Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Mój m. się śmieje,że kupiliśmy działkę a teraz trzeba kupić ziemię ;:112 ;:112 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucy, dobra ziemia to podstawa.
Naprawdę warto przed wszystkimi nasadzeniami poświęcić trochę czasu i pieniędzy na jej użyźnienie.
Potem roślinki będą Ci się za to odwdzięczać a niektóre wręcz "same będą rosły" :wink:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Judytko zapisane w notesiku :lol: ale jeszcze jakby co to zapisz tez u siebie ,że masz jesienia obiecaną dalię żółtą z Mazur :lol:
Kochanie ja co 2- 3 lata staram się zmieniać miejsce sadzenia , jak kopię dołki pod bulwy to na dno daję obornik i mieszam go z ziemią .Potem jak już zaczynają zawiązywać kwiaty to podsypuję nawozem osmocote i to wszystko . Nie wiem czy wielkość bulw ma znaczenie , możliwe, ale moje nie które to takie małe wypierdki :lol: a później widzisz jak ładnie rosną :lol: Jesienią jak wykopuję to sama się dziwię ,że tak urosły im bulwy :roll: :lol: Jaka to odmiana nie wiem dostałam od pewnego pana i u mnie to Dalie Janka :lol: Kochanie nie widziałam nigdy białej :? Ale jak Ty gdzieś zobaczysz to daj znaka :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Jadziu -superaśnie, już zapisałam. Oczywiście jak spotkam białasa to dam znać. Wygląda na to, że nie ma wielkiej filozofii w uzyskaniu takich pięknych krzaków dalii.

Ida-no wiem, że kłurde dopiero od czwartku, ale może by co powyrywałObrazek, a od czwartku sadził od nowaObrazek
Tulipko-No masz rację, przypomniałaś mi o patykach- trzeba sadzić!!!
No ale miałam je posadzić w tunelu, a tam jeszcze nie do końca miejsce przygotowaneObrazek
Nie przejmuj się, że nie siejesz i nie miej wyrzutów sumienia. To tylko moje uzależnienie-jeszcze jest na sianie duuużo czasu.

Jeszcze na razie z brakiem ziemi nie mam kłopotu, choć muszę się przyznać, że została mi taka nie do końca przygotowana-znaczy nie przesiana-więc sobie jak kopciuszek przebieram i wybieram grubsze frakcje precz.
Mam nowy problem, muszę wstawić datury do domu z piwnicy-a to jest zbyt wcześnie i w ciepłym domu ruszą z wegetacją, ale w tej zalanej piwnicy grozi im infekcja pleśniowa :cry:
Wstawiłam do wody patyki tawuł, obłamane podczas rozbiórki stodoły, było mi ich szkoda, oczywiście nie mogły się zmarnować,-zaczynają im pękać pąki liściowe :roll: i już nie mogę ich wysadzić do foliaka.

Dziś podjęłam męską decyzję, że w tym roku nie sadzę ogórków w foliaku, posadzę je pierwszy raz w gruncie. :roll:

Zobaczcie dalie anulki..a zwłaszcza giganta z centymetrem....szok :shock:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Kobietki, nie wiem, gdzie można znaleźć Rok w ogrodzie, ale jest fajny program "Zielonym do góry" i można pobrać z netu te filmy, bardzo szybko się ściągają.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś..a podpowiedz , gdzie tego szukać, po takich rekomendacjach muszę to pooglądać..heheh "Zielonym do góry"..swoją drogą niezły tytuł!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

judyta pisze:Aguś..a podpowiedz , gdzie tego szukać, po takich rekomendacjach muszę to pooglądać..heheh "Zielonym do góry"..swoją drogą niezły tytuł!
Się robi :)
http://ww6.tvp.pl/6565,20050610213464.strona

Ja bardzo lubię oglądać, bo jest dużo praktycznych porad, miłego oglądania, na środku są linki do całej serii filmów wystarczy kliknąć na jeden z nich :)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś to są świetne programy!!!
O ludzkie pojęcie :shock: jest tego tyle, że mnie wiosna zastanie :lol: , no i może lepiej..opamiętam się trochę z sianiem :lol:
Bardzo dziękuję za linka..podrzucaj częściej takie ciekawostkiObrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Judyto powyrywasz to chwasty wiosną ,a roślinki zostaw w spokoju :lol:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

O cześć Judyto widzę,że u Ciebie też wykasowało pare stron jak wszystkim .Co tam robisz :?: Wczoraj wysiałam juz wszystkie nasiona od Bogdana ,jak je opisywałaś i ile odmian dostałaś. :?:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o maaatulu...jakbym się wybudziła z jakiejś śpiączki :shock: :shock: :shock:
Mam dziurę w życiorysie!!
Życie po życiu!!
Witajcie na pokładzie, miejmy nadzieję,że już bez sztormów :D

Ido-pomidorów nie siałam jeszcze, czekam na marzec. Odmiany (20) pozaznaczam numerami 1-20, w zeszycie mam wypisane odmiany i krzyżówki pod cyframi porządkowymi.

Jakoś mi smutno :cry: po tej awarii :?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa i w I kwadrze znajdzie się 4-go marca.

Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą dobry czas do siewów, sadzenia i zbiorów roślin liściowych i owocowych.

Dni z rysunkami liścia ale też owocu są korzystne do zbiorów roślin liściowych pozostawionych nadal w gruncie m.in. jarmużu i brukselki oraz pędzonych nowalijek.

Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego, dostosowując się do rytmiki przyrody, w dniach oznaczonych nasionami i sadzonkami, warto wysiewać w szklarniach, na parapetach okiennych i w ciepłych inspektach rośliny na wczesną rozsadę m. in. pomidory, paprykę, brokuły, kapustę, kalafiory, kalarepę, sałaty, także kwiaty petunie, lobelię, lwie paszcze, aksamitki, szałwie, żeniszki.

Najlepsze dni będą po 4-tym marca, w dniach oznaczonych dodatkowo owocem. Jeżeli mrozy zelżały warto już wysiewać w ciepłym inspekcie na podłożu z obornika, niektóre rośliny korzeniowe i liściowe m.in. rzodkiewkę, szpinak, sałatę i pietruszkę.

W dniach oznaczonych rysunkiem sadzonki można przepikowywać przesadzać kwiaty oraz sadzonkować rośliny pokojowe i balkonowe m.in. pelargonie. Wstrzymać się od sadzenia, przesadzania i siewów 4-go marca.
.................................................
http://ww6.tvp.pl/4915,20090127870331.strona
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kurczaki z tą awarią... wiem, że mnie o coś pytałaś, bo przeczytałam Twojego ostatniego posta, ale byłam tak padnięta, że postanowiłam odpisać rano. A rano awaria.... i teraz nie wiem co było w Twoim poście...
Ale będziesz miała pomidorowy szał ;:8
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguśko-ja po tej awarii kompletnie nie mogę się pozbierać :cry: Próbuję odtworzyć w pamięci tematy ze swojego wątku i innych...ale jakoś marnie mi to idzie. Miałam przekopiować któryś Twój post o winogronach i nie zdążyłam :roll: Nie wiem, czy wszystkie moje wysyłane PW dotarły do adresatów, którym byłam winna odpowiedzi Obrazek ;:110 Wydaje mi się, że w skrzynce nadawczej ich nie było już przed awarią, ale pewności nie mam.

Pomidory mam zamiar wysiać 5-6 marca-dobre dni siewu dla owocowych.
Mam pietra, bo u mnie w domu temperatury nieco niższe niż wymagane do wschodów i wzrostu siewek. W ubiegłym roku sporo różnych siewek zaatakował mi grzyb powodujący zgorzel siewek. W tym roku zamierzam je zabezpieczyć Previkurem Energy 840 SL. Okropny widok jak zgorzel niszczy przepikowane rośliny jedną po drugiej-masowo. :cry:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj u mnie też sporo pomidorów padło w tamtym roku, pierwszy raz tak miałam. Moje pomidorki niektóre już wypuszczają listki właściwe, a niektóre dopiero wschodzą, bardzo to nierówno idzie, bo siane razem. Zaraz postaram Ci się wkleić jeszcze raz to o ukorzenianiu, bo mam gdzieś gotowca, więc nic straconego :)

Tak jak pisałam wcześniej, ściągnęłam to ze stronki winogronowej, wprowadziłam tylko kilka modyfikacji :)

1. Łozę przez kilka godzin moczyć w letniej wodzie.
2. Przed ukorzenianiem obciąć ją 2 cm nad górnym pąkiem i pół cm pod dolnym - to ważne, bo najlepiej puszcza korzonki właśnie w miejscu gdzie usuniesz dolny pąk !!
4. Usunąć dolny pąk.
5. Kupić wodę mineralną w plastikowej butelce. Wypić.
6. Butelkę obciąć ok. 15 cm od górnej krawędzi otworu.
7. Zrobić w dnie butelki kilka niewielkich otworów.
8. Wsypać do butelki trochę ziemi ( może być wymieszane 2/3 ogrodniczej + 1/3 piasku)
9. W dolnej części łozy pokaleczyć trochę korę - też ważne !!
10. W ziemi zrobić otwór większy jak średnica łozy.
11. Umoczyć dół łozy (ok 1 cm) w ukorzeniaczu do pędów zdrewniałych
12. Włożyć łozę do otworu w ziemi.
14. Dosypać ziemi możliwie wysoko - ok 2 cm pod pozostawionym pąkiem.
15. Podlać mało !!
16. Odstawić w dowolne ciepłe miejsce. Może być parapet, ale może to być nawet podłoga w kącie pokoju- póki nie mają liści nie potrzebują światła.
17. Utrzymywać przeciętną wilgotność ziemi (nadmiary spłyną przez otwory w butelce).
18. Po kilkunastu dniach powinien zacząć się tworzyć kalus, a potem korzenie.
19. Nie cieszyć się nadmiernie z pękającego pąka i pojawienia się zielonego.Najważniejszy jest korzeń.
20. Hartować wystawiając na dwór ale nie na pełne słońce, bo poparzy listki.
21. Wysadzić do gruntu po 20 maja.

Najlepiej sobie od razu skopiuj, bo może znów paść forum na dniach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”