? :shock: Nie wiem, czy nie obcięłam za dużo, bo pół centymetra to może i tam będzie , ale takie naciągane :?
Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”