Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
brokoolka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2009, o 15:45

Post »

ja z kolei też mam problem ze swoim zamkim: dwie gałązki kiedyś zostały mi w ręce jak dokonywałam przeglądu podwozia więc postanowiłam wsadzić je obok do ziemi i sróbować ukorzenić, jednak te dwie cały czas bledną, liście są matowe, jasno zieloniutkie aż prześwitujące, brzegi pogrubiałe i lekko pofalowane. Po jednej gałązce w bulwie zostało coś na kształt nowego zalążka, czy nie wiem co to było, ale takie białawe, stożkowate-sama się zdziwiłam. Może mi się uda wstawić zdjęcia tych dwóch wyrzutków :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Witajcie, zauważyłam że coś nie dobrego dzieje się z moim malutkim Zamioculcasem. Jest mały ale już stary- zabrałam go Mamie bo chciała go wyrzucić. Podlewam raz w tygodniu ale bardzo mało, także nie jest przelany, stoi ok3 metry od okna północno-wschodniego. I listki zaczęły marnieć, straciły jędrność a jeden zaczął się tak jakby zawijać;-( Co mu może dolegać? Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mało światła, trzy metru od okna tym bardziej od strony północnej nie ma wystarczającej ilości światła, daj go max 1,5-2 metry jeśli to okno południowe będzie i metr od północnego, to max na ile od okna możesz odstawić, podlewanie raczej co dwa tygodnie i nie dużą dawką wody. :wink:
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź zaraz znajdę mu nowe miejsce. A te skręcające się listki to od braku światła? Boję się czy nie ma jakiejś choroby bo kiepsko to wygląda.Dzięki za informację.
x-C-j
---

Post »

Nie widzę choroby, roślina mając mało światła zwija liście ograniczając w ten sposób proces fotosyntezy całą powierzchnią liści. :wink:
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to kamień z serca;-) Naprawdę bardzo się ciesze i już lecę go ratować.
Awatar użytkownika
trinity700
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2009, o 10:15

Post »

Pisałam tu wcześniej ale znikneła moja notka, dziś posadzę swojego zamka,przez ile dni mam go trzymać pod tym woreczkiem?i nie podlewać ? <aaaa> taki żelazny kwiat ale jednak wymagający :P

pozdrawiam :) Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak jak pisałem w tym poście, którego nie ma - roślinę należy codziennie wietrzyć przez około godzinę. Ziemia (pół na pół z piaskiem) musi być delikatnie wilgotna - ale nie mokra.
Zamiokulkas wytwarza bulwę czy jak kto woli kłącze - które ten Twój utracił, mimo to szanse na "odzysk" rośliny są. Trudno jest określić czas trzymania go w takim "zamknięciu". Najważniejszym będzie by zechciał wypuścić nowe korzenie, potem przyjdzie czas na liście. Myślę, że około miesiąca.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja również muszę powtórzyć post :roll:
Przesadziłam do ziemi do kaktusów i sukulentów Substrala,na dno dałam keramzytu.Starą doniczkę musiałam rozciąć by wyciągnąć bulwy(były w świetnym stanie-jasne i jędrne) nie uszkadzając ich.
Moje pytanie dotyczy właśnie bulwy-korzenie były tak mocno zbite,że bałam się je rozluźnić i wsadziłam jak było.Czy rozkopać je i spróbować rozluźnić korzenie(tam gdzie miałam dojście to usunęłam stare podłoże) czy może być tak jak jest :roll: ?
Poza tym widziałam,że wychodzi kilka nowych łodyżek :shock: :D
Co do usychającego listeczka jest tak jak napisała Kati-pozostałość po bulwie :wink:
Awatar użytkownika
trinity700
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2009, o 10:15

Post »

o dziękuję za szybką odpowiedź:)A mam jeszcze jedno pytanie, bo w pokoju jest 21 stopni, czy mu nie za zimno,wiem że lubi ciepło?może go przenosić do łazienki na noc, bo tamjest z 26 stopni. już siedzi w swoim nowym ubranku:D hehe
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Jeszcze ja z zapytaniem:liście kilku pędów mojego zamiokulkasa żółkły,przyczyną okazała się zgnita bulwa.Odcięłam,wywaliłam,a pozostałość wsadziłam w ziemię(korzenie zdrowe).I teraz pytanko:czy dać biedakowi nawozu typowego dla tych roślinek,czy może lepiej poczekać?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
x-C-j
---

Post »

Jedynie podsiąkowo czystego biohumusu, żadnego nawozu mineralnego nie dawaj przez co najmniej 2 miesiące. :wink:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdecydowanie lepiej poczekać. Roślina musi odbudować (zregenerować) swój system korzeniowy. Także za dużo nie podlewać (czego jak wiemy kulkasy w nadmiarze nie lubią). Najlepiej by było co 2, 3 dni zraszać ziemię w doniczce spryskiwaczem. Myślę, że po ok. miesiącu - jeśli tylko roślina nie będzie marniała - można go zasilić biohumusem i następnie znowu tylko zraszać górną warstwę ziemi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Dobrze,tak zrobię.Dzięki wielkie.
Przemo,a ile tego biohumusu?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
x-C-j
---

Post »

Jednorazowo 100 ml na podstawek a potem dwie nakrętki na litr wody do podlewania raz na dwa tygodnie. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”