Truskawki - nawożenie
Nawożenie truskawki
Witam,
Mam niewielką plantację truskawek. Wiem, że gleba zawiera niski pozom potasu przez co owoce są mało słodkie. Kiedy mogę wysiać siarczan potasu aby poprawić smak owoców. Wiosną , czy przed kwitnieniem ? Czy można łączyć siarczan potasu z nawozami wieloskładnikowymi np.: Hydrocomplex partner.
pozdrawiam
Sławek
Mam niewielką plantację truskawek. Wiem, że gleba zawiera niski pozom potasu przez co owoce są mało słodkie. Kiedy mogę wysiać siarczan potasu aby poprawić smak owoców. Wiosną , czy przed kwitnieniem ? Czy można łączyć siarczan potasu z nawozami wieloskładnikowymi np.: Hydrocomplex partner.
pozdrawiam
Sławek
Witam. Nie chciałam zaśmiecać forum nowym tematem. Znalazłam taki tekst:
"Truskawki można wprawdzie sadzić albo wiosną, albo latem, albo jesienią, ale posadzone teraz wytworzą silną rozetę liści, a w lipcu-sierpniu zawiążą dużo pąków kwiatowych i w przyszłym roku najem się truskawek do syta ."
Czy to oznacza, że po przesadzeniu truskawek ( muszę im zmienić miejsce) w tym roku nie będą owocowały?
"Truskawki można wprawdzie sadzić albo wiosną, albo latem, albo jesienią, ale posadzone teraz wytworzą silną rozetę liści, a w lipcu-sierpniu zawiążą dużo pąków kwiatowych i w przyszłym roku najem się truskawek do syta ."
Czy to oznacza, że po przesadzeniu truskawek ( muszę im zmienić miejsce) w tym roku nie będą owocowały?
SIARCZAN POTASU najlepiej wysiać przed sadzeniem truskawek razem z potasem i magnezem(dokładnie wymieszać z ziemią) ale skoro w trakcie prowadzenia plantacji wystąpił niedobór potasu to jak najbardziej polecam termin wczesnowiosenny i nie ma przeciwwskazań aby go wymieszać z HYDROKOMPLEXem lub innym nawozem wieloskładnikowym ale bezchlorkowym!!!!!
Po wysianiu na ile to możliwe wymieszaj go z glebą.
Możesz dać większą ilość SIARCZANU POTASU aby truskawki miały jego zapas do końca prowadzenia plantacji, gdyż niewykorzystany potas pozostaje w glebie i zostanie wykorzystany w następnych latach.
W czasie kwitnienia polecam saletrę wapniową z borem.
Udanych zbiorów
POZDRAWIAM[/b]
Po wysianiu na ile to możliwe wymieszaj go z glebą.
Możesz dać większą ilość SIARCZANU POTASU aby truskawki miały jego zapas do końca prowadzenia plantacji, gdyż niewykorzystany potas pozostaje w glebie i zostanie wykorzystany w następnych latach.
W czasie kwitnienia polecam saletrę wapniową z borem.
Udanych zbiorów

POZDRAWIAM[/b]
Czym naturalnym nawieźć truskawki?
Z rzeczy "domowej" roboty mam kompost i obornik. Nie wiem czy truskawki można nawozić obornikiem?
Chciałabym dożywić je czymś naturalnym, może być do podlewania, w granulacie....byle bez chemii.
Polecicie coś?
Chciałabym dożywić je czymś naturalnym, może być do podlewania, w granulacie....byle bez chemii.
Polecicie coś?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Truskawki-młode liście wyblakły
Moje truskawki kwitną ładnie ,ale dwa najmłodsze liście są dużo jaśniejsze od innych-na połowie zagonka.Proszę o pomoc co to może być?
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/truskawki.html tu masz choroby i szkodniki truskawek.
Pozdrawiam Andrzej.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odbarwienia liści truskawek powodowane są niedoborem cynku i żelaza oraz manganu.Przy dużym niedoborze żelaza i cynku zielony jest środek liścia i nerwy.
Nawożenie dolistne mikroelementami.
Pozdrawiam Adam
Nawożenie dolistne mikroelementami.
Pozdrawiam Adam

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin