Miedzian
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No toście mnie zastrzelili !
Miałam w zeszłym roku brunatną zgniliznę na moreli i śliwie.
Śliwa poległa pod piłą ale nie z powodu choroby.
Morela została.
W zeszłym sezonie z ogromnego drzewa ostało się kilka owoców i tak niejadalnych.
Sąsiedzi mieli na moreli masę owoców bo opryskali.
To już nie wiem co robić....?
Nie lubię chemii ale patrzenie jak zamierają i zasychają pędy po kwitnieniu nie jest przyjemnością.
Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
Miałam w zeszłym roku brunatną zgniliznę na moreli i śliwie.
Śliwa poległa pod piłą ale nie z powodu choroby.
Morela została.
W zeszłym sezonie z ogromnego drzewa ostało się kilka owoców i tak niejadalnych.
Sąsiedzi mieli na moreli masę owoców bo opryskali.
To już nie wiem co robić....?
Nie lubię chemii ale patrzenie jak zamierają i zasychają pędy po kwitnieniu nie jest przyjemnością.
Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja sądzę, że w tym przypadku używać. Nie można znowu popadać w drugą skrajność.coma95 pisze:[...]Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Oczywiście ... TAK,TAK!bishop pisze:Ja sądzę, że w tym przypadku używać. Nie można znowu popadać w drugą skrajność.coma95 pisze:[...]Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
Oprysk z Miedzianu należy również przeprowadzić bardzo wczesną wiosną na różach.
Zapobiega rozwojowi lub hamuje zdecydowanie rozwój czarnej plamistości liści.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Krysiu a możesz dokładniej napisać kiedy opryskać róże?KaRo pisze:Oczywiście ... TAK,TAK!
Oprysk z Miedzianu należy również przeprowadzić bardzo wczesną wiosną na różach.
Zapobiega rozwojowi lub hamuje zdecydowanie rozwój czarnej plamistości liści.
Chodzi mi o to czy przed cięciem,czy po?
Czytałam,że róże trzeba przyciąć jak kwitną forsycje.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Witam.
Coma ,oczywiście gdy te choroby:rak bakteryjny i brunatna zgnilizna-wystęowały na twej morelce,to ochrona jest konieczna.I wtedy robi się zabiegi zapobiegawcze,stosunkowo najmniej szkodliwe dla środowiska i w miarę skuteczne(przeciw brunatnej moga być niewystarczające).
Tylko nie pryskaj..."jak się ociepli"...lecz:
1.W fazie nabrzmiewania pąków.
2.Przed kwitnieniem=w początkowej fazie,przed różwym pąkiem,lub na początku.
3.Jeżeli wiosna będzie mokra to jeszcze podczas pełni kwitnienia.Zabiegi podczas kwitnienia wykonujemy oczywiście po oblocie pszczół(po 19.00-20.00).
A jeżeli nie chcesz stosowaćMiedzianu....to może osoby potepiające wszelkie środki ochrony roslin Ci podpowiedzą inne skuteczne metody.
Hej.
Coma ,oczywiście gdy te choroby:rak bakteryjny i brunatna zgnilizna-wystęowały na twej morelce,to ochrona jest konieczna.I wtedy robi się zabiegi zapobiegawcze,stosunkowo najmniej szkodliwe dla środowiska i w miarę skuteczne(przeciw brunatnej moga być niewystarczające).
Tylko nie pryskaj..."jak się ociepli"...lecz:
1.W fazie nabrzmiewania pąków.
2.Przed kwitnieniem=w początkowej fazie,przed różwym pąkiem,lub na początku.
3.Jeżeli wiosna będzie mokra to jeszcze podczas pełni kwitnienia.Zabiegi podczas kwitnienia wykonujemy oczywiście po oblocie pszczół(po 19.00-20.00).
A jeżeli nie chcesz stosowaćMiedzianu....to może osoby potepiające wszelkie środki ochrony roslin Ci podpowiedzą inne skuteczne metody.
Hej.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nie ma problemu bo w tygodniu mogę być na działce albo bladym świtem albo wieczorkiemKrzysztof usun. pisze:3.Jeżeli wiosna będzie mokra to jeszcze podczas pełni kwitnienia.Zabiegi podczas kwitnienia wykonujemy oczywiście po oblocie pszczół(po 19.00-20.00).

Poczekam zatem na "nabrzmiewanie pąków"....
Oprysk-brzoskwienia
KARMAND - bardzo ładnie. Tylko podaj lepiej w jakim stęzeniu nalezy ten oprysk miedzianem zrobić. Nie wyobrażam sobie mając dwie młode brzoskwienie używał - ileś tam gramów(w tym przypadku miedzianu 50)/określoną powierzchnię.
Z pewnością podanie stężenia będzie łatwiejsze do sporzadzenia mieszanki.
Bo co do tego stężenia to różni różnie mówia i piszą. Ja tak na chybił-trafił zrobiłem 5-6g/5l. Sądzę zatem że za małe
.
pozdr
PP
Z pewnością podanie stężenia będzie łatwiejsze do sporzadzenia mieszanki.
Bo co do tego stężenia to różni różnie mówia i piszą. Ja tak na chybił-trafił zrobiłem 5-6g/5l. Sądzę zatem że za małe

pozdr
PP
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Dokładnie tak. Czyli stężenie w moim przypadku powinno być ca10 krotnie większe.
I tutaj taka mała dygresja .Czy to takie trudne podać stężenie procentowe na opakowaniu? Może działkowicze "młodzi" i w "średnim" wieku jakoś sobie poradzą ale co powiesz o tych delikatnie mówiąc emerytach i rencistach gdy zaczną przeliczać swoje nasadzenia na ha ?
Nie mniej dziękuję za info ale nadal podtrzymuję swa wątpliwość jako uzasadnioną.
PPaweł

I tutaj taka mała dygresja .Czy to takie trudne podać stężenie procentowe na opakowaniu? Może działkowicze "młodzi" i w "średnim" wieku jakoś sobie poradzą ale co powiesz o tych delikatnie mówiąc emerytach i rencistach gdy zaczną przeliczać swoje nasadzenia na ha ?
Nie mniej dziękuję za info ale nadal podtrzymuję swa wątpliwość jako uzasadnioną.
PPaweł
Witam.
Co do podawania zalecanego stężenia śor do oprysku miast dawki na hektar to niesetety sprawa nie jest prosta.Forma dawkowania jest wynikiem badań i prac rejestracyjnych.W Polsce firmy rejestrujące śor podają dawki na ha,bo tak to uzgadniają z organami dopuszcającymi dany preparat do obrotu.Oczywiście,że podanie stężenia byłby bardzo dobrym rozwiązaniem ale ponieważ byłoby to nielegalne to na pewno tego nie będzie.(Są pewne środki rejestrowane z podaniem stężenia,ale najczęściej w grupie środków do ochrony roślin pod osłonami)
Hej.
Co do podawania zalecanego stężenia śor do oprysku miast dawki na hektar to niesetety sprawa nie jest prosta.Forma dawkowania jest wynikiem badań i prac rejestracyjnych.W Polsce firmy rejestrujące śor podają dawki na ha,bo tak to uzgadniają z organami dopuszcającymi dany preparat do obrotu.Oczywiście,że podanie stężenia byłby bardzo dobrym rozwiązaniem ale ponieważ byłoby to nielegalne to na pewno tego nie będzie.(Są pewne środki rejestrowane z podaniem stężenia,ale najczęściej w grupie środków do ochrony roślin pod osłonami)
Hej.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Krzysiu, no to chyba coś jest nie tak! Wygląda na to, że jednym producentom wolno podawać dawki i stężenia dla działkowców a innym nie. Mam przed sobą 15 gramową torebkę DITHANE NeoTec , na odwrocie pisze jak byk np: pomidor- antraknoza, alternarioza, zaraza ziemniaka itd- 20-30 g na 6-8 litrów wody/ 100 m kw. W tym przypadku łatwo mogę sobie obliczyć, gdy potrzebuję np 3 litrów cieczy do opryskiwania. Rolnik opryskuje hektary i nie kupuje malutkich torebeczek preparatu.